Det er avgjørende at du tipser om fyllekjøring

– Det er bekymringsverdig å se antall anmeldte ruskjørere, skriver Alf Seim. FOTO: PRIVAT

– Det er bekymringsverdig å se antall anmeldte ruskjørere, skriver Alf Seim. FOTO: PRIVAT

Av

Din mor, far, datter eller sønn kunne blitt uskyldige ofre som konsekvens av andres egoistiske valg. Og mørketallene? Ja, de er nok dessverre enorme.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I 1971 meddelte Liv Aasen (Ap) følgende: «I perioden fra 1970 til 1990 regner man med at det vil bli liggende igjen på veiene våre 14.500 drepte og 400.000 mer eller mindre alvorlige skadde. Jeg bruker med hensikt uttrykket «bli liggende igjen», for man må faktisk over slagmarken i krig for å finne tilsvarende tall.»

Selv om vi er langt ifra slagmarken til Aasen, er det bekymringsverdig å se tallene på anmeldte ruskjørere. 515 personer har per 30. september blitt anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand i Vest politidistrikt – 515 mulige drapsmaskiner på veinettet. Noe som vil si at politiet i Vest i snitt anmelder 57 personer i måneden for ruskjøring.

Din mor, far, datter eller sønn kunne blitt uskyldige ofre som konsekvens av andres egoistiske valg. Og mørketallene? Ja, de er nok dessverre enorme.

Hvorfor er det slik? Hadde jeg visst det, ville jeg selvsagt stoppet utviklingen sporenstreks. Dessverre er det en rekke grunner til at folk utsetter seg selv og andre for livsfare.

Vi vet at mange som sliter med rus er gjengangere – det hjelper ikke å ta fra dem førerkortet, de kjører ruset uansett. MA – Rusfri Trafikk har i en årrekke jobbet for innføring av alkolås for å luke ut de notoriske fyllekjørerne.

Dagen derpå-promillen er også et velkjent faktum. Mange overvurderer egen evne, og tenker at 12-timersregelen er fasit. Det er ikke alltid den regelen er like pålitelig. Dersom du er i tvil om du er kjørbar dagen derpå, er det ingen tvil. La bilen stå og skaff deg skyss på annet vis.

«Et par øl på «Zachen» spiller vel ingen rolle, kjøreturen hjem er tross alt bare på ti minutter», tenker noen en fredags kveld. Ja, kos i lystige lag er alltid hyggelig, forutsatt du ikke havner bak lås og slå for fyllekjøring og noens liv på samvittigheten.

Jeg svartmaler kanskje høstidyllen noe nå, heldigvis er det nullaksept for kjøring i ruspåvirket tilstand blant folk flest. De færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet.

Jeg er glad Utrykningspolitiet er på offensiven, samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring.

Nyt høsten, men vær så snill: Kjør rusfritt, så blir veien sikrere både for deg selv og andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken