Gå til sidens hovedinnhold

Det eneste som gjelder nå, er mot og solidaritet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Klarer du en, så klarer du to», sa Kjell Ingof Ropstad (KrF) da han pekte i retning av norske mødre. Selv makter han ikke stort om dagen. For la oss være ærlige, er du barne- og familieminister som skal leve opp til Jesus sine ord, så bør du vel i anstendighetens navn klare mer enn 50?

Moria brenner. 13.000 mennesker er på flukt fra Hades til Helvete, og vi skal håndplukke 50 til vårt paradis. Leker man nok med tall, forsvinner også skammen over regnestykket for vårt humane alibi. Vi er tross alt et av de landene i Europa som bidrar mest i forhold til folketallet, sier statsministeren. Glemt og godt gjemt i beregningen er vår rikdom, våre ubebodde gårder, forgubbede bygder, og solidaritet med barn som brenner.

Ja, det har brent noen barn i Moria. Jeg har møtt noen av dem på barnesykehuset i Aten. Det var på den tiden vi hadde en innvandringsminister som badet i overlevingsdrakt i Egeerhavet for å forstå båtflyktningene. Hun ble plukket opp av et redningsfartøy i beste sendetid et par år før en ny justis- og innvandringsminister advarte frivillige mot å redde båtflyktninger.

Mens ungdomspolitikere demonstrerte mot egen regjering lørdag, var de voksne stille. På Høyres landsmøte var Moria glemt da null delegater hevet stemmen for dem som brenner noen timer unna oss. På hebraisk betyr Moria «valgt av Herren», og er ifølge Bibelen stedet hvor Gud beordret Abraham til å ofre sin sønn, Isak. J. R. R Tolkiens Moria var kjent som «Den svarte avgrunn». Stedet hvor dvergene ble drept. Nåtidens Moria lå på den grønne og frodige ferieøyen Lesvos, en times båttur unna Tyrkia. Nå er det bare aske igjen.

I natt sov rundt 5000 barn på bakken under åpen himmel. Det er 166 barneskoleklasser, 55 barneskoler, eller en tredjedel av alle innbyggerne i Voss kommune. Noen av barna er født i leiren. Noen har mistet livet i leiren som i fjor ble omtalt som en konsentrasjonsleir av lokale greske politikere.

Les også

Norge må gi akutt hjelp til Hellas og Moria nå!

Den norske regjeringen har lenge snakket varmt om å hjelpe dem der de er. Problemet er bare det at vi ikke kan hjelpe dem der de er. Flere telt, feltsenger, og medisiner kan aldri sikre skolegang, trygghet og fremtid. Leger og sykepleiere kan ikke fortsette å lappe sammen og symptombehandle resultatene av denne feilslåtte og folkevalgte politikken.

Det er ingen tvil om hva folket selv ønsker. De ønsker akkurat det samme som du og jeg. Trygghet, frihet og en verdig fremtid for dem vi elsker. Men det er vi ikke villige til å gi våre medmennesker. Selv om Norge trenger flere barn, trenger ikke Norge barna som i natt sovner på parkeringsplassen utenfor Lidl-butikken øst for Moria. Sorteringssamfunnet Ropstad er så redd for skjer ikke i livmoren, det skjer i regjeringens møter og avtaler og forhandlinger. Det skjer når 50 er nok for makten. Det fortsetter å skje når vi endrer profilbilde på Facebook, men unnlater å endre politikerne våre.

Advarslene har vært mange. Men det er ikke tid for flere advarsler når barn lever i brannruinene av et gammelt fengsel under en pågående pandemi. Det eneste som gjelder nå, er politisk mot og solidarisk handlekraft. Vis mot, Erna! Ikke skriv deg inn i historiebøkene som den som tillot 4950 barn å legge seg sultne på en parkeringsplass, på en gresk ferieøy, noen timer unna ditt eget kontor under en pågående pandemi.

Les også

«Hvorfor var det ingen som gjorde noe?»

Kommentarer til denne saken