Gå til sidens hovedinnhold

– Det mørkeste kapitlet i Bergens historie

Artikkelen er over 1 år gammel

Møhlenpris glemmer aldri sine 11 drepte, jødiske naboer.

26. november 1942 forlot det tyske transportskipet «Donau» Norge med 529 norske jøder. Kun ni kom tilbake. Totalt ble 773 jøder deportert fra Norge i 1942 og 1943. Av dem overlevde kun 38.

11 av jødene bodde på Møhlenpris i Bergen. Alle ble drept i konsentrasjonsleirene. Den yngste var ett år gammel. De siste 25 årene har nabolaget, ved Møhlenpris velforening og Sportsklubben Djerv, hvert år arrangert et fakkeltog gjennom gatene hvor de deporterte jødene hadde sine hjem.

– Vi gjør dette for å minnes våre døde naboer. Samtidig er det viktig å holde levende kunnskapen om det industrielle massemordet av over seks millioner jøder som naziregimet, med hjelp av lokale styresmakter, sto for før og under krigen. Dette er et lite bidrag til at det ikke blir glemt, sier Gunnar Wiederstrøm fra 26. novemberkomiteen til BA.

Tirsdag kveld var over 100 naboer og andre med på vandringen. Elever fra Møhlenpris skole leste opp navnene til de som hadde bodd der, ved hver adresse jødiske familier hadde levd sine liv. Deretter fortalte lokalhistoriker Per Kristian Sebak kort om livene de ulike skjebnene.

– Det gjør sterkt inntrykk å gå fra adresse til adresse og høre historiene. Det kommer så tett på. Her bodde de, og her bor andre naboer i dag, sier Wiederstrøm.

Artikkelen fortsetter under


Nordmenn sto bak

Sebak har vært med på rundturen siden 2007, da han jobbet med en bok om historien til bergenske jøder.

– Jeg har fortalt disse historiene ved hvert stopp de siste syv årene. Jeg synes at det er viktig å opprettholde kunnskapen om det jeg mener er det mørkeste kapitlet i Bergens historie, sier Sebak, og fortsetter:

– Husk at det var norsk politi – nordmenn, ikke tyskere – som gjennomførte arrestasjonene av vanlige landsmenn. Og det var nordmenn, ikke tyskere, som registrerte og solgte de dreptes eiendeler. Det er en forferdelig del av vår historie.

Les også

Angitt, sveket og pint

Etter fakkeltoget ble det holdt appell og fremført en jødisk bønn, før Dag Steinfeld holdt foredrag.

– Det er mye snakk om fem millioner døde og det enorme omfanget. Men det er utrolig hvor mye man kan lære om holocaust ved å fokusere på det helt lokale. Det er det fine med dette, sier Sebak.