Behold bygarasjen

– Å rive Bygarasjen med 2200 plasser er tankeløst. Dette parkeringshuset er det beste i byen for oss som kommer fra