Vi kan si farvel til både meteren og munnbind. Lørdag fjernet regjeringen omtrent det som var igjen av koronatiltak.

– Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet regjeringens pressekonferanse om koornasituasjonen lørdag.

– Avstand mellom oss er ikke lenger nødvendig. Meteren blir borte, vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand.

Kravet om å holde én meters avstand på offentlige steder avvikles

Regjeringen har bestemt å fjerne kravet om å holde en meters avstand på offentlige steder.

Det ble klart på regjeringens pressekonferanse om koronatiltak lørdag.

– Meteren blir borte. Vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferjer, legger han til.

At meteren fjernes betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

– Vi forlater nå meteren og munnbind, og da står vi igjen med sunn fornuft og hensyn til andre, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun understreker at det som gjelder videre fra i dag er kun råd og anbefalinger. Staten skal altså ikke fortelle den enkelte hva man skal gjøre, sier hun.

Anbefalinger og råd finnes på helsenorge.no og Folkehelseinstituttet sine hjemmesider.

Munnbindpåbudet fjernes

Kravet om å ha på munnbind på offentlige steder der meteren ikke kan opprettholdes, fjernes.

Det ble klart på regjeringens pressekonferanse om koronatiltak lørdag.

Munnbindpåbudet vil nå ikke lenger være gjeldende på for eksempel offentlig transport, i butikker eller på serveringssteder.

Kravet om isolering ved koronasmitte endres til en anbefaling

Det vil ikke lenger være påbudt å isolere seg dersom man blir koronasmittet.

Det ble klart på regjeringens pressekonferanse om koronatiltakene lørdag.

Regelen har vært at man må isolere seg i fire dager ved påvist koronasmitte, men dette blir nå endret til en anbefaling.

Støre: – Vi bruker ikke ordet feiring nå

Til tross for at regjeringen slipper opp alle tiltak, vil ikke statsministeren kalle åpningen av samfunnet for en feiring. – Det er fortsatt pandemi, sier han.

– Vi har vært opptatt av at vi ikke bruker ordet «feiring» nå. For det er ikke noe som er over, pandemien er her, sa statsminister Jonas Gahr Støre på lørdagens pressekonferanse.

Han påpeker at det fortsatt er høye smittetall i befolkningen, sykehusinnleggelser som går opp og sykefravær.

– Sårbare mennesker der ute er urolig for at vi slipper opp, legger Støre til.

FHI tror vi nærmer oss smittetoppen

Den nasjonale smittetoppen er fremdeles ikke nådd, ifølge FHI. Virkningen av smittespredningen vil merkes først etter at toppen er nådd.

– Mange lurer på hvor nær vi er smittetoppen, svaret er at vi ikke vet nøyaktig, men vi tror at vi er nær smittetoppen. Den kan være passert enkelte steder i landet og ligge foran oss andre steder, nasjonalt tror vi ikke at vi har nådd den ennå, sa direktør Camilla Stoltenberg på lørdagens pressekonferanse.

Hun trakk fram at det har vært en økning i antallet innlagte koronapasienter med 40 prosent, sammenlignet med samme tidspunkt i forrige uke.

– Virkningen av smittespredningen vil toppe seg etter at smitten har gått ned, sier Stoltenberg.

Det gjelder sykefravær, sykehusinnleggelser, respiratorbehandling og dødsfall. Sykehusene og kommunene er forberedt på dette, understreker Stoltenberg.

Fordi omikron er mindre farlig enn de tidligere virusvariantene, mener FHI at det ikke er noen klare fordeler ved å skyve epidemien i Norge fram i tid.

– Men vi skal gjennom den, sier Stoltenberg.