Det er fremdeles farlig å være ungdom

– Foreldre må være nysgjerrige på hvordan barn og unge lever sine digitale liv. Da jeg var liten, ville mine foreldre vite hvor jeg hadde vært når jeg var ute og hvem jeg var sammen med. Vær også nysgjerrig på hvor de unge har vært på nettet, oppfordrer politiinspektøren.

– Foreldre må være nysgjerrige på hvordan barn og unge lever sine digitale liv. Da jeg var liten, ville mine foreldre vite hvor jeg hadde vært når jeg var ute og hvem jeg var sammen med. Vær også nysgjerrig på hvor de unge har vært på nettet, oppfordrer politiinspektøren. Foto:

Av

Ungdom skal teste grenser og prøve nye ting. Det er en del av det å bli voksen. I prosessen risikerer de å utsette seg selv for fare. Slik har det alltid vært og slik er det ennå. Men farene er ikke de samme nå som før.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Da jeg var ung klatret vi i trær og fjell og vi svømte ute om natten. Helt crazy, vil min datter si ironisk. Men vi traff også lokkemenn og en blotter ute i skogen. Vi måtte håndtere disse farene og situasjonene selv. Vi utsatte oss for fare.

I dag er ungdommen mer hjemmekjær. De deltar i organisert idrett, drikker mindre alkohol og er mer opptatt av lekser og skolearbeid. Det er lett å tro at de er mindre utsatt for farer nå enn tidligere, men sånn er det dessverre ikke.

Farene nå er bare annerledes. Og disse bør både du og ungdommen din ha et bevisst forhold til.

I dag er mange av farene flyttet over i en digital verden som knyttes stadig tettere sammen med våre fysiske liv. Nesten alt vi gjør registreres og lagres et sted. Vi kan kommunisere når og hvor som helst med folk fra hele verden. Sporingstjenester gjør at andre til enhver tid vet akkurat hvor du er. Det kan utnyttes av dem som ikke vil deg vel.

Samfunnet vårt er blitt mer overvåket, enten vi liker det eller ei. Mange sier at de ikke bryr seg fordi de ikke har noe å skjule. Der er jeg sterkt uenig. Privatlivet er verdt å skjerme. Det skjønner man når det blir brettet ut eller misbrukt, men gjerne ikke før.

Dessverre ser vi i politiet at det er mange som både har vilje og evne til å utnytte at folk er digitalt godtroende. Det gjøres på mange måter. Det kan oppleves trygt og ufarlig å sitte bak dataskjermen og bli kjent med mennesker man ellers ikke ville truffet. Men ikke alle er den de utgir seg for å være.

Vi har saker hvor voksne menn og kvinner sitter i dyp gjeld etter å ha betalt mye penger over år til en de tror er kjæresten sin, men som egentlig er en gjeng med kriminelle som vet hvordan de skal formulere seg for å skape psykisk avhengighet og medlidenhet. Noen betaler fremdeles. For tenk om det er sant at han/hun elsker meg?

Noen blir lurt for andre ting enn penger. Skjermen gir en opplevd anonymitet som gjør det lettere å bli lurt til å gjøre seksuelle handlinger man ellers ikke ville gjort. Så blir de truet og presset til å gjøre enda mer. For noen blir situasjonen så vanskelig at de tar livet av seg.

Andre bli mobbet på nett. Politiets nettpatrulje får hver dag henvendelser fra folk som opplever mobbing på sosiale medier. Det gjøres på mange ulike måter og kan være straffbart fordi det er direkte trusler eller sjikane.

Vi har også eksempler på ungdom som utsetter seg selv for fare på nettet ved å lure andre for lettjente penger, eller ved å selge seksualiserte bilder av seg selv. Faren er at de kan endre sitt eget selvbilde og sine egne grenser, uten å være klar over det. De er for unge til å forstå konsekvensene. Og det er alltid voksne der ute som benytter seg av det.

Dette er bare noen eksempler på de nye farene vår flotte, utforskende digitale ungdom utsettes for. Det kan være vanskelig for foreldre å vite hvordan man skal håndtere dette, for det er nytt for oss også. Mitt råd er at vi må forstå hva som er farlig og hvordan det fungerer. Så må vi spørre oss hva vi kan gjøre for å forhindre at dette kan skje. Eller som vi sier i politiet: hvilke tiltak kan vi innføre for å redusere våre sårbarheter.

Foreldre må være nysgjerrige på hvordan barn og unge lever sine digitale liv. Da jeg var liten, ville mine foreldre vite hvor jeg hadde vært når jeg var ute og hvem jeg var sammen med. Vær også nysgjerrig på hvor de unge har vært på nettet. Hva opptar dem og hvem kommuniserer de med? Bli med inn i deres digitale verden og vær raus. Gjør ungdommen farlige eller dumme ting på nett, ikke bli sint. Vis forståelse og hjelp dem. Da vil de komme til deg neste gang også. Det nytter ikke med forbud, men god veiledning er helt nødvendig.

Til dere ungdom – jeg skal poste dette innlegget på sosiale medier også – har jeg følgende råd: Husk at det alltid er hjelp å få. Det finnes en utvei uansett hvilket uføre du er kommet opp i. Ta kontakt med foreldre, venner, hjelpeapparatet eller politiet sin nettpatrulje. Vi vil se løsninger du ikke ser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags