Gå til sidens hovedinnhold

Dette er årets beste bergenslåter

Jazz, eksperimentelt, rap, indie og et comeback. Slik var det bergenske musikkåret 2021 – slik kulturredaksjonen i BA hørte det.

1. Kamelen – «Creme De La Creme»
Kamelen beveger seg et stykke utenfor sine vante rammer og treffer en større lyttergruppe når han rister en overraskende og ultrafengende partybanger ut av ermet. Uten tvil det skarpeste som har kommet ut av Bergen i 2021.

2. Metteson – «Under Your Shirt»
Sverre Breivik og hans musikalske persona Metteson var overalt i 2021, fra strålende utmattende «Engler i Amerika» på DNS til Årets stjerneskudd på Bylarm. Og storslåtte «Under Your Shirt» oppsummerer hans 2021 godt – imponerende!

3. Skarbø Skulekorps – «Kassett»
Pakket inn i den forlokkende Hubro-estetikken og med et uttrykk som er vidåpent for både samarbeid og drypp fra de forskjellige musikernes mange andre karrierer er Skarbø Skulekorps byens fineste katalysator for ny musikk. Rett og slett.

4. Naade – «Lovable stranger»
Anniken Philipps er Naade og hopper inn i et ganske så overbefolket terreng av utrolig talentfulle unge elektropoporienterte kvinner. Og med skinnende flotte «Lovable stranger» beviser hun at hun absolutt har noe der å gjøre.

5. Oh No Noh, Midori Hirano, Jo David Meyer Lysne – «Jlmrmh»
Tre eksperimentelle lydmakere; en tysker, en japaner og Jo David Meyer Lysne fra Bergen har samarbeidet om en atmosfærisk, cinematisk og altoppslukende utgivelse.
«Jlmrmh»-komposisjonen åpner en dør i lyttebanken og blir der. Lenge.

6. Michelle Ullestad – «Klarer du å finne meg»
Michelle Ullestad skriver åpent og personlig. Og på EP-en «Det var litt mørkt der en periode eller noe» gjelder det faktisk alle låtene. Blant dem finner vi den fine, skjøre og nære låten «Klarer du å finne meg?».

7. Kings of Convenience – «Comb My Hair»
Elleve låter som var verdt den lange ventetiden på tolv år. Kings of Convenience låter som ingen andre og ingen andre som dem. Og sjelden har duoen vært mer Kings of Conveniensk enn på vakre «Comb My Hair».

Les også

Årets beste bergenslåt lå på vent i tre år

8. CCA Jonas, 8lanco – «Chanel»
En av de friskeste pustene på høstens Vill Vill Vest var CCA Jonas-konserten på Kulturhuset. På dette 8lanco-samarbeidet bærer han bud om en stor fremtid på den skandinaviske hiphop-scenen.

9. Gabrielle – «Neil Young»
Vakkert om vond kjærlighet, to mennesker på forskjellige øyer i samme forhold og kulturelle referansesprik. Låten bygger forresten bro til en av få andre neddempede Gabrielle-låter, den smått utrolige «Ingenting» fra debutplaten.

10. Aurora – «Midas Touch»
Akkurat når du tror at Aurora har hatt sin definitive karrieretopp, som med hjertevarme «Exist for love» i fjor, slår hun gang på gang lytteren i bakken. Denne gang med elektronisk skarpladde «Midas Touch» til Amazon Prime-serien «Hanna».

Boblere: Jan Eggum – «For første gang», Sondre Lerche – «Dead Of The Night», Myra – «Le Louvre», Kamara – «Carry You Home»:

Kommentarer til denne saken