Birgitte Kallestad (24) døde fredelig med sine nærmeste rundt seg på Førde sentralsykehus mandag 6. mai. Hun døde etter å ha blitt smittet av rabies på Filippinene.

24-åringen var oppvokst i Fjell kommune.

Dyreelsker

BA har fått tillatelse til å gjengi fra minnetalen som ble holdt i kirken under begravelsen. Det var prest Maria Tvedten som leste opp minneordet.

Der fremkom det blant annet at 24-åringen bodde hele sin barndom på Bjorøy, sammen med foreldrene og sine tre søsken.

«Resten av familien – farmor og farfar, mormor og morfar, tanter og onkler og kusiner og fettere – dere har vært i nær hverandre i dobbel forstand; mange av dere bor på Bjorøy eller kun en kort kjøretur unna, men dere har og vært nær hverandre i relasjon.»

I minnetalen får vi høre om en bestemt ung dame som tidlig ble introdusert for det amerikanske van-miljøet. Gjennom dette miljøet fikk 24-åringen venner fra hele Norge og også utover landegrensene.

Hun var også en dyreelsker. Kallestad begynte å ri da hun var seks ås, og gikk hestelinjen på Stend videregående skole. Omsorgen for dyr strakte seg langt utover hesteinteressen.

«Det er bare fire år siden hun kom hjem med en kattunge og ba pent om dere ikke kunne ha den i fosterhjem en kort periode. Vel, kattungen er nå blitt fire år og har fremdeles ikke flyttet. Og året etterpå fikk dere et bilde på telefonen av en nydelig liten hund på åtte måneder, som skulle omplasseres. Om ikke Birgitte kunne få overta den? Ja, slik ble det.».

Nært forhold til besteforeldre

I minnetalen beskrives 24-åringen som en jente med et sterkt forhold til sine besteforeldre, og en som hadde mange venner.

«Birgitte var en god person å ha i nærheten. Hun hadde et smittende godt humør og var et imøtekommende menneske med en stor omgangskrets. Da hun kom hjem, var det alltid travelt, for hun hadde mange venner – og ville prøve å treffe dem alle.»

I Førde traff hun kjæresten sin, som hun også var samboer med.

«Da dere ble kjærester og flyttet sammen, strålte hun virkelig. Birgitte hadde funnet den store kjærligheten, det kunne alle som kjente Birgitte se.»

«Dessverre endte den fine tiden dere hadde sammen brått og brutalt da Birgitte ble syk. Dere som var glad i Birgitte sitter igjen med en stor sorg – som lever sine egne liv, uten ord.»

Familien rettet i minnetalen en stor takk til alle som har vært til hjelp og støtte i den vanskelige tiden etter at Birgitte ble syk. De nevner personalet på Førde sjukehus, familie, venner og kollegaer, samt alle involverte fra Fjell kommune får en takk fra familien.

Lekte med valp

I slutten av forrige uke sendte familien ut pressemelding for å få ut den sanne historien om hva som skjedde.

– Birgitte reiste til Filippinene i februar sammen med flere venner. Da de var ute og kjørte moped, så de en liten hjelpeløs valp i veikanten. Birgitte løftet valpen opp i en kurv, og tok den med hjem. Hun vasket og stelte den og den begynte til hennes glede å friskne til. De lekte med valpen i hagen. Alle i huset lekte med valpen, også familien som bodde i resorten, og naboungene. Etter hvert begynte valpen å bite etter dem på valpevis. Den nappet etter fingrene når de lekte. Alle fikk noen små valpebitt i ferien. Birgitte som selv er helsearbeider gjorde alt hun skulle. De små skrammene var ikke større enn at de ble sterilisert. Ingen av dem hun var sammen med så noe behov for legetilsyn.

Pressemeldingen ble sendt ut via familiens talsperson, smittevernlege Jens Eikås i Fjell.

Elsket dyr

– Først etter at hun hadde vært hjemme i Norge i lang tid, begynte hun å bli syk. Ingen koblet de små skrammene fra ferien til sykdommen, aller minst henne. Sykdommen utviklet seg videre mens legene kjempet for å finne ut hva som var galt. Hun hadde flere turer til legevakten, og ble til slutt innlagt. En lege mente at symptomene kunne ligne på rabies. Reisefølget var ikke vaksinert. Det er fordi denne vaksinen ikke er på listen over vaksiner som er påkrevd til Filippinene, med mindre du reiser til områder med dårlig hygieniske og sanitære forhold.

– Vår kjære Birgitte elsket dyr. Vår redsel er at dette skal skje andre som har et varmt hjerte som henne. Vi ønsker at denne vaksinen blir med i programmet for steder hvor det kan være rabies, og at folk blir oppmerksomme på farene. Klarer vi å oppnå dette kan vår solstråles død redde andre, skriver familien i deres varme hilsen.

I dødsannonsen står det at en gave til Dyrebeskyttelsen er like kjært som blomster.

Jobbet på sykehus

24-åringen kom fra et lite sted i Fjell, der de aller fleste kjenner hverandre. Kvinnen utdannet seg til bioingeniør, og flyttet til Førde der hun fikk jobb på Førde sentralsykehus.

Over 30 helsearbeidere som har vært i kontakt med kvinnen har blitt vaksinert.

Også de andre i reisefølget ble vaksinert etter at det ble kjent at 24-åringen kunne være rabies-smittet. Ingen av de andre som lekte med valpen på Filippinene skal ha hatt rabies-symptomer.

Folkehelseinstituttet har varslet helsemyndigheten i Filipinene om saken.

– Vi er informert om at helsemyndighetene lokalt følger opp hendelsen, sier Siri Helen Hauge, overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet.