Så var det gjort. Skandalen er et faktum. Brann har rykket ned for andre gang på syv år og for ellevte gang i klubbens historie. Og det på verst mulig vis; i en ellevill kamp og etter hinsides dramatikk og straffekonk mot et lag vi absolutt burde slått. Mer typisk Brann kan det knapt nok bli. Jeg er redd denne kampen vil ri oss som en mare i lang lang tid. Dette var helt jævlig.

Kampen ble strengt tatt en XXL-versjon av Brann 2021. En overdreven parodi på seg selv. Den inneholdt alt man har sett tidligere i sesongen, bare i et villere format: Et enormt spillemessig og sjansemessig overtak som ikke ble omgjort til mål og resultater, en motstander som scoret omtrent den andre gangen de passerte midtstreken.. og for ikke å snakke om to straffebom i ordinær tid.

De første 90 minuttene av kvalikfinalen ble dermed akkurat slik jeg fryktet på forhånd. Det som skjedde i ekstraomgangene tror jeg derimot ikke noen hadde sett for seg. Det var helt ellevilt! Men i straffesparkkonkurransen var det igjen tilbake til det som var skrevet i stein; vi kom til å tape den med våre tvilsomme straffeskyttere og det enorme presset våre spillere hadde på seg.

Jeg har sagt i hele år at vi antagelig måtte ende over kvalik for å redde plassen. For vi er dårlige til å slå lag som i utgangspunktet skal være hakket dårligere enn oss. Vi er fortsatt dårlige mot etablert forsvar. Vi er fortsatt elendige til å holde nullen bak, selv mot lag som knapt skaper noe som helst. Og vi ville i en slik kamp ha et kjempepress på oss, noe vi som regel er dårlige til å håndtere.

Vi lå lenge godt an til å rykke direkte ned denne høsten. Men vi fikk et håp og en ekstra sjanse på slutten av sesongen, slik vi også gjorde i 2014. Dessverre var det i likhet med sesongen for syv år siden bare falske forhåpninger. Nedturen i kvaliken ble dermed stor. For all del; jeg var absolutt forberedt på at dette kunne bli utfallet. Men ut fra styrkeforholdet så burde vi klart det!

I ettertid, med fasiten i hånd og vissheten om at det ble nedrykk likevel, hadde det egentlig vært bedre å rykke ned i Bodø da vel de fleste hadde innsett at dette mest sannsynligvis ikke ville gå. Og selv før siste runde mot Sarpsborg var det strengt tatt mest realistisk at vi ikke ville klare å redde kvaliken, selv om vi da riktignok hadde fått et håp. Når man har alt å vinne og ikke er favoritt, er det lettere å svelge skuffelsen.

Men å rykke ned nå når vi objektivt sett var regnet som favoritter, det var et lag vi burde kunne slå og vi hadde fått et håp tilbake etter å ha reddet kvalikplassen noe overraskende, er mye verre. For ikke å snakke om berg- og dalbanen under kampen: Mistet håp, håpet tilbake, mistet håp, håpet tilbake, osv.

Og så å rykke ned på straffer da! Tilfeldighetenes spill. Et nervekjør av dimensjoner. Tenk om vi hadde satt en av straffene i ordinær tid! Tenk om vi hadde scoret på en av de store sjansene! Tenk om vi ikke hadde laget straffe og fått rødt kort i starten av første omgang! (Etter det forandret kampen karakter i favør sørlendingene). Tenk om en av Jerv-spillerne hadde brent en av straffene sine da det var "en og en" i straffekonken!

Kvaliken kunne, med litt mer presisjon og litt mindre marginer imot, gått veien. Og det gjør det selvsagt forferdelig bittert. Omtrent så bittert som det kan bli. (Mulig det hadde vært enda bitrere hvis vi i tillegg rotet vekk en ledelse på overtid, men likevel...) Tidenes mest crazy kvalikfinale, kanskje sammen med LSK - Start for to år siden, var det selvsagt vi som kom tapende ut av. Dette er en kamp vi vil bli påminnet om igjen og igjen i fremtiden.

Bedre ble det selvsagt ikke av at laget som rykket opp på vår bekostning kunne feire midt i fleisen på oss. Heldigvis var det så tåkete at vi knapt kunne se de gul-blå supporterne fra Grimstad der borte på langsiden!

Skal vi trekke frem noe positivt, må det være at vi atter en gang ikke ga opp før det var slutt. Det var sterkt å komme tilbake fra 1-3 og 3-4, begge deler med kun ti mann. Med så kort tid det var igjen på 1-3 og så kort tid det var igjen på 3-4, så ville mange andre lag falt sammen. I hvert fall med en spiller mindre. Men vi reiste oss og utlignet i siste liten, akkurat som vi gjorde i Sandefjord og Bodø.

Nå er vi der vi ikke skulle tilbake etter opprykket i 2015. Kun seks sesonger i Eliteserien fikk vi før det skjedde igjen. Og det er rett og slett en prestasjon! En gigantisk skandale!

Mange vil sikkert peke på at det tross alt stod verre til da vi var "Det Store Heislaget" og rykket ned både i 1979, 1981, 1983 og 1985. Men den gang var det kun tolv lag på toppnivå. Man kunne rykke ned via kvalik som nummer ti. Nå ble Brann nummer fjorten. Poengsnittet ble dessuten et av de dårligste i klubbens historie. Noe som er utrolig med tanke på at det i forhold til heisårene på 80-tallet nå altså er fire ekstra lag (formodentlig dårligere enn de andre tolv) som er med.

Dette skjer en av Norges største klubber. Og ikke etter en tilfeldig sesong der alt helt uventet gikk galt, men som et bunnpunkt i en periode på tre strake sesonger der vi ikke var i nærheten av å være der en av Norges største klubber hører hjemme.

En skuffende 2018-høst ble etterfulgt av to svake sesonger i 2019 og 2020, og som i sin tur skulle bli etterfulgt av en resultatmessig skandaløst elendig 2021-sesong. For ingen har maktet å snu det.

Over sesongene 2019-2021 har 13 lag spilt i Eliteserien alle tre. Brann tok 10. flest poeng av disse med 102 poeng på 90 kamper.

Bodø/Glimt (198 p) tok nesten dobbelt så mange poeng som oss! Viking, som var i 1.divisjon foran disse tre sesongene, tok 148 poeng - altså 45 % mer enn oss. Lille Kristiansund tok 135 poeng.

Av lagene som har vært med i toppdivisjonen i alle tre sesongene er det bare Sarpsborg, Godset og Mjøndalen som har tatt færre poeng enn oss.

Som jeg har skrevet før; helt uavhengig av om vi til slutt reddet oss med et nødskrik eller rykket ned; det som har foregått disse tre årene er ytterst kritikkverdig helt fra toppen av klubben. Det måtte få konsekvenser for personer øverst i Brann-regimet. Og torsdag fikk vi vite at styreleder Birger Grevstads dager som dette var talte. Men kanskje det ikke er eneste person i toppen av klubben som bør ut?

At vi er milevis fra det øvre sjiktet av norsk fotball, kan ikke bortforklares med treningsforhold, at man ønsket å forynge laget, medlemmer som ikke er nikkedukker for ledelsen, nachspielet eller de andre unnskyldningene som stadig dukker opp. Branns spillerlogistikk har vært svak over mange år. Og den ble selvsagt ikke bedre av at vi stod uten sportssjef i fire og en halv måned i år. Det var en selvpåført ulykke som må føre til ytterligere oppvask i klubben.

Fremtidsutsiktene

Når det gjelder fremtiden, så blir det så definitivt ingen dans på roser i 2022. Vi lærte i 2015 at det er knalltøft å spille i 1.divisjon. Brann er favoritt hver gang, Brann må antagelig vinne et flertall av kampene for å rykke opp - og Brann møter en drøss med lag som bare er ute etter å forsvare seg. Det blir slike kamper som mot Jerv hele året.

Og kanskje aller verst: For samtlige motstandere er det årets desiderte høydepunkt å møte Brann. Det er kampene mot oss de først vil se etter når terminlisten kommer og som de vil glede seg til gjennom hele vinteren og våren. For noen klubber vil det å møte Brann også være de største kampene i klubbhistorien. Mens det for oss selvsagt er høyst ordinært å møte lag som Grorud og Stjørdals-Blink. Å matche motstanderens motivasjon blir en kjempeutfordring for oss!

Og se hvilke lag vi skal kjempe mot om det opprykket! Stabæk, Mjøndalen, Fredrikstad, KFUM, Sogndal, Ulf, Start, Ranheim... Kanskje Bryne, Raufoss og Kongsvinger også vil ha et ord med i laget? Det blir et rotterace! Vi har riktignok et lag med en del unge og lovende spillere, men vi vet jo ikke nå sikkert hvor mange spillere vi beholder. Kanskje må vi begynne halvveis på nytt igjen i 2022? Det blir jo også en økonomisk utfordring for klubben å spille i en divisjon med vesentlig lavere inntekter.

Heldigvis er akkurat det siste noe fansen i stor grad kan bøte på selv. Stiller publikum likevel opp i 1.divisjon, blir ikke den økonomiske nedturen så stor som forventet.

PS! Brann har nå scoret på kun to av de ni(!) siste straffene i ordinært spill (ikke straffekonk) i serie og kvalik...

(Fortsetter under bildene)

Kampen:

Jeg lurte lenge på om det ville bli kamp, for sikten var meget dårlig grunnet tykk tåke. Men kamp ble det og vi stilte med nøyaktig samme startellever som på søndag mot Sarpsborg.

Også Jerv spilte kamp på søndag, men de spilte 120 minutter. Ergo burde de være mer slitne enn oss. Noe som kanskje var en av grunnene til Brann skulle vise seg å være det soleklart førende laget.

For Brann dominerte fra start. Aune Heggebø headet utenfor fra syv meter på en corner etter to minutter. Brann presset og presset. Jerv kom knapt over midten. Selv kom vi ikke til de helt store sjansene i starten, men det ble noen farligheter og skudd fra distanse.

Imidlertid kom Jerv til en sjanse etter tyve minutter da Daniel Arrocha fikk frem en fot fire meter fra mål, men over. Det var omtrent første gang de var over midten.

Rundt midten av omgangen kom både Heggebø og Bård Finne til avslutninger fra skrått hold i feltet, men de gikk henholdsvis på keeper og utenfor.

Etter 26 minutter skjøt både Rasmussen og Petter Strand, fra henholdsvis tolv og tyve meter, men begge ble blokkert.

I det 29. minutt skjedde imidlertid det som ikke skulle skje: Fullstendig mot spillets gang scoret Jerv da Diego Campos la inn og verken David Wolfe eller Ole Martin Kolskogen klarte å hindre Torje Wichne i heade ballen i mål fra syv-åtte meter.

Så typisk Brann anno 2021 å la motstanderen score ut av ingenting etter klar, men resultatløs Brann- dominans!

Etter 31 minutter skjøt Finne via en Jerv-spiller og utenfor fra ni meter. Etter hvert gikk det opp for oss at dommer Svein Oddvar Moen hadde blåst straffe. Finnes avslutning hadde nemlig gått i hånden til Erik Tobias Sandberg.

Men hva hjalp vel det når Finne slo en dårlig straffe og Øvretveit reddet? Tenkte jeg det ikke! Vi har jo vært elendige på straffer! Dette var tydeligvis en sånn dag...

Brann fortsatte imidlertid å presse og ti minutter før pause kom Heggebø til heading fra syv meter, men rett på keeper. Og fem minutter senere skjøt Rasmussen over fra elleve meter.

