Thea Grepperud er en av de seks deltakerne som skal stå på scenen under Litteraturfestivalen på fredag. Det er delfinale i slampoesi, en stadig mer populær uttrykksform.

Sint på eksen

– Jeg har skrevet en del for meg selv i flere år, men det var først i 2016 at jeg begynte med slampoesi for fullt. En veldig flink slampoet slo opp med meg og jeg var ganske sint på ham. Så jeg skrev et dikt om hva jeg følte og fremførte det på en scene, sier Grepperud.

Hun forklarer at slampoesi er en blanding mellom diktopplesning, stand up og spoken word. Meningen er at det skal engasjere. Under delfinalen på fredag skal psykologistudenten tre runder i ilden.

– Jeg skal fremføre tre dikt. Det ene er feministisk, det andre er en opplevelse av psykisk sykdom, mens det siste tar utgangspunkt i perspektivet til en dame som er på dødsleiet. Det siste er ganske nytt og litt morsomt, forteller hun.

Hun har tidligere fremført poesien sin på Lille Ole Bull scene og Litteraturhuset.

– Michael Opara har vært med å stable på beina et miljø for slampoesien her i Bergen, og det var gjennom ham jeg fikk prøve meg her i Bergen. Det er egentlig et ganske lite miljø i Bergen, men i USA er det blitt ganske stort.

Direkte form for poesi

Programlederen for delfinalen er artist og skuespiller Heidi Marie Vestrheim. Hun synes det er bra at slampoesien har fått litt bedre fotfeste i byen under skyen.

– Jeg har vært programleder for slampoesi-NM i Oslo de seks siste årene. Og det har vært utrolig kjekt. Så synes jeg jo det er på tide at det kommer til Bergen, forteller Vestrheim til BA.

Flere nordmenn har også rukket å utmerke seg i utlandet gjennom sjangeren.

– Det er flere dyktige norske slampoeter som har slått seg opp. Evelyn Rasmussen, som vant VM, og Sofie Frost fra «Norske Talenter».

Grepperud tror den økende populariteten til slampoesi skyldes sjangerens tilgjengelighet.

– Slampoesi er en veldig direkte form for poesi. Man må være ganske klar og tydelig.