Hun og mannen Roy Thorstensen kjøpte seg en enebolig i fjor til litt over seks millioner kroner, med utleie.

– Derfor fikk vi råd til noe vi hadde veldig lyst på, sier Aanonsen.

Hun er fra Godvik, mannen fra Laksevåg. – Så hva vi gjør her, det vet jeg ikke, fleiper Thorstensen.

En prosent

Uansett er det ikke i Fana politikerne helst ville sett at de bosatte seg. De vil ha barnefamilier i sentrum.

I fjor ble det omsatt totalt 6 164 boliger i Bergen sentrum. Men bare én prosent av boligene som ble omsatt i sentrum i fjor tilfredsstilte en vanlig tobarnsfamilie sine krav.

 

Det viser en undersøkelse som Eiendomsmegler Vest har gjennomført.

Kravet til familien er verken hage eller parkeringsplass, men rett og slett minst 100 kvadratmeter bolig til mindre enn 5,1 millioner kroner. 1 210 av de 6 164 boligene kom inn i denne kategorien, viser en egen undersøkelse via systemet Eiendomsverdi.

Av disse ble altså 12 solgt i Bergen. I vår by er det Arna og Åsane som skiller seg ut. Her var henholdsvis 54 og 36 prosent av de omsatte boligene over 100 kvadratmeter priset under 5,1 millioner kroner.

Barnefamiliene er betalingslystne og har også ganske bra betalingsevne når det kommer til bolig, poengterer Veslemøy Fredriksen, administrerende direktør i Eiendomsmegler Vest.

Få familier i leilighet

– 32 prosent av familiene er villige til å betale mer enn fem millioner kroner for en bolig, og 39 prosent er villig til å betale mellom tre og fem millioner kroner, sier hun.

 

Eiendomsmegler Vest har undersøkt hvilken type boliger som ble omsatt i 2018, og de har undersøkt var folk ønsker seg i en egen spørreundersøkelse utført av Respons Analyse.

I Bergen er det få familier som bor i leilighet. 8 av 10 bor i enten enebolig eller rekkehus.

– Det handler primært om at de trenger mer plass enn det en leilighet kan tilby. Halvparten svarer at det blir for liten plass i en leilighet, sier Fredriksen.

– Mange trekker frem en egen hageflekk som viktig for familiene?

– Nei, det viser seg at nesten ingen vil velge vekk en leilighet på grunn av manglende hage. Det handler om for lite plass.

I vinter har BA satt på dagsorden at Bergen lekker. Omegnskommuner som Os, Lindås, Askøy og Fjell drar til seg barnefamilier med plassbehovene som Fredriksen trekker frem.

Samtidig jobber de gjerne fremdeles i Bergen. Flyttestrømmene utløser slik mer skadelig og kostbar biltrafikk for samfunnet og mer kø-tid for den enkelte – tid som kunne vært brukt på koseligere ting.

Yngre vil mer ut

Undersøkelsen til Eiendomsmegler Vest viser at nesten halvparten av bergenserne kunne tenkt seg å flytte ut av Bergen dersom de ikke fikk kjøpt en enebolig eller rekkehus i byen.

– Bakgrunnstallene viser at det er spesielt den yngste gruppen som begrunner kjøp utenfor Bergen med at det er rimeligere boliger utenfor byen. I denne gruppen svarer hele 64 prosent dette, sier Fredriksen.

Hun har selvsagt fått med seg politikernes fagre ord om å få flere barnefamilier til å bo i sentrum. Sist representert med Harald Schjelderup som vil at nye Dokken skal bli en bydel for barnefamiliene.

– Men tallene viser jo at det er uhyre få boliger i sentrum som tilfredsstiller barnefamilienes behov, sier hun.

– Hva kan gjøres med det da?

– En kan bygge flere boliger i sentrum med bra størrelse og til en overkommelig pris, sier hun.

Landlig fred og ro

Aanonsen og Thorstensen har 8 måneder gamle Noah i vognen, og allerede en liten krabat i hennes mage.

Det er ikke bare pris og plassbehov som gjør at de ikke velger sentrum.

– For vår del er det finere med fred og ro og litt landlige omgivelser når vi er hjemme, enn tut og kjør i byen, sier Thorstensen.