Gå til sidens hovedinnhold

Det har ingenting med religion å gjøre

Drapet på Samuel Paty i Frankrike er en dypt tragisk hendelse som påvirker alle og som rammer muslimer som gruppe.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skriver ikke dette for å forsvare verken min religion eller min profet. Det er ingenting som kan gi han mindre respekt. At enkelte personer tegner karikaturer er ikke noe som verken påvirker meg eller provoserer meg. Det jeg derimot blir provosert av er måten begrepet ytringsfrihet blir (mis)brukt i den politiske agendaen.

Hvis det å undertrykke en gruppe gjennom handlinger og ord er ytringsfrihet, da har i så fall jeg og mange andre misforstått ytringsfriheten.

Det som skjedde i Frankrike med drapet på Samuel Paty er dypt tragisk og uakseptabelt. Det var en satanistisk handling, som ikke har noe med religion å gjøre. Slik jeg ser det er det en politisk handling. Slike hendelser gjør at vi muslimer blir lammet. Vi vet ikke hvordan vi skal reagere, og vi vet ikke hvordan vi skal gi en «riktig» respons. Ikke før vi har klart å komme oss gjennom den ene tragedien, så kommer det en ny tragedie vi må forholde oss til.

Les også

Drapet er et angrep på hverdagen

President Macron i Frankrike har uttalt at islam er i krise. Jeg vil heller si at muslimer er i krise. Dette ser vi i land som Kina, India og Myanmar på måten muslimer blir behandlet. President Macron har også uttalt at Frankrike som nasjon står for å verne om menneskerettigheter, og han kalte det som skjedde med Paty en terrorhandling som har utspring i radikalisering. Men hvordan blir en person radikalisert over natten?

Når Macron uttaler seg om menneskerettigheter bør han se til historien, da Frankrike var koloniherre over Algerie og Marokko i 132 år (1830 – 1962). Da var det ikke bare en lærer som ble halshugget, men millioner av barn og kvinner som ble drept på brutale måter. I tillegg var det svært mange som ble hentet fra koloniene for å være slaver i Frankrike.

Mange av dagens muslimer i Frankrike har ikke så mange rettigheter. Mange bor i ghettoer og har lav inntekt, og kvinner får ikke lov å gå med hijab på skolene. Dette har ikke noe med religion å gjøre, men det er et politisk og økonomisk press på disse minoritetsgruppene. For de dette gjelder kan det oppleves som at de ikke er gode nok, og det legges press på de at de skal være mindre muslimske og mer franske. Mange føler de blir fratatt sin identitet, og at de blir svartmalt og demonisert.

Når en som deler samme tro som meg, bruker uttrykket «Allah» mens han utfører en slik bestialsk handling som den på den franske læreren, blir dessverre alle muslimer svartmalt. Men det mange ser ut til å glemme er at når en person gjør en slik handling er det ikke islam han representerer. Det er derfor veldig farlig når verdens ledere går ut og hevder at slike handlinger er gjort fordi en person er muslim. Dette er med på å skape islamofobi. Slike utsagn gir folk som allerede er skeptiske til islam grunn til å tro at det er slik muslimer er.

Les også

Vi har alle et ansvar for å skape endring

Vår profet ble også i sin tid hånet, angrepet og baksnakket, så det er ikke noe nytt. Da må vi gå tilbake til å se hvordan han reagerte på dette. Han drepte ingen. Så hvordan kan vi muslimer da gi oss den retten og makten?

For meg virker det som mange vil bruke disse provokasjonene for å få det til å se ut som at islam er en voldelig og ekstrem religion. Fakta er at få av muslimer er det. Tvert imot.

Så hva da med alt dette snakket om ytringsfrihet? Det er mange måter å vise ytringsfrihet på, og man trenger jo ikke å uttrykke seg slik at man håner andre. For meg er det kun mennesker med et lavere verdisett som vil ønske å frembringe sinne hos andre ved å bevisst forsøke å provosere.

I noen kulturer er det slik at hvis du sier noe om ens mor eller søster, så ender det med slåsskamp. Det handler om ære, og har ikke noe med religion å gjøre. Enhver person hadde reagert på dette, muslim eller ikke.

Les også

Vi må kunne snakke om islam og seksualitet

Det har alltid fantes fiender av islam. Men da er mitt spørsmål til meg selv, og til mine muslimske brødre og søstre, – er vi i denne generasjonen gode eksempler? Vi har nemlig et stort ansvar i det å være gode ambassadører. For min del, blir min tro bare sterkere hver gang noen prøver å kritisere den eller å provosere meg. Ja, det er sårende og ja, det er trist, men hva er løsningen? Løsningen er ikke vold, men dialog. Løsningen ligger hos oss muslimer, både hos denne generasjonen og den kommende. Det islam har lært oss er at vi skal bygge broer mellom nasjoner og mellom mennesker, vi skal ikke splitte, og vi skal respektere at andre ikke deler vår tro.

Ethvert menneske har rett til å ytre seg. Ytringsfrihet er at minoriteter skal kunne snakke med majoriteten, og at de blir hørt. Vi må kunne respektere og akseptere at vi er forskjellige. Vi må holde sammen når noe urettferdig skjer. La oss ikke skille oss og lage grupperinger. Det burde være nok av kunnskap og dyrekjøpte erfaringer til å ha lært dette. Vi må ikke gjøre de samme tabbene igjen.

Helt til slutt; vi må slutte å svartmale hele grupper når en såkalt muslim gjør en slik handling.