På sin egen 86-årsdag 27. mai i år, ble Kim-benkene avduket på Vågsallmenningen. Mandag kveld gikk Kim Friele bort, og tirsdag ettermiddag ble det lagt ned blomster og tent lys på benkene som er formet som en K, en I og en M.

– Vi er her for å hedre Kim som har vært en foregangskvinne for skeives rettigheter. Uten henne hadde vi ikke hatt de rettighetene vi har i dag. Hun er et utrolig viktig forbilde, sier 19 år gamle Rasmus Tennø Loe.

Sammen med Tuva Brady Normanseth (19) hadde han funnet veien til Vågallmenningen for å legge ned blomster på benkene tirsdag ettermiddag.

– Det er fint å kunne minnes henne og det arbeidet hun har gjort, sier Normanseth.

– Trist og fint

Blant de fremmøtte på den litt spontane markeringen tirsdag ettermiddag, var blant andre kulturbyråd i permisjon, Katrine Nødtvedt (MDG).

– Jeg er her som privatperson, og det føltes riktig å samles her for å minne Kim og det utrolige livsverket hun har bidratt med. Hun var en inspirerende person som har betydd utrolig mye, sier Nødtvedt.

Festivalsjef for Regnbuedagene, og nestleder i Fri Vestland, Joakim Aadland hadde med seg en stor bukett pyntet med regnbueflagg tirsdag.

– Dette har vært både en trist, men også en fin dag. Det har vært godt å kjenne på all kjærligheten og hyllesten Kim har fått fra alle kanter. På mange måter har vi i dag mistet en som vi så på som umistelig, sier Aadland.

Bildeserie

Kim Frieles liv i bilder

Avslutter med fest

I kveld vil det bli åpent på Finchen, hvor Friele skal hylles og minnes.

– Fri Vestland vil dessuten ha en offentlig markering den dagen Kim bisettes, her ved benkene. Da håper jeg mange møter opp.

Han sier de dessuten vil ha flere arrangement hvor de ser tilbake på homoforkjemperens liv og arbeid.

– Og så skal vi avslutte med en fest. Fest var viktig for Kim, og det er det for oss også, sier Aadland, og minner om det Friele selv har sagt:

– Vi skal ikke la oss temme, og vi må ikke tro at kampen er over.

Friele skal begraves på Statens bekostning, det ble kjent i dag.