Gå til sidens hovedinnhold

Denne engelskmannen kan alt om Nest Sotra og Åsane

Artikkelen er over 5 år gammel

Perry Sykes (24) er født og oppvokst i Cambridge, men kan hele spillertroppen til Åsane på rams.

Som så mange andre engelskmenn elsker Perry Sykes fotball og Tottenham, men i motsetning til sine medborgere, er han hjernevasket til å like den nest øverste divisjonen i Norge. Fulltidsjobben hans består nemlig i å se hvert eneste minutt av hver eneste kamp i 1. divisjon. Bevæpnet med Google Translate, Twitter og ørten Cmore-abonnement er han oppdatert som få.

– Jeg skal ikke påstå at jeg fulgte denne ligaen før jeg begynte å jobbe med den, men jeg er glad for a det er denne ligaen jeg følger. Det er en veldig spennende liga, og spillerne er veldig tilgjengelige, forteller Perry.

BA treffer ham i La Manga der han med stor interesse følger treningene til lag som Nest-Sotra, Åsane og Jerv.

– Wow. Det der er jo faktisk Simen Næss. Han er en av mine absolutt favoritter. Jeg har aldri sett ham i levende live før. Nå ble jeg nesten litt «starstrucked», sier Sykes og ler i det Nest-Sotra-angriperen jogger forbi.

Har 150 kollegaer

– Hva i alle dager er det egentlig du jobber med?

– Jeg jobber for et firma som heter «Football Radar». Vi analyserer fotballkamper og selger våre data videre til en tredjepart. Denne tredjeparten er i stor grad investeringsselskaper som kan bruke vår informasjon til å investere i pengespill, men vi selger også våre data til speidernettverk. Tidligere har vi jobbet direkte med fotballklubber som Sheffield Wednesday.

Firmaets 150 ansatte analyserer det meste av ligaer i verden, men Sykes har altså endt opp med å dedikere arbeidshverdagen sin til det nest øverste nivået i Norge.

– Skulle du av og til ønske at du fikk tildelt en annen liga?

– Nei, faktisk ikke. Kvaliteten er ikke alltid den beste, men det er alltid spennende. Det er mange mål – masse god angrepsfotball og mye elendig forsvarsspill. Nei, jeg er lykkelig med norsk 1. divisjon. Jeg elsker kulturen. Det er ingen primadonnaer, men alle har ambisjoner.

– Må lære av Tromsø

Med så mange kamper og lag, innrømmer han at det er enkelte lag han liker bedre enn andre. Sotra-strilene har han veldig sans for.

– Nest-Sotra er kanskje divisjonen mest underholdende lag. Hødd og Ranheim er et mareritt å følge. Det finnes ikke gøy å se Ranheim.

– Hvem tror du rykker opp i år?

– Dette er en forferdelig vanskelig sesong å spå, særlig med Brann. Brann kan få en katastrofal sesong og til og med havne utenfor kvalik, men de kan også få det til å stemme og spasere gjennom ligaen på samme måte som Sandefjord gjorde i fjor. Personlig tror jeg ikke at de rykker direkte opp.

Perry tror Brann vil få seg et sjokk om de ikke forstår at de nå skal spille i en helt annen liga. Han mener at Rikard Norling må se til sin forgjenger Steinar Nilsen.

– Steinar Nilsen gjorde de riktige tingene med Tromsø i fjor. Han lot seg ikke affisere av pressen som mente de ikke spilte god nok fotball, eller av at de ikke slo Ranheim 7–0. Han vant kamper, koste hva det koste vil, og rykket opp. Brann må gjøre akkurat det samme. Så spørs det om Rikard Norling er den rette mannen til å gjøre de grepen, sier Sykes og lar ordene henge i luften.

 Faktisk tror engelskmannen at det er fare for at Brann ikke engang blir best i Hordaland.

– Nest kan rykke opp

– Jeg tror at Nest-Sotra kan overraske mange. De har beholdt sine beste spillere, og de har fått Max Bjørsvik tilbake fra Vålerenga. De har fått en god trener, men nøkkelen til Nest er at det virker som om de har et unikt kameratskap i gruppen. Plusser du på med erfaringen til trener Michael Schjønberg, kan det bli en veldig bra miks.

– Kan de kjempe om et opprykk?

– Ja, det tror jeg. Det er nå de har sjansen. De har lite ressurser, men de har en rekke gode spillere som er i sin beste alder. Jeg blir overrasket om de ikke kjemper om kvalik. De kan til og med rykke direkte opp, men mye kan skje. Som i fjor kan eliteserieklubber komme etter deres beste spillerne i sommer.

Når det gjelder Åsane, er han derimot redd for at det fort kan bli nedrykk.

– Det er en stor fare for det. De har noen gode spillere, men de vil nok slite med å ta poeng mot de gode lagene. Men jeg kan se åtte lag som kan rykke ned, så det blir veldig jevnt.

Sykes tabelltips

Her er Perry Sykes foreløpige tabelltips for sesongen 2015:

Direkte opprykk: Sogndal, Sandnes Ulf

Kvalik: Hønefoss, Brann, Nest-Sotra, Fredrikstad

Mellomsjiktet: Bryne, Kristiansund, Hødd, Ranheim, Follo, Bærum

Nedrykk: Åsane, Jerv, Strømmen, Levanger

Kommentarer til denne saken