– Det er fantastisk å se at det kommer så mange folk, stråler Laila Abu Quatama.

Klokken har akkurat passert 12.00 på Bergen Katedralskole. I kantinen dufter det deilig. Folk står i kø for å smake på maten.

– Skolen var kjempepositive når vi spurte om vi kunne selge maten her, det er jeg glad for, sier Quatama.

Ønsker å bidra

Hun flyktet selv til Norge for fire år siden og bor nå på Dale.

Ideen om å selge varm lunsj til inntekt for mennesker i nød fikk hun da hun hørte om engasjementet til den bergensbaserte psykologen Solfrid Raknes.

De siste to årene har Raknes reist hyppig til Bekaadalen i Libanon. Der har hun bistått syriske hjelpeorganisasjoner med skole- og helsetilbud for barn og unge.

– En venn fortalte meg om Solfrid. Så leste jeg om det hun gjør på Facebook. Siden Solfrid samler inn penger til arbeidet i Beekadalen tenkte jeg med en gang at vi måtte gjøre noe for å støtte dem, forteller hun.

– Sykt godt!

Som sagt så gjort. Sammen med flere frivillige ble maten forberedt. Maten falt tydelig i smak hos dem som var innom kantinen på skolen i går.

– Det var sykt godt, syntes Hala Abuhattab.

Hun fikk vite om festmåltidet fra venninnen Waad Emad Al-Rantsi.

Al-Rantsi er elev ved Senter for voksenopplæring på Bergen Kateratedralskole. Senteret driver undervisning for dem som vil forbedre norsk språk og skaffe seg generell studiekompetanse.

– Jeg ville gjerne støtte dette initiativet. Undervisningen er ferdig for dagen, så det passet fint å gå her nå, sier Al-Rantsi.

– Behovet er stort

Psykolog Solfrid Raknes var strålende fornøyd med initiativet til Laila Abu Qatma.

– Kjempetøft! Det er så bra at Laila tok kontakt med meg og ville hjelpe, sier hun.

Hver krone som kommer inn vil komme til nytte forsikrer Raknes, som kom hjem fra Libanon like før jul.

– Pengene går til skoledrift i regi av syriske organisasjoner i Libanon. Behovet er stort. Det er enormt med barn og unge som vokser opp i området der nå. Mindre enn halvparten av syriske flyktningbarn i Libanon går på skole, fordi det mangler penger til skoledrift. De får ikke dekket sine mest basale menneskerettigheter, sier Raknes.