Gå til sidens hovedinnhold

Når ble vi det svake kjønn?

Artikkelen er over 3 år gammel

Å gå sammen i flokk mot en sterk kvinne som våger å trosse sitt eget miljø, er bare idiotisk. Og feigt. Nå må vi skjerpe oss, skriver spaltist Christoffer Schjelderup.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mange menn, både hvite, svarte, brune og blå, som har fått nok. Fått nok av feminisme. Av de politisk korrekte. Av pressen. Og skolen. Alle som ødelegger for oss. Som river ned de gode gamle dagene da alle var fornøyde med at den hvite mannen var på toppen og styrte alt uten innblanding. De andre skal ha noe å si. Så vi gav de stemmerett. Men så skulle de ha mer. De ville jobbe. Ha rett til høyere utdannelse, de ville ha, ha, ha… og snart er det ikke lenger noe som skiller oss.

Les også andre innlegg av Christoffer Schjelderup:

For med denne «likestillingen,» så er det faktisk ikke så lett for oss å være suverene. Skolen er blitt så feminin at nå som alle skal ha like muligheter, så er vi ikke like suveren. Og hvem sin feil er det? Feminismen. Politikere. Eliten. De som prøver å ødelegge samfunnet som var helt perfekt. Og nå vil ikke lenger verden ha ekte menn. Menn som tok vare på alle, eller i hvert fall tjente pengene så damene kunne gjøre jobben som de var skapt for: Å ta vare på alle, med pengene vi tjente. Så vi kunne drikke med andre menn og klage på at vi måtte gjøre alt.

Hvor er de ekte mennene blitt av? Menn med hår på brystet, som kan fikse ting. Menn som kan knuse ting og så fikse de igjen. Den stille typen uten følelser. Han som aldri gråt. Holdt det inne. Snakket med ingen. Døde av hjerteinfarkt uten å klage. Nå skal vi føle. Vi skal lytte. Vi skal være tilstede i barna våres liv. Vi kan ikke lenger ha hobbyer som går utover familielivet. Er det et liv verdt å leve?

 

Anders Behring Breivik var en av dem som mente at feminismen hadde ødelagt samfunnet, og er du på samme side av en sak som han, så må jeg innrømme at vi ikke er i nærheten av å være enig. Når menn roper ut om hvor forferdelig vanskelig det er å være mann. Med hvit hudfarge. I Norge. Så kjenner meg ikke igjen. I verdens letteste land er du i majoritet blant det kjønnet som har det enklest, og så våger du å syte og klage?

Du «trumper» det til. Trump bare påstår ting som helt klart ikke har rot i virkeligheten. «Ingen respekterer damer som Trump. Ingen i verden!» var hans tilsvar til «bare grebb hun i fitten!» Det er så dissonans mellom de to utsagnene at man blir helt matt. Og det er for mange som «trumper» det til for tiden.

Sumaya Jirde Ali skulle tale 8. mars i Bergen, og ene og alene fordi hun er muslim blir hun hetset og truet og trakassert på det groveste. Folk gjemmer seg bak at hun har sagt «fuck the police!» Tenke seg til å vise så lite respekt for autoriteten politiet i Norge. Seriøst?! Er det over streken? I Bergen har politiet i en evighet gjort så mye feil og hatt så mye ukultur i sine rekker at hele befolkningen mellom de syv fjell burde ropt taktfast «fuck!» til de skjerpet seg en gang for alle. Og selvfølgelig gjelder det ikke alle, men tror du virkelig ikke at en svart person med hijab av fri vilje i Norge lever i samme virkelighet som du gjør? Hvis du er hvit, som meg, bør du skjønne at det er en forskjell. Og har du svart eller brun hud har du vel opplevd nok til å ha tenkt «fuck» opptil flere ganger.

«Hun er en ung kvinne, hun er muslim med hijab, og hun er mørk i huden. Det gjør henne vanskelig å angripe for alle som vil kritisere henne for det hun sier og mener.» Dette sitatet er fra Helge Lurås, redaktøren i nettstedet Resett. I hvilken verden er det det sitatet hører hjemme? Har du vært i kommentarfelt noensinne? Har du vært på internett?

At noen trekker linjer mellom «Fuck Sylvi Listhaug», og en politikerforakt, som ikke hører hjemme i Norge, må vokse opp.

 

Er det unge damer, som attpåtil er muslimer, som er den hellige kuen blant oss? Er det de som aldri får kritikk for noe? Er det de som ikke får trusler om å bli voldtatt? Er det det de som ikke får beskjed om å holde kjeft? Truslene Sumaya har fått er så idiotiske og brutale på samme tid at jeg føler meg skikkelig flau over å være bergenser for kanskje første gang i mitt liv. Vi bør rive av henne det kvinneundertrykkende plagget hun frivillig har valgt å gå med! Hun er en frittalende kvinne fra det lukkede somalske miljøet, og hun bør bare holde kjeft fordi somaliere undertrykker kvinner. Det er så omvendt og trumpsk at det er helt uforståelig.

Hun er en sterk røst som har blitt kåret til årets bodøværing, i sterk nordavind. Men hun står opp. Mot politiet og trakassering. Mot Sylvi Listhaug. At noen trekker linjer mellom «fuck Sylvi Listhaug» og en politikerforakt som ikke hører hjemme i Norge, må vokse opp. Det er så langt innafor at man ikke engang ser grensen man kan tråkke over. Selvfølgelig er det lov å usaklig hate folk du er uenig i. Ihvertfall i Bergen. Vi hater jo politikere over en lav sko. Det er blitt sagt verre ting enn «fuck» til politikere som Tryti uten at noen har hevet et øyenbryn. For det har gjerne vært en bilkjørende hvit mann fra Sotra, og han må faktisk betale bompengeavgift på broen han bruker, og hvis ikke det er trakassering av verste sort, så vet ikke jeg.

Fuck Oslo! Fuck RBK! Fuck regn og fuck hele Bybanen til Fyllingsdalen! Fuck alle som ikke skarrer på r-en! I Bergen har vi takhøyde. I Bergen har vi alltid hatt åpne armer for andre kulturer. Vi har alltid sett utover og brydd oss lite om hva som skjer på den andre siden av de syv fjell. Vi har sett mot verden. Fuck alle andre!

Kvinnen har blitt undertrykket så lenge vi har skrevet historie. De blir undertrykket fortsatt i store deler av verden, og de blir undertrykket på hele internett. De tjener mindre og de blir dømt mer. Av samfunnet. Av menn. Av sine egne. De er alltid blitt kalt det svake kjønn, men de viser seg gang på gang at de aldri har vært svak. Det er ingen svake kjønn.

Når man er redd, så skriker man. Man kan kveppe til. Reagere irrasjonelt. Et lite øyeblikk. Men så må man begynne å tenke. Og hvis man tenker seg litt om, så er det noe som skurrer i tankegangen med at verdikonservativ kristen kulturarv må for all del beskyttes mot tankegods fra Midtøsten. Stedet der kristendommen oppstod. Dere tror jo på det samme, bare forskjellige versjoner. Vi er tross alt alle av den samme rasen. Homo Sapiens. Det moderne mennesket. Og det er ikke lett. For noen.

Det er lov å grine. Vis følelser. Ta vare på dine egne barn. Ha empati. Alt dette er lov. Men du kan for faen slutte å syte.

 

Og utviklingen går kjappere enn noensinne. Og vi har til alle tider jaget i flokk, og vi gjør det fortsatt. Nå på internett. I kommentarfelt og i blogger, i Resett og i media. Vi hyler og skriker. Men et sted går grensen. Ikke ved «fuck politiet,» men med trusler og trakassering av enkeltstemmer. Som i en alder av 20 år må gå igjennom et helvete fordi man våger å mene ting med feil hudfarge, i feil alder og i hvert fall i feil kjønn. Med et feilt plagg på hodet. At hun har valgt det selv og ikke har noen felles ideer med ekstreme fundamentalister har ingenting å si.

Og noen blir redde. Spesielt menn. De forstår ikke hvordan de skal takle sin nye rolle i samfunnet. Det er de andre sin feil at vi gjør det dårlig på skolen. Samfunnet er tilrettelagt kvinner, det er derfor 71 prosent av legestudentene er damer. Det er urettferdig. Hvorfor er det bare oss alt går imot?

Vi hyler og skriker. Men et sted går grensen. Ikke ved «fuck politiet,» men med trusler og trakassering av enkeltstemmer.

 

Det er mange ting som er avleggs med den gamle mannsrollen. Det er lov å grine. Vis følelser. Ta vare på dine egne barn. Ha empati. Alt dette er lov. Men du kan for faen slutte å syte. Det har aldri vært særlig mandig, og det har aldri vært verdig. Noen. Å skylde på andre for dine egne mangler er svakt. Å skylde på påkledningen til damer er ingen unnskyldning for voldtekt. Å gå sammen i flokk mot en sterk kvinne som våger å trosse sitt eget miljø, er bare idiotisk. Og feigt. Nå må vi skjerpe oss.

Og mens jeg skriver dette, så viser det seg at Sumaya Jirde Ali snudde og kom til Bergen på tross av idiotene. Apellen hennes var en hyllest av muslimske kvinner som våget å stikke hodet sitt frem i vestlige land. Land som kritiserer muslimske kvinner for å holde kjeft og skjeller de ut hvis de åpner munnen og ikke på autopilot kritiserer sin egen kultur på alle punktene som «vi» mener «de» gjør feil. Sumaya snakker om ytringsfrihet, og hvordan den er forskjellig fra hudfarge til hudfarge. Den skifter med hvilken kulturell bakgrunn du har. Hun treffer spikeren på hodet, mens spikeren skriker om at hennes kultur er vel mye verre og hun burde vært takknemlig for at hun får lov å være hos oss som har ytringsfrihet, så kan hun vennligst holde kjeft og slutte med å kritisere oss.

Så føkk de svake mennene.

Kommentarer til denne saken