Halvannet minutt før pause var det nære på at vi utlignet da Heggebø snappet ballen da Øvretveit ikke klarte å holde Finnes innlegg, avsluttet fra fem meters spiss vinkel, men det gikk dessverre i stolpen! Ingenting gikk vår vei i dag...

Lagene gikk til pause med 1-0 til Jerv, til tross for total dominans for Brann i banespill og sjanser.

Tre og et halvt minutt ut i andre omgang kom endelig utligningen! Det skjedde da et innlegg fra høyre forandret retning og Øvretveit klarerte rett i Heggebø som satte ballen inn fra to meter. YESSS!!! ENDELIG!!! Nå var vi i gang!

Halvannet minutt senere var det nære på 2-1, men kanonaden fra Heggebø, Finne og Taylor ble blokkert.

Åtte minutter ut i omgangen kom Taylor til et skudd fra tolv meters relativt spiss vinkel som Øvretveit reddet og ga retur på. Så ble Finne lagt i bakken og vi fikk straffe!

Denne gangen da?

Men nei.... Øvretveit reddet også straffesparket fra Rasmussen! Var det mulig??? TO STRAFFEBOM!!!

Etter 58 minutter forsøkte Rasmussen seg igjen, denne gang fra nesten dobbelt så langt hold som straffesparket, men Øvretveit reddet også denne gang. Og under minuttet senere forsøkte Taylor seg fra enda lengre hold, men Jervs keeper tok også det.

Like etter forsøkte Taylor seg også fra siden av sekstenmeteren i stedet for å legge inn. Rett til Øvretveit det også.

Og presset fortsatte og fortsatte. Atten minutter før slutt headet Heggebø over fra syv meter på et innlegg fra Strand.

Seksten minutter før slutt fikk Jerv en mulighet da Niklas Jensen Wassberg bommet på ballen da han skulle klarere. Wichne fikk dermed skyte fra sekstenmeteren, men Kolskogen fikk stupheadet vekk.

Sekunder senere kontret vi ved Taylor som stormet oppover venstresiden og kom seg inn i feltet, men avslutningsforsøket fra skrått hold fikk Arrocha blokkert. Og bare et halvminutt etter det igjen skjøt Finne like utenfor fra 17 meter.

Tretten minutter før slutt kom vårt første bytte da Moonga Simba kom inn for Wassberg. Og åtte minutter etter det igjen kom Runar Hove inn for Fredrik Pallesen Knudsen.

I løpet av de fem siste minuttene kom både Finne og Simba til avslutning utenfor femmeterhjørnet, men begge ble blokkert til corner. Også Strand hadde et skudd fra skrått hold, men rett på Øvretveit.

Tre minutter på overtid ble det litt skummelt da Jerv fikk to frisparksituasjoner. Først en som vi fikk headet vekk, men de gule kom tilbake og vi fikk headet vekk igjen før de fikk en ny sjanse på frispark fra 24 meter. Det tok Campos og skjøt en meter utenfor.

Det endte dermed 1-1 etter ordinær tid, og fortsatt etter total Brann-dominans. Til ekstraomgangene kom Kasper Skaanes og Ole Didrik Blomberg inn for henholdsvis Bård Finne og David Wolfe.

Og allerede etter 51 sekunder av første ekstraomgang kom en situasjon som antagelig ødela kampen for oss: Jerv fikk straffespark da Ibrahim ble holdt på vei igjennom. Hove fikk rødt kort.

Dette var krise! Og idiotisk av Hove. Kunne vi håpe på straffebom også fra Jerv?

Men nei... selvsagt kunne vi ikke det... Det er bare vi som driver med sånt. Diego Campos satte straffesparket inn selv om Grill var etter det.

Dette ble fryktelig vanskelig. Og i det 101. minutt holdt da også Jerv på å øke til 3-1 da Ibrahim kom igjennom og alene med Grill satte ballen i stolpen!

Branns dominans ble markant mye mindre etter Jerv-straffesparket og vår reduksjon til ti mann. Nå kom Jerv mye mer med i kampen. På overtid av første ekstraomgang fikk imidlertid Taylor en stor sjanse, men skuddet fra ti meters skrått hold gikk, som så mye annet, rett på Øvretveit.

Til andre ekstraomgang gjorde vi også vårt siste bytte: Vajebah Sakor kom inn for Petter Strand. Og i starten av dette siste kvarteret kom begge lag til noen halvsjanser, men i det 109. minutt ble vi reddet av Grill som klarte å stanse Ibrahim som kom alene igjennom.

Og med åtte minutter og 23 sekunder igjen så det ut til å være gjort! Da var det nemlig ingen i Brann-forsvaret som hindret at Campos kom alene igjennom på et langt fremspill fra Øvretveit. Og Campos satte ballen nede i det høyre hjørnet fra tolv-tretten meter.

1-3... Nedrykket var et faktum. Dette kom vi jo aldri til å reise oss fra. Ikke med ti mann.

Likevel skulle det komme et lite håp tilbake ett minutt og femti sekunder senere da Skaanes headet inn fra ti meter på et innlegg fra Simba. Kunne vi klare straffekonk likevel da?

Så skjedde det! Ett minutt og 53 sekunder etter reduseringsmålet, tre minutter og 45 sekunder etter 1-3 - med ti mann - så utligner vi til 3-3! HELT UTROLIG!!!! Heggebø legger igjen til Sakor som skyter omtrent fra sekstenmeteren og I MÅÅÅÅL!!!!

(Fortsetter under bildet)

Vi hadde ennå over fire minutter på oss til å unngå straffesparkkonkurranse. For en slik ville vi aldri overleve. Vær så snill å gi oss 4-3 også!!!

Og 4-3 kom. Feil vei. For bare ett minutt og nitten sekunder etter utligningen kom f... meg 4-3 til Jerv. Blomberg klarte ikke å hindre Ibrahim i å dempe og ta ned et høyt fremspill fra Wichmann. Nigerianeren kom fri og avsluttet fra fem meter alene med Grill.

Var det mulig??? Noe så utgjort! Nå rykket vi ned likevel. Skjønt, straffekonken hadde jo garantert endt med tap uansett, så det fikk bli den magre trøsten for at det ikke ble 3-3.

Med halvannet minutt igjen av ekstraomgangene skjøt Sivert fra 23 meter, men det ble blokkert. Jerv kontret og hadde en stor mulighet til å øke til 2-4, men de rotet det heldigvis til og Kolskogen fikk stoppet dem.

Det var likevel ikke over. Med 45 sekunder igjen, to minutter og 34 sekunder etter at Jerv hadde tatt ledelsen, ja syv minutter og 38 sekunder etter at Jerv scoret 1-3, ble det 4-4!!!!

Taylor kom nemlig til innlegg fra dødlinjen og etter fullstendig kaos på målstreken fikk Sivert kriget ballen inn! FIRE - FIRE!!!!!!!!! JAAAAAAAAAA!!!!!

Men kunne dette gå da? Straffekonk var det vel ingen som trodde vi kunne vinne? Vi fikk gå for 5-4 i stedet! Og 115 sekunder på overtid fikk Sakor ballen feilvendt i feltet. Han fikk avsluttet, men det var altfor folksomt der inne og det ble blokkert i skuddøyeblikket.

Kampen endte dermed 4-4 etter at Brann hadde vært klart best totalt sett, men soleklart dominerende i de første 90 da vi var elleve mot elleve. Dessverre hjalp det oss ikke. Det var nå klart for nervekjør over alle nervekjør; nemlig straffekonk om den siste eliteserieplassen... Noe verre kan man jo knapt tenke seg!

Og ille ble det.

De tre første straffene til begge lag gikk inn. Så bommet Sakor, men heldigvis bommet Jervs Norheim i samme runde. Det stod 4-4 i straffer etter de fem ordinære rundene. I "en og en" traff begge lag i runde seks til åtte. Brann hadde den psykologiske fordelen av å ta straffene først, og hver gang vi hadde truffet så håpet vi at NÅ... NÅ bommer de og vi er reddet! Men neida. I stedet skjedde det uunngåelige: Taylor, som ikke finnes troverdig på straffer, bommet. Ibrahim satte i niende runde inn deres mål. Nedrykket var et faktum, på verst tenkelig vis.

(Fortsetter under bildet)

-

Publikum: Fordi jeg hadde presseakkreditering til kampen, fikk jeg halve langsiden for meg selv. Skulle i utgangspunktet selvsagt stå med Brann-supporterne på den ene kortsiden, men jeg valgte å bli der for å kunne se hele banen i den tykke tåken. Jeg tror ikke de bak mål så motsatt mål så veldig godt at det gjorde noe. Og det var så tykk tåke at det var vanskelig å se selv over til motsatt langside fra der jeg stod. Jerv-fansen som stod der, kunne jeg bare skimte. Men selv Brann-supporterne som stod ca 40-50 meter fra meg, var ikke så lett å se skikkelig. I hvert fall ikke de som stod øverst på tribunen.

Fordelingen var 400 Brann-supportere og 190 Jerv-supportere etter at koronatiltakene ble satt inn. Altså fikk Jerv-fansen 32 % av totalen. Da salget fremdeles var fritt, hadde Brann-fansen solgt 1000, mens Jerv-fansen hadde solgt 298. Altså utgjorde sistnevnte 23 % av totalen til de to klubbene. Likevel sutret de over å få 32 %, fordi de ville ha femti-femti!

Hallo i luken! Det er jo en selvfølge at når salget blir stoppet og antallet blir redusert, så må man fordele proporsjonalt ut fra hvordan salget var. Hadde vært talentløst hvis fordelingen ble 295-295 og Jerv dermed hadde fått billett til 99 % av dem som i først hadde kjøpt hos dem, mens vi bare hadde fått billett til 29,5 % av våre kjøpere.

Uansett; de 400 Brann-supporterne holdt et bra trøkk, men det ble selvsagt en ganske frustrert stemning etter hvert som resultatet aldri på noe tidspunkt var i vår favør.

PS! Selv om jeg stod alene på langsiden med presseakkrediteringskort rundt halsen, forsøkte jeg å være mest mulig med på syngingen. Fikk noen rare blikk fra vakten som stod noen rader lenger nede...

-

Rim og regler:


Med nervene helt utenpå

og pannen varm og svett

gikk turen til Intility

for oss som fikk billett

Til kvalik-kamp mot Jerv,

et lag vi strengt tatt burde ta

Men at det her ble tøft,

det kunne ingen komme fra

*

Vi vinner ganske sjelden

selv mot lag på vårt nivå

Med press og høye skuldre,

hvordan skulle det nå gå?

Vi overkjørte Jerv,

de kom jo knapt nok over midten

Men etter tjueni

så kom vi langt langt ned i dritten

*

Da scoret nemlig Jerv

Men vi fikk straffe like etter

Bård Finne brente den,

for det er sjelden at vi setter

de sparkene fra krittmerket,

men Aune Heggebø

fikk ordnet oss en utligning

før folk gikk helt i frø

*

Da fikk vi nok et straffe,

men vi brente også det

Nei nedrykksangsten skulle

visstnok aldri gi oss fred

nye tretti ble det,

men vårt håp stod ikke støtt

da Jerv fikk tildelt straffespark

og Hove han fikk rødt

*

Og Jerv kan skyte straffer

så de ledet og fikk så

en scoring nummer tre

Nå kunne dette aldri gå!

Men Skaanes tente håpet

selv om vi var bare ti

Da Sakor ordnet 3-3,

ble det jammen eufori!

*

Men kun minuttet etter

og med tre minutt igjen

Så scoret jaggu Jerv på nytt,

men Sivert svarte den

For i det aller siste

fikk han utlignet for Brann

Den slutten inni tåken

skulle knapt kunne gå an!

