Gå til sidens hovedinnhold

Denne klassen er med på et helt spesielt prosjekt

Som eneste i Vestland har klasse 6B ved Bjørndalsskogen skole i Loddefjord blitt juryklasse når årets beste bok skal kåres.

I høst har over 120 000 elever fra mellomtrinnet lest og stemt frem fem bøker superfinalister til Bokslukerprisen.

Femten juryklasser fra ulike regioner skal nå i gang med å lese bøkene og deretter stemme frem en vinnerbok, til Bokslukerprisen som deles ut på Verdens bokdag 23. april 2021, i Oslo.

– Føler oss heldig

To av de 23 elevene i 6B på Bjørndalsskogen er Kaspian Martin Øvretveit (10) og Ida Nilssen Rognaldsen (10).

De forteller at det en dag kom en e-post fra læreren. Der stod det at han hadde en superspennende nyhet.

– Jeg visste med en gang av det handlet om Bodslukerprisen, for det er det eneste som har vært spennende i år, ler Rognaldsen.

De forteller at det har vært stas å bli valgt ut som juryklasse.

– Jeg følte meg veldig heldig, siden det er så mange søknader og vår klasse ble valgt ut, forteller Rognaldsen.

Og i høst har det blitt lest. Mye.

– Vi fikk ti utdrag fra ti bøker. Hver gang vi hadde lest en skrev vi om hva den handlet om, der vi ga terningkast, og til slutt en hovedkarakter, forteller Øvretveit.

Rognaldsen forteller at hun alltid har elsket å lese. For Øvretveit har prosjektet åpnet en ny verden.

– Jeg har aldri vært en stor fan av å lese før, men etter jeg leste litt fra de ulike bøkene fant jeg at det er veldig mange ulike kategorier på bøker, og etterhvert begynte alt jeg leste å bli gøy!

Ti bøker har blitt til fem som nå skal nærmere under lupen, før en hovedvinner skal kåres. Det er et arbeid klassen skal ta på alvor, lover duoen.

– Jeg har troen på «Kodeord Overloard», sier Øvretveit. Rognaldsen holder på sin side en knapp på «Magnus Carlsen og Sjakkmorderen».

Stor stas

Kontaktlærer Christian D. Larsen synes det er kjempestas å bli plukket ut til å være juryeklasse.

Læreren forteller at prosjektet har vekket noe i elevene.

– De har lest mye mer, og jeg har sett at mange elever har blitt motivert og sett en merkbar økning i lesemotivasjonen, at det å lese har blitt gøy. Hele klassen har hatt et sterkt ønske om å bli juryklasse og det var stor jubel da de fikk beskjeden om at de var valgt ut, sier Larsen.

Hele klassen har skrevet søknad i fellesskap, og argumentert for hvorfor de burde bli valgt. Det har vært et arbeid som forplikter.

– De vet at de må gjøre en god jobb, og det blir full innsats når en vinner skal kåres, sier Larsen.


– De har god peiling

Tor Arve Røssland, som har skrevet en av de fem bøkene som er superfinalister og øverst på Øvretveit sin liste, «Kodeord Overloard», synes det er fantastisk gøy å tenke på at boken hans har blitt stemt frem av over 120 000 norske barn.

– Det er kjempegøy at de har likt den boken. Det viser at klasse 6B har god peiling, humrer Røssland.

Han forteller at det å vekke leselyst for barn på mellomtrinnet er noe han har jobbet med.

– Jeg har funnet ut at de liker det samme som meg, noe som gjør det veldig kjekt å skrive bøker. Foreningen Les! gjør en kjempejobb med å få bøkene og få leselysten i gang, mener barne- og ungdomsforfatteren.

Rørt

Prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen Les!, Troels Posselt, er imponert over det store engasjementet fra elever, lærere og bibliotekarer.

– Med Bokslukserprisen ønsker vi skape engasjement for lesing. Det har vært moro og rørende å se den rekordstore aktiviteten i høst, jubler Posselt.

Kommentarer til denne saken