Gå til sidens hovedinnhold

Det krever mot for å elske sin egen kropp

Jeg sammenlignet meg selv med andre, og ville se akkurat ut som de andre guttene. Jeg angrer på at jeg lot disse tankene ta meg.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste årene har personer i alle aldre slitt med dette som kalles kroppspress. Kroppspress er å ha mer fokus på kropp, enn alt det gode vi har inni oss. Dette kan være fokus på vekt, hår, ansiktsform og ikke minst kroppsform. Mange sliter med å akseptere seg selv på ulike måter. Dette kan være en kroppsdel eller ulike tanker om seg selv de ikke er særlig fornøyd med.

Kroppspress er forventninger om hvordan en skal se ut. Om du er innenfor idealet får du ikke kommentarer, men om du er høyere, lavere, bredere eller smalere kan du få både kommentarer og blikk.

De fleste vil si at mediene er problemet, men det er ikke teknologien som er hjernen bak kroppspress. Det er vi mennesker som lager det, mediene opprettholder det bare. Ifølge statistikk på Frisky.no viser det at 80 prosent av alle kvinner og 33 prosent hos menn ikke er fornøyd med eget utseende. Dette er et enormt tall som må reduseres. Det er for galt at fire av fem jenter, og en av tre gutter er misfornøyde med sin egen kropp, og føler de må gjøre noe med kroppen sin for å føle glede hos seg selv.

For et par år siden opplevde jeg litt av dette presset. Jeg sammenlignet meg selv med andre, og ville se akkurat ut som de andre guttene i klassen. Jeg var ikke særlig stor, det var heller ingen som kommenterte på størrelsen min heller. Men jeg var ikke fornøyd selv.

Les også

Slank er ikke det samme som god helse

Det er nettopp dette som er problemet med kroppspress. Det er ikke alltid de andres kommentarer som ødelegger selvtilliten. For noen er kampen mot seg selv størst, selv når en har støtte fra andre. Flertallet av de unge nå til dags ser på sosiale medier, og sammenligner seg med de flotte veltrente kvinnene og mennene som er på skjermen, og sier til seg selv «sånn må jeg se ut».

Når sånne ting skjer er det utrolig vanskelig å høre på venner og familie sine meninger, for den eneste tanken som går i hodet er dette enorme målet som en må oppnå.

For dem som ikke opplever dette presset er det jo veldig enkelt å bare si «det er jo bare å se vekk ifra alt det vonde», eller «de kan jo ikke ha det så galt som de skal ha det til». Men jo, mange sliter enormt med å akseptere eget utseende, og greier så vidt å omgå folk sosialt, grunnet all den negative motstanden de frykter å møte i hverdagen.

Les også

Jeg unner ikke noen det jeg gikk gjennom

Noen greier ikke å bade om sommeren fordi de ikke liker å vise seg selv. Det er til og med noen som ikke greier å være seg selv, fordi deres personlighet passer ikke med dette presset de kjenner på. Det fører til at de må bli en helt ny person rundt andre mennesker.

Mot i kroppspress er alt. Mot til å akseptere og elske seg selv. Mot til å være seg selv. Mot til ikke å sammenligne seg selv med andre, og tenke at du alltid er god nok uansett hva andre mener og tenker om deg. Og spesielt mot til å stå imot alle de kritiserende tankene som kommer fra eget hodet.

Vi kan alle være enige om at det er ingen som trenger kroppspress i hverdagen, det forårsaker bare stress og er negativt for kropp og sjel. Poenget jeg vil få frem er at du er alltid god nok, uansett hvordan du ser ut. Selv om det er vanskelig å tro så er det innsiden som teller.

En ting jeg angrer på, er at jeg lot disse tankene ta meg. Ta meg på en måte som gjorde at jeg ikke følte meg 100 prosent vel i min egen kropp. Det er denne følelsen jeg vil dere der ute skal unngå.

Vær sterk, bruk motet.

Les også

Er kroppspositivisme egentlig så positivt?

Kommentarer til denne saken