Gro Hartun og Lill Vibe Simonsen har begge arbeidet som norsklærere i den videregående skole i årevis.

Duoen står også bak to egenproduserte reisebøker der de går i verdensdikteren Henrik Ibsens fotspor, først i Italia, nå i Norge.

– Vi er like glad i Ibsen som vi er i å reise, en uslåelig kombinasjon, sier Hartun.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på pulsen@ba.no!

Sporsøkerne

Etter å ha undervist om Ibsen i mange år var de nysgjerrig på å finne ut hva som gjorde at han gjennom sine 27 år i utlandet, primært i Italia, skrev sine største verk. Hvilke spor kunne de finne etter ham der?

Med mottoet «Det finnes ingen feile veier, bare nye muligheter» fartet sporsøkerne fra nord til sør. De begynte i 2013.

I Milano, Venezia, Roma, Ariccia, Sorrento, Amalfi og Ischia, fant de alt fra skulpturer, Ibsen-utstilling, Ibsen-park, en skole oppkalt etter Ibsen, til et forfriskende glass hvitvin på hans stamplass.

– Nydelige og interessante steder. Vi møtte på mange spennende mennesker og historier på vår vei, som vi ønsker å dele med andre, boken vår er ikke for akademia, den er for hvermannsen, sier Hartun.

Etter Italia-boken har de holdt foredrag hos Den Skandinaviske Forening i Roma, Det Italienske kulturinstitutt i Oslo, senioruniversiteter og biblioteker Norge rundt. På Vestlandet alltid med pianist Audun Kayser, som gir musikk til ord og bilder.

– I forkant av foredragene trodde vi først at bare to-tre kom til å møte opp, men det har blitt stappfullt!

Utforsk flørteturer i Bergen

I 2019 bestemte de seg for å undersøke flere sider av Ibsen. I «Norgesferie? Ta turen – i unge Ibsens fotspor» serverer de turtips fra steder, fjell, byer og en guide til å oppsøke alt som formet Ibsens kunstneriske utvikling og bagasje i de unge år.

Som de seks årene han bodde i Bergen. Hentet som dramatiker av Ole Bull til nyåpnede Det Norske Theater i 1850.

– Hans første bosted her var enkefru Sontums hotell ved Tollbodallmenningen. I nærheten bodde utadvendte Rikke Holst (16) som daglig kom forbi. De to ble forelsket og gikk mange svermeturer.

– De «forlovet» seg under en av sine turer på Nordnes med ringer av strå, som de kastet i Puddefjorden for å forsegle forholdet, forteller de, og fortsetter:

– Paret elsket å gå i fjellet, og sammen med en teatertrupp gikk de fra Svartediket til Ulriken syngende, og på toppen deklamerer Ibsen en ode til byen.

Men kjærlighetshistorien får en brå slutt. I 1845 frir Henrik til Rikke. Hennes far er imot ekteskap fordi han mener hun er for ung for Ibsen. De møtes nå i skjul, men blir oppdaget av faren. Ibsen stikker av. Da de møtes igjen, mange år senere, har Rikke fått mann og 14 barn.

– Om Ibsen ikke får Rikke, finner han likevel sin kvinne her i Bergen, i Kong Oscarsgate der Suzannah Daae Thoresen bor, og de gifter seg i Korskirken, forteller Hartun.

– Kanskje er det ikke den glødende forelskelsen mellom de to, men de får et stødig forhold, forsikrer Simonsen.

Ingen gretten gubbe

Motivasjon til å skrive kommer fra et ønske om å vise at Ibsen i sine unge år var energisk, full av pågangsmot, og humoristisk.

– Det er mange som tror han er en trøtt og gammel gubbe med monokkel. Men som ung er Ibsen et midtpunkt i vennekretsen, en kjapp og morsom fyr, sier Hartun.

Det som har overrasket dem mest under søkingen etter Ibsens fotspor i Italia var hvor kjent han var der. I Norge? Hvilken fjellgeit han var.

– Han var veldig glad i å ferdes i naturen! For å samle inn folkediktning reiste han fra Christiania gjennom Gudbrandsdalen, over Sognefjellet og videre gjennom Sunnmøre til Hellesylt og Vestnes. Naturinntrykkene har nok gitt inspirasjon til både «Peer Gynt» og «Brand», mener forfatterne.

– Blir dere aldri lei?

– Aldri, og vi har flere spennende prosjekter på gang.