Gå til sidens hovedinnhold

– Penger ut av vinduet å leie?

Artikkelen er over 4 år gammel

Mens sommer-Norge ligger i dvale er det full aktivitet i landets Hjelp-jeg- må-ha- tak-over-hodet-til- studiestart-markedet.

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gratulerer med studieplass til alle dere som i løpet av sommeren har fått studieplass i Bergen!

I år har totalt 8 347 personer fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Bergen, og 5 781 ved Høgskulen på Vestlandet. Ved NHH knives det om 470 ledige plasser blant førsteårsstudentene.

Det er med andre ord mange om beinet først for å få seg studieplass, og deretter for å få seg et husvære.

Totalt er det om lag 30.000 studenter i Bergen. Majoriteten av dem leier bolig. Er det smart å leie bolig mens man studerer, eller bør man kjøpe sin egen bolig?

Det er både fordeler og ulemper med begge deler.

En fordel med å leie er større frihet. Er du ny i byen, og ønsker å ha muligheten for å flytte på deg i løpet av studietiden, ja, da er leie av bolig fornuftig.

En fordel med å leie er større frihet.

 

For de som kommer utenbys fra kan det være krevende å klare å gå på mange visninger for å se på de ulike utleieobjektene, men jeg vil likevel sterkt anbefale å se hybelen eller leiligheten du skal bo i før du signerer en leiekontrakt.

Ønsker du å bo sammen med noen? Mange velger å leie sammen med andre og dele på kjøkken og bad i et bokollektiv. Du kan spare husleie ved å bo sammen med andre i bokollektiv, og det er ofte også en populær og sosial boform. I følge Utleiemegleren koster det i snitt 7.000 kroner å leie en 1-roms leilighet og 10.600 kroner å leie en 2-roms leilighet i Bergen.

I tillegg til selve husleien, må du som ønsker å leie sjekke hva som er inkludert i husleien. Skal du betale strøm og internett i tillegg? Og medfølger det noen plikter, som for eksempel trappevask eller snømåking?

Les også andre innlegg av Marianne Frønsdal:

Dette tar meg til neste viktige moment. Sørg for å ha en god kontrakt. I den skal det stå tydelig hvor lang oppsigelsestid du har. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelsesfrist for en leilighet og en måned for en hybel. Skal du bo i kollektiv bør dessuten alle undertegne kontrakten, slik at dere er solidarisk ansvarlig for å betale husleien til rett tid.

En utleier ønsker også at leietaker setter inn et beløp som depositum. Beløpet er utleiers sikkerhet for blant annet skyldig leie eller skader som er påført boligen. Kravet til depositum varierer gjerne fra én til tre månedsleier. Pass på at depositumet settes inn på en særskilt depositumskonto i leietakers navn hvor verken leietaker eller utleier kan ta ut pengene på egenhånd. Regelen er at utleier skal betale for kontoen, mens renteinntektene skal tilfalle leietaker.

Eie? Mange studenter velger å eie sin egen leilighet fordi de ønsker å komme inn på boligmarkedet så tidlig som mulig.

Det er selvfølgelig en mulighet gitt at du har råd til det. Vi i Sparebanken Vest erfarer at med strenge nasjonale boliglånskrav må unge ofte få økonomisk hjelp fra foreldre til å komme seg inn på boligmarkedet. Enten i form av tilskudd til egenkapitalkravet på 15 prosent av kjøpesummen, eller i form av at foreldrene er medlåntakere eller stiller med tilleggssikkerhet i egen bolig.

Men dette er ikke alle forunt, og heller ikke alle som ønsker. Videre er det slettes ikke slik at det å eie sin egen bolig i studietiden er det som er det økonomisk sett mest gunstige.

Min anbefaling hvis du er student og skal kjøpe leilighet er at du vurderer grundig hvor lenge du planlegger å eie boligen.

 

Min anbefaling hvis du er student og skal kjøpe leilighet er at du vurderer grundig hvor lenge du planlegger å eie boligen. For at en gevinst ved salg av bolig skal være skattefri må du ha eid eiendommen i mer enn ett år, og ha en botid på minst ett av de siste to årene.

Det koster nemlig også å eie og drifte sin egen bolig, selv om det er tilfredsstillende å betale

ned på eget lån fremfor på en utleiers lån. Jeg pleier å ha som tommelfingerregel at du bør ha en langsiktig tidshorisont når du planlegger å eie og bo i en bolig. Gjerne minst fem år.

Les også andre innlegg av Marianne Frønsdal:

Både fordi du ved kortidseie er mer utsatt for svingninger i boligprisene, men også fordi du i forbindelse med kjøp og senere salg av bolig pådrar deg en del transaksjonskostnader. Både dokumentavgift på 2,5  prosent til staten ved kjøp av bolig dersom den ikke er i et borettslag og salgsomkostninger. Det koster også å eie sin egen bolig. Kommunale avgifter, eiendomsskatt og vedlikeholdskostnader for å nevne noe.

Uavhengig av om du leier eller eier ditt nye husvære så er det noen kostnader som medfølger, og det er forsikring. Sjekk om du er dekket på forsikringen til foreldrene dine! Du trenger innboforsikring og reiseforsikring. Men er du over 21 år må du uansett tegne din egen reiseforsikring, og det er en billig forsikring jeg sterkt anbefaler. En uføreforsikring er også en forsikring jeg sterkt anbefaler å tegne i ung alder – spesielt når du er student.

Brannvesenet i Bergen var nylig også ute og minnet om viktigheten av å sjekke rømningsveier og brannslukkings-utstyr i boligen. Sørg for å ha både røykvarsler og

slukkeutstyr tilgjengelig. Og for deg som skal inn i et bokollektiv. Lag en husregel som sier noe om matlaging på nattestid. Komfyrbranner på nattestid ruver høyt på statistikken over brannårsaker.

Riktig god studiestart!

Kommentarer til denne saken