*

dermed ble det straffespark

Der er vi ikke go'

Men av de ni som skjøt,

så bommet faktisk bare to

Men Jerv, de brente bare ett

av ni de hadde skutt

Det gikk som alle fryktet;

rett til helvete til slutt

*

I tjue-femten sa vi

"OBOS - aldri mer tilbake!"

Men Brann har nå i tre år

kun blitt mer og mere svake

I år var vi for jævlig

vi fikk aldri noe fred

Til slutt så ble det klart

at SK Brann tar steget ned

*

er vi i OBOS,

det blir slettes ikke lett

å rykke opp igjen,

ja bare tanken gjør meg svett:

Mot Mjøndalen og Stabæk,

Ulf og Kåffa, FFK

Og Start og Sogndal, Bryne

også Ranheim, kan det gå?

*

Og Åsane blir vanskelig,

for Grorud blir det vel

det største som har hendt dem

å få møte Brann en kveld

Men kanskje blir det kjekkere

vi har en sjanse no;

å vinne mer enn fem

kan kanskje i tjueto?

*

---

Kuriosa:


Branns nedrykk: 1948/49, 1952/53, 1955/56, 1959/60, 1964, 1979, 1981, 1983, 1985, 2014 og 2021. Totalt elleve ganger.

Branns kvalifiseringer:

1949/50 om opprykk til nivå 1: Stavanger - Brann 2-2, Brann - Hamar 6-0, Lisleby - Brann 2-3 i Oslo. Status: Opprykk.

1953/54 om opprykk til nivå 1: Brann - Flekkefjord 6-0 i Stavanger. Status: Opprykk.

1956/57 om opprykk til nivå 1: Brann - Stavanger 4-1 i Haugesund. Status: Opprykk.

1960/61 om opprykk til nivå 1: Brann - Ulf 1-1, Start - Brann 1-3. Status: Opprykk.

1981 om å unngå nedrykk til nivå 2: Pors - Brann 2-1, Brann - Molde 1-0. Status: Nedrykk.

1983 om å unngå nedrykk til nivå 2: Strindheim - Brann 0-0, Brann - Pors 1-1. Status: Nedrykk.

1991 om å unngå nedrykk til nivå 2: Brann - Strindheim 1-0, Bryne - Brann 0-1. Status: Beholdt plassen.

2002 om å unngå nedrykk til nivå 2: Sandefjord - Brann 0-0, Brann - Sandefjord 2-1. Status: Beholdt plassen.

2014 om å unngå nedrykk til nivå 2: Brann - Mjøndalen 1-1, Mjøndalen - Brann 3-0. Status: Nedrykk.

2021 om å unngå nedrykk til nivå 2: Brann - Jerv 4-4 eeo i Oslo (7-8 på straffer). Status: Nedrykk.

Brann i straffekonk: Brann har i historien nå deltatt i 16 straffesparkkonkurranser i serie (1987), cup, E-cup og kvalik. Syv har endt med seier og ni med tap. Nå har vi tapt de tre siste. Sist Brann vant en straffekonk var mot Vard i NM 2015.

Form:

* Brann har tre obligatoriske kamper på rad uten tap etter ordinær tid (1-2-0). Forrige obligatoriske kamp med tap var 0-1 for Molde på Stadion 28. november.

* Dette var vår tredje tellende kamp på rad utenfor Bergen der vi unngikk tap etter ordinær tid (0-3-0). Sist vi tapte borte var da det ble 0-1 for Vålerengen 31. oktober. Samtidig har vi seks strake på bortebane/ nøytral bane uten seier etter ordinær tid (0-5-1). Sist vi vant utenfor Bergen i tellende kamp var da vi slo Harstad 5-0 22. september.

* Brann har scoret i de tre siste obligatoriske kampene. Sist vi ikke scoret i en tellende kamp var da det ble 0-1 for Molde på Stadion 28. november.

* Brann har nå scoret i tre tellende kamper utenfor Bergen på rad. Sist vi ikke scoret borte var da vi tapte 0-1 for VIF 31. oktober.

* Brann har nå baklengs i tolv strake obligatoriske kamper. Sist vi holdt nullen i en tellende kamp var da vi slo Harstad 5-0 borte 22. september. Seks av disse kampene har vært spilt utenfor Bergen. Forrige gang vi slapp inn mål i minst tolv strake obligatoriske kamper var fra august i fjor til mai i år da vi gjorde det i 21 strake - alle seriekamper.


* Brann - Jerv innbyrdes: 1. divisjon 2015; seier 2-0 hjemme, uavgjort 2-2 borte. Kvalik 2021; uavgjort 4-4 på nøytral bane. Altså 1-2-0 innbyrdes og 8-6 i målforskjell (5-3 etter ordinær tid).


* Branns obligatoriske kamper i Oslo siden forrige seier der: Vår siste seier i Oslo kom da vi slo VIF 2-0 den 7. mai 2011. Etter det: 1-2 for AaFK i cupfinalen 2011, 1-1 mot VIF i 2012, 3-4 for VIF i 2013, 3-3 mot VIF i 2014, 2-3 for VIF i 2016, 1-2 for VIF i 2017, 0-2 for VIF i 2018, 0-1 for VIF i 2019, 1-5 for VIF i 2020 og 0-1 for VIF i 2021, 4-4 mot Jerv i 2021. Totalt: 0-3-8 på elleve kamper i Oslo siden forrige seier der. Målforskjell: 16-28 (13-25 etter ordinær tid).

* Brann på kunstgress i serie og kvalik siden forrige seier på det underlaget som kom 10. august i fjor da vi slo Molde 2-1 i Molde: 0-8-8 og 18-36 i målforskjell.

Vi har altså 16 strake kunstgresskamper mot lag i de to øverste divisjonene uten seier!

-

Hendelsene:

02:00 - Brann: Aune Heggebø header utenfor fra syv-åtte meter på corner.

04:15 - Brann: En eller annen i rødt skyter fra 17 meter, men det blokkeres umiddelbart. Var ikke lett å se hvem som skjøt.

05:01 - Brann: Heggebø nære på å nå frem på et innlegg fra Sivert Heltne Nilsen.

10:29 - Brann: Mathias Rasmussen skyter fra 26-27 meter. Øystein Øvretveit må gi retur, Finne skyter fra femmeterhjørnet, men det blokkeres. Uansett avblåst for offside.

14:41 - Brann: Rasmussen skyter fra skrått hold tre-fire meter utenfor feltet. Det går over krysset.

19:39 - Jerv: Stor sjanse for de gule når et frispark stusses videre og Daniel Arrocha får frem en fot på fire meters hold. Ballen går over.

21:49 - Brann: Heggebø skyter fra kanskje ti meters skrått hold i feltet, men rett på Øvretveit.

22:30 - Brann: Bård Finne kommer seg inn i feltet og skyter utenfor fra 12-13 meters skrått hold.

26:05 - Brann: Det heades ned til Rasmussen som skyter fra tolv meter, men det blokkeres av John Olav Norheim fire meter fra mållinjen. Returen tar Strand og skyter på fra tyve meter, men det blokkeres igjen av Norheim.

28:27 - 0-1, SCORING JERV; TORJE WICHNE: Diego Campos legger inn fra nesten ute ved sidelinjen og på syv-åtte meter klarer verken Ole Martin Kolskogen eller David Wolfe å hindre Wichne i å heade inn 0-1 bak Lennart Grill.

29:44 - Brann: Rasmussen slår inn foran mål, men Taylor kommer akkurat for sent.

31:04 - Brann: Finne skyter på direkten fra ni meter. Det går via en gulkledd og like utenfor til corner. Så viser det seg at vi har fått straffe. Ballen gikk nemlig i hånden til Erik Tobias Sandberg.

32:02 - Brann: Finne bommer på straffen. Skuddet som går mot venstre blir tatt av Øvretveit.

33:25 - Brann: Rasmussen skyter fra 23 meter. Det går over.

35:17 - Brann: Strand slår inn mot bakerste hvor Heggebø kommer til heading fra syv meter. Rett på Øvretveit.

39:18 - Brann: Arrocha får såvidt klarert til corner før Heggebø når frem på et innlegg fra Finne.

39:29 - Brann: Rasmussen skyter over fra elleve meter.

41:26 - Jerv: Sørlendingene på en sjelden visitt, men slår et innlegg over dødlinjen.

42:31 - Jerv: Mathias Wichmann slår et frispark inn foran mål, men vi får headet vekk.

43:22 - Brann: Finne kommer til innlegg mot nærmeste, Heggebø snapper ballen når keeper ikke klarer å holde, får vendt rundt og avsluttet fra nesten ute fra siden av femmeteren. I stolpen!

45:00 + 0:59: Pause. Jerv leder 1-0 til tross for 8-2 til Brann i antall angrep med avslutninger i feltet.

- 2. omgang: -

48:28 - 1-1, SCORING BRANN; AUNE HEGGEBØ: Det kommer et innlegg fra høyre som Sandberg er bortpå. Ballen går til Øvretveit, men han klarerer bare rett i Heggebø som setter ballen inn fra to meter.

49:36 - Jerv: Pibe med skumle hensikter blir stoppet åtte meter fra mål.

49:50 - Brann: Niklas Jensen Wassberg legger inn fra venstre. Heggebø er frempå og får avsluttet fra åtte meter, Øvretveit får en hånd på den, Jerv får ikke klarert skikkelig, ballen havner hos Finne som snur seg rundt og skyter fra ti meter, det blokkeres, Taylor får ballen og skyter etter hvert fra åtte meters spiss vinkel, rett i Øvretveit igjen!

53:23 - Brann; Taylor får ballen på siden av feltet og skyter fra tolv meters ganske skrått hold, Øvretveit redder og Finne legges i bakken. Straffe til Brann!

53:36 - gult kort, Jerv: John Olav Norheim for fellingen.

54:34 - Brann: Rasmussen slår straffesparket mot høyre. Øvretveit redder.

58:03 - Brann: Rasmussen kommer til skudd fra 20 meter. Øvretveit redder.

58:46 - Brann: Taylor skyter fra 25 meters skrått hold. Øvretveit redder.

59:30 - Brann: Øvretveit slår vekk en corner fra Taylor.

60:48 - Brann: Taylor skyter fra helt ute på siden av sekstenmeteren, ti-tolv meter fra dødlinjen. Rett til Øvretveit.

61:38 - Brann: Strand legger lavt inn mot Heggebø, men Øvretveit tar det.

66:43 - Brann: Øvretveit redder nok en gang et innlegg fra å nå frem til Heggebø. Etter hvert får Sivert skutt fra 24 meter. Det går en halvmeter over.

67:35 - Brann: Øvretveit er ute på siden av femmeteren og avverger.

68:30 - Brann: En gulkledd får stoppet et Brann-forsøk i siste liten og laget corner.

69:44 - Jerv: Taylor(!) gjør en god defensiv jobb når han som sistemann hindrer Pibe i å komme alene igjennom.

70:25 - gult kort, Jerv: Diego Campos, antagelig for protester.

71:13 -> bytte Jerv: Jørgen Solli inn for Pibe.

72:05 - Brann: Heggebø header over fra syv meter på et innlegg fra Strand.

72:50 - Brann: Øvretveit tar et tilbakespill med hendene. Men dommer mener at touchen fra hans medspiller ikke var åpenbar nok.

74:00 - Jerv: Campos skyter fra skrått hold fem meter utenfor feltet. Sivert blokkerer.

74:15 - Jerv: Wassberg bommer på ballen når han skal klarere. Ballen havner hos Wichne som skyter fra sekstenmeteren. Kolskogen stupheader vekk.

74:28 - Brann: Taylor kontrer over halve banen på venstresiden og kommer seg inn i feltet, men avslutningen fra 13 meters skrått hold blir umiddelbart blokkert av Arrocha.

74:59 - Brann: Taylor spiller på tvers over til Finne som skyter fra 17 meter. Like utenfor!

77:01 - Jerv: Willis Furtado er plutselig på vei mot vår femmeter, men vi får klarert ved Fredrik Pallesen Knudsen.

77:25 -> bytte Brann: Moonga Simba inn for Niklas Jensen Wassberg.

79:01 - Brann: Taylor slår en corner mot nærmeste. Rasmussen header utenfor fra syv meter.

82:05 - Brann: Jerv får klarert når Taylor legger inn fra dødlinjen.

82:46 - Brann: Øvretveit bokser vekk et innlegg fra Taylor på vei mot Heggebø.

83:43 -> bytte Jerv: Shuaibu Lalle Ibrahim inn for Kristian Novak

85:06 - Brann: Finne avslutter fra like utenfor femmeterhjørnet, men det går via en gulkledd og til corner.

85:25 -> bytte Brann: Runar Hove inn for Fredrik Pallesen Knudsen

86:46 - Brann: Simba kommer seg til avslutning utenfor femmeterhjørnet, men det blokkeres nok en gang til corner. Denne gang av Sandberg.

88:38 - Brann: Finne med et frispark som slås inn i feltet som Hove får hodet på vel seks meter fra mål, men han treffer dårlig og ballen havner langt til side for mål hvor Strand legger inn igjen uten å finne noen røde.

90:00 + 0:09 - Brann: Taylor legger ned til Rasmussen som skyter fra 14 meters skrått hold. Skuddet treffer Arrocha. Etter hvert kommer Strand til skudd fra noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet. Rett på Øvretveit.

90:00 + 3:07 - Jerv: Vi får headet vekk når Mathias Wichmann slår et frispark inn i feltet. Så kommer samme mann til et nytt innlegg som også blir headet vekk. Og så får Jerv frispark.

90:00 + 4:32 - Jerv: Campos med frispark fra 24 meter. Det går en meter utenfor.

90:00 + 4:37: Andre omgang er over. Det står 1-1 etter 18-3 til oss i angrep med avslutninger i feltet. Regner man dobbeltsjanser og trippelsjanser som to og tre, så hadde vi 21-3.

- 1. ekstraomgang: -

90:00 -> bytte Brann: Kasper Skaanes inn for Bård Finne.

90:00 -> bytte Brann: Ole Didrik Blomberg inn for David Wolfe.

90:51 - Jerv: Ibrahim er igjennom og blir holdt og lagt i bakken av Hove. Straffespark til Jerv!

90:59 - rødt kort, Brann: Runar Hove.

92:36 - 1-2, SCORING JERV; DIEGO CAMPOS, STR.: Han tripper litt i tilløpet og setter straffen hardt til venstre. Grill er etter, men når ikke frem.

93:36 - Brann: Øvretveit plukker ned et innlegg fra Simba i retning Heggebø.

97:45 - Jerv: Wichmann med et frispark som slås mot bakerste, men går over.

98:51 - Brann: Taylor skyter fra 25 meters skrått hold, men høyt over.

99:34 -> bytte Jerv: Thomas Zernichow inn for Torje Wichne.

100:23 - Jerv: Ibrahim kommer alene med Grill etter å ha blitt spilt frem av Furtado. Førstnevnte avslutter fra et par meter utenfor femmeterhjørnet - i stolpen!

102:01 - Brann: Det slås høyt fra Strand mot Skaanes på bakerste, men Øvretveit plukker det ned.

103:50 - Jerv: Iman Mafi skyter fra tyve meter, men vi får blokkert ved Sivert.

104:44 - Brann: Taylor forsøker tydeligvis å avslutte fra tolv meters nesten død vinkel. Rett til Øvretveit.

105:00 + 0:13 - Jerv: Campos skyter fra sekstenmeteren, men det blokkeres.

105:00 + 1:07 - Brann: Heggebø sender til Taylor som skyter rett på nettopp Øvretveit fra ti meters skrått hold. Finnen får ballen tilbake, men kommer aldri til avslutning.

105:00 + 1:20: Pause mellom ekstraomgangene. 2-1 til Jerv og 20-5 til oss i angrep med avslutninger i feltet.

- 2. ekstraomgang: -

105:00 -> bytte Brann: Vajebah Sakor inn for Petter Strand.

107:07 - Brann: Sakor skyter fra 18 meter, men det blokkeres umiddelbart.

107:23 - Jerv: Furtado kommer seg inn i feltet og skyter fra 13 meters ganske skrått hold. Det blokkeres til corner av Kolskogen med en gang.

108:02 - Jerv: Ibrahim header over fra seks meter på en corner.

108:32 - Jerv: Ibrahim kommer mer eller mindre alene med Grill, men hans avslutning fra vel ti meters skrått hold blir stanset av Grill som komme ut og møter ham.

110:31 -> bytte Jerv: Felix Schröter inn for Iman Mafi.

111:37 - 1-3, SCORING JERV; DIEGO CAMPOS: Øvretveit slår langt igjennom til Campos som kommer alene igjennom og inn i feltet. Sivert klarer ikke å ta ham igjen og fra 12-13 meter skyter han nede i det høyre hjørnet.

113:29 - 2-3, SCORING BRANN; KASPER SKAANES: Moonga Simba slår inn fra høyre. Ti meter fra mål header Skaanes inn i det venstre hjørnet.

115:22 - 3-3, SCORING BRANN; VAJEBAH SAKOR: Heggebø legger tilbake til Sakor som skyter fra centimetere utenfor feltet. I mååååål!!!!

116:41 - 3-4, SCORING JERV; SHUAIBU LALLE IBRAHIM: Wichmann slår frem til Ibrahim som Blomberg ikke klarer å hindre i å få dempe ballen på brystet på ti meters hold, komme fri og avslutte alene med Grill og i mål.

118:33 - Brann: Sivert skyter fra 23 meter. Det blokkeres.

118:50 - Jerv: Sørlendingene kontrer, Schröter kommer fri på deres venstreside av vårt felt, men i stedet for å avslutte fra ti meters skrått hold gir han på tvers til Ibrahim som Kolskogen heldigvis får stanset på åtte meters hold.

119:15 - 4-4, SCORING BRANN; SIVERT HELTNE NILSEN: Taylor utfordrer og kommer seg til dødlinjen. Han legger inn fra åtte-ni meter fra stolpen. Heggebø må snu seg rundt for å avslutte, Jerv får blokkert, det blir klabb og babb, men til slutt får Sivert pirket den over mållinjen!

120:00 + 1:55 - Brann: Vi får en siste mulighet til å unngå straffekonk når Sakor får ballen feilvendt på elleve meter. Han forsøker en avslutning i kaoset, men den blokkeres i skuddøyeblikket. Ballen går ut til det som hadde blitt corner hvis ikke dommeren blåser av kampen.

120:00 + 2:09: Spilletiden er slutt. Det ender 4-4 etter 23-10 til oss i angrep med avslutninger i feltet.

- Straffekonken: -

Branns første: Simba sender til høyre. Øvretveit går motsatt. 1-0.

Jervs første: Campos sender til høyre. Grill går motsatt. 1-1 etter første runde.

Branns andre: Rasmussen sender til høyre. Øvretveit går motsatt. 2-1.

Jervs andre: Wichmann sender til venstre. Grill får en hånd på det, men det går inn. 2-2 etter andre runde.

Branns tredje: Heggebø sender til venstre. Øvretveit går motsatt. 3-2.

Jervs tredje: Arrocha sender til venstre. Grill er etter den, men det går inn. 3-3 etter tredje runde.

Branns fjerde: Sakor sender svakt til høyre og Øvretveit går samme vei. Han redder. Et elendig straffe! Fortsatt 3-3.

Jervs fjerde: Norheim sender ballen over! 3-3 etter fjerde runde.

Branns femte: Sivert sender til venstre. Øvretveit er etter den, men den går inn. 4-3.

Gult kort, Brann: Sivert Heltne Nilsen. Antagelig for forsøk på å psyke ut Sandberg.

Jervs femte: Sandberg setter den ganske midt i målet og Grill går til sin venstre side. 4-4 etter femte runde og vi får "en og en".

Branns sjette: Skaanes setter den i venstre kryss. Øvretveit er etter den, men når den ikke. 5-4.

Jervs sjette: Furtado setter den ganske midt i, Grill går til sin venstre side. 5-5 etter sjette runde.

Branns syvende: Blomberg setter den oppe til venstre. Øvretveit er etter den, men når den ikke. 6-5.

Jervs syvende: Schröter sender den til høyre, Grill går motsatt vei. 6-6 etter syvende runde.

Branns åttende: Kolskogen sender den til høyre. Øvretveit er etter den, men når den ikke. 7-6.

Jervs åttende: Solli sender den til venstre, Grill går motsatt vei. 7-7 etter åttende runde.

Branns niende: Taylor sender ballen til høyre og Øvretveit redder. Fremdeles 7-7.

Jervs niende: Ibrahim sender ballen til venstre, Grill går motsatt vei. 7-8 etter niende runde. Vi rykker ned...

-


Kampfakta:

Brann - Jerv 4-4 eeo (1-1 etter ordinær tid, 0-1 til pause. 7-8 på straffer).

Intility Arena, 600 tilskuere (utsolgt).

Mål: 0-1 Torje Wichne (28:27), 1-1 Aune Heggebø (48:28), 1-2 Diego Campos, str. (92:36), 1-3 Diego Campos (111:37) , 2-3 Kasper Skaanes (113:29), 3-3 Vajebah Sakor (115:22), 3-4 Shuaibu Lalle Ibrahim (116:41), 4-4 Sivert Heltne Nilsen (119:15)

Brann (4-3-3): Lennart Grill – Petter Strand (Vajebak Sakor fra 106.), Fredrik Pallesen Knudsen (Runar Hove fra 86.), Ole Martin Kolskogen, David Wolfe (Ole Didrik Blomberg fra 91.) – Mathias Rasmussen, Sivert Heltne Nilsen, Niklas Jensen Wassberg (Moonga Simba fra 78.) – Bård Finne (Kasper Skaanes fra 91), Aune Heggebø, Robert Taylor.

Jerv (3-4-3): Øystein Øvretveit, Kristian Sirum Novak (Shuaibu Lalle Ibrahim fra 83.), Daniel Michael Rodriguez Arrocha, Erik Tobias Sandberg – Torje Wichne (Thomas Zernichow fra 100.), John Olav Norheim, Mathias Wichmann Andersen, Iman Mafi (Felix Schöter fra 111.) – Luis Willis Alvés Furtado, Pibe (Jørgen Solli fra 72.) , Diego Campos.-

Kampstatistikk:

Ballinnehav: 63 % til Brann (VG Live og NTB)

Avslutninger: 20-10 til Brann (VG Live)

Avslutninger på mål: 8-6 til Brann (VG Live)

Angrep med avslutninger i feltet: 23-10 til Brann (mine tall). 1. omg.: 8-2 til Brann. 2. omg.: 10-1 til Brann. (Etter ordinær tid: 18-3 til Brann). 1. ekstraomg.: 2-2. 2. ekstraomg.: 5-3 til Jerv.


-


Mediene om kampen:


BA

BA

BA

BA Live

BT

BT

VG

VG

VG Live

Dagbladet

Dagbladet

Dagbladet

TV2

NRK

brann.no