– Det er viktig å huske at det er 20/1-regelen som gjelder, og vi er nødt til å fortsette å være flinke med å overholde de viktige men også enkle smittevernreglene, sa kulturminister Abid Q. Raja (V) under pressekonferansen torsdag.

20/1-regelen som Raja forteller om, er den nye regelen som ble lagt frem: Vi kan være flere enn fem personer, men ikke flere enn 20 personer. Men vi må fremdeles holde avstand, og den skal være på minst 1 meter.

Det blir ikke barnetog, men korps og kor får spille og synge. Arrangementer med ansvarlig arrangør får arrangere så lenge det ikke er flere enn 50 personer og så lenge man kan overholde smittevernreglene.

Dette er reglene for 17. mai:

17. mai-frokost, -lunsj og -middag: Du kan invitere flere enn fem personer hjem til deg, men inntil 20 personer. Dette gjelder så lenge smittevernrådene følges. Man skal holde minst én meter avstand, ha god håndhygiene og holde seg hjemme hvis man er syk.

Barnetogene: Kan ikke gjennomføres på vanlig måte

Korps: Kan spille forutsatt at reglene om avstand følges, to meter i lengde og én meter skulder til skulder. Det er ingen begrensninger for hvor mange som kan delta.

Kor: Kan synge forutsatt at reglene om avstand følges, to meter i lengde og én meter skulder til skulder. Det er ingen begrensninger for hvor mange som kan delta.

Kransenedleggelser: Kan skje på vanlig måte, bare med et mindre antall tilskuere og så lenge avstandsreglene følges.

Flaggheising: Kan skje på vanlig måte, bare med et mindre antall tilskuere og så lenge avstandsreglene følges.

Mindre arrangementer på skoler og andre fellesarealer: Kan arrangeres med maksimum 50 personer, så lenge det er en ansvarlig arrangør og at avstandsreglene overholdes. Det er anbefalt å ha utendørs arrangementer.