– Dette var veldig gøy. Jeg har fulgt med på denne talentlisten i flere år, og har de siste bare havnet på 40-et-eller-annet. Jeg har sett hvem som har kommet høyt oppe, og det er mange utrolig flinke idrettsutøvere. Dette er en gjev pris for meg. 1.-plass henger alltid høyt, smilte 19-åringen etter utdelingen av prisen tirsdag kveld.

Da hadde han i likhet med resten av forsamlingen på Scandic Hotel fått høre tidligere Brann-trener og nå Start-trener Mons-Ivar Mjelde (47) fyre løs i over en time.

Den meritterte Osterøy-karen fortalte om trening, hvordan oppveksten på Osterøy formet ham som idrettsmann og holdningene som trengs for å prestere i toppidretten.

Han ga garantert både trenere, unge utøvere og foreldre i salen mye å tenke på – før han satt fast i Bergen senere på kvelden ...

Kulturforskjeller

Spesielt pekte han på konkurransen idretten møter med spill som får ungdommen til å sitte på «ræven» inne i stuen, og mengdetreningen som man må legge inn for å nå helt opp.

– Jeg leste om han som var treneren til 14 år gamle Petter Northug. Han fortalte at det ikke var uvanlig at han og gjengen som trente sammen lå og spydde etter intervalltreninger. Jeg vet ikke med dere, men det er ikke mange fotballspillere jeg har sett som gjør det. Det har med kultur å gjøre, sa han blant annet.

– Faresignal

Oppveksten på Osterøy med et sterkt treningsmiljø i bygden var også svært viktig for Mjelde. Lokalsamfunnet, alle fra ti til 70 år, deltok på fjelløp hver uke.

– Jeg tok en tur opp på fjellene for noen uker siden. Jeg møtte ingen ungdommer. Det er et faresignal, mener han.

Ellers sto motivasjon i fokus, og Mjelde pratet så bustene føyk – som vanlig.

Mjelde fortalte om det strenge treningsregimet han har innført i Start. I sesongoppkjøringen har sørlendingene rekordmange treningsøkter.