Gå til sidens hovedinnhold

Det skal bli 17. mai

Artikkelen er over 1 år gammel

Det finnes ikke noe verre i buekorps enn å måtte fortelle medlemmene at det ikke blir noe sesong. Men det blir 17. mai og vi skal være en del av det.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette er en svært vanskelig tid ikke bare for Skansens Bataljon, men også for alle buekorpsene.

Da vi fikk høre at viruset var kommet til Bergen var Skansens knapt en uke fra sesongstart. Offiserene samlet seg fort med styret til gamlekarforeningen for å finne ut hvordan vi skulle gå frem, hvilke tiltak som måtte til for å kunne drive sesongen videre.

Etter møtet ble det bestemt at lokalet ikke skulle tas i bruk på ubestemt tid. Det ble også ringt rundt til medlemmene for å informere om viktige tiltak som ikke å ha fysisk kontakt med andre medlemmer, og også for å informere om at vi skulle stille med Antibac og spritservietter når vi kom ned til Peppes Pizza hvor første marsjdag skulle ta plass.

Les også

Buekorpsene får marsjere: – Veldig bra, men vi har ikke fått øvet

Vi var ikke kommet til neste marsjdag før situasjonen ble så seriøs at alle buekorpsene ble enige om at marsjering måtte pauses inntil videre.

Da begynte alvoret å synke litt hos flere. Spørsmål som; Hva med 17. Mai? Hva med Jubileet vårt? Disse spørsmålene kom fra alle kanter og ingen visste helt hva de skulle svare på det.

Vi kom jevnt med oppdateringer på sosiale medier og prøvde å holde alle positive om situasjonen – og vi klarte å muntre opp Skansefamiliene med en artig aprilsnarr den 1. april.

Vi fikk kort tid etter informasjonen om at myndighetene hadde tatt avgjørelsen om å stenge diverse aktiviteter, inkludert buekorpsene, frem til 15. juni. Da sank alle Skanse- og buekorpshjerter. Vi visste fortsatt at det ville bli en eller annen form for markering, men det vil ikke bli den samme 17. mai vi er vant til å ha i Bergen.

Les også

Flytter 17. mai-festen til Koengen

Jubileumsfeiringen vår ble utsatt til neste sesong. Alle de nye medlemmene som gledet seg så stort, fikk vite at de må vente et helt år til før de får gå i buekorps på sitt beste.

Og når jeg skriver om dette, er det de som treffer tankene mine. Ja, både jeg og de andre i rådet som har gått i ti år, har jobbet hardt for å øke antallet vårt denne sesongen, og gledet oss til jubileumssesongen.

Vi har opplevd 17. mai på Skansen mange ganger, men alle guttene som skulle ha sin første sesong i buekorps, får ikke den opplevelsen i år. Og et helt år er lenge for barneskoleelever å vente. De har øvd hjemme foran speilet og gledet seg til å få flagg i buen og gå i midten av spetakkelet i prosesjonen. Hovedattraksjonen i Bergens 17. mai!

(Fortsetter under bildet)

Og utenom hornblåsing tror jeg ikke det finnes noen vanskeligere oppgave i buekorps enn å måtte fortelle medlemmene sine at det ikke blir noen sesong. Ingen 17. mai. Ingen 160-års jubileum. Ingen Landtur. Det er et helt år å vente til neste, og selv om det blir ekstra gøy når vi endelig får brake løs igjen da, så er det fortsatt ikke det samme.

Vi har også de situasjonene der det ikke blir noen 17. mai med Skansens verken i år eller neste år. For det kommer en tid man er blitt for gammel til å gå i buekorps. De som skulle ha sin siste sesong i buekorpset, enten det skulle være gutter som har gått i 7 eller 15 år, har mistet det siste året sitt i Skansens, og det er rett og slett forferdelig.

I en tid som denne handler det om å holde sammen. Ingen har bedre samhold en Skansens! Det skal bli 17. mai i Bergen og Skansens vil være en del av det.

Nye regler fra myndighetene har tillatt aktiviteter med opp til 30 medlemmer, så vær ikke i tvil om at Skansens er et av buekorpsene som skal ut i gatene. Og det samme gjelder jubileet. Hvordan dette skal gjennomføres er fortsatt i planlegging, men Skansens kommer alltid tilbake og denne gangen sterkere!

Kommentarer til denne saken