Gå til sidens hovedinnhold

Kondolerer, Os kommune!

Artikkelen er over 3 år gammel

Avlivingen av «Havnesjefen» kom vel som et sjokk på enhver dyrevenn og andre mennesker utstyrt med empati og vett. 

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Havnesjefen» ble betegnet som aggressiv – sikkert ikke mer aggressiv enn hva en hvilken som helst annen svane eller fugl/dyr som er i forsvar for sin egen familie. En avtale ble brutt – der var gitt en ny frist i to uker, og endatil advokat var engasjert. 

At folk ikke har vett nok til å advare sine unger om å holde avstand til fugler/dyr som har egne unger, er helt utrolig.  At to 16 år gamle jenter også angivelig ble utsatt for svanens forsvars-instinkt legaliserte selvsagt ikke å ta svanens liv!  Dette er bare en rå og følelsesløs handling – å sette en enslig svanemor tilbake med unger fordi faren av natur forsvarer dem på en måte som egentlig er vanlig. 

At folk ikke har vett nok til å advare sine unger om å holde avstand til fugler/dyr som har egne unger, er helt utrolig.

 

Hva om moren nå blir mer i forsvarsposisjon?  Er det da bare å ta livet av den også og la ungene klare seg selv?

Der forelå en klar avtale om å finne en løsning innen 14 dager, og alt tydet på at Modum kommune ville ta imot svanefamilien.

Det er faktisk grunn til å tro at det siste angrepet kan ha blitt provosert frem for å få svanen bort straks. 

Jeg går ut fra at det var politikerne i Os som tok den utrolige avgjørelsen mot eksisterende avtale. De politikerne bør folk i Os huske ved neste kommunevalg!

Tilbake i 1950-årene og kanskje også senere, var der svaner to steder i Nygårdsparken – både oppe i parken og nede. Vi som var unger i 1940-årene og tidlig på 50-tallet ble alltid advart av våre foreldre mot å komme for nær svanene nettopp fordi de kunne bite.  Det tok vi selvsagt til etterretning.  Men vi observerte også flere ganger at spesielt ungdommer direkte provoserte svanene til å prøve å bite.  Det kan vel også ha skjedd i tilfellet Os.

Os kommune kommer nok i lang tid fremover å slite med en stygg svart flekk på sitt rennomè som en dyrefiendtlig kommune. Fullt berettiget!  Kondolerer, Os!

Kommentarer til denne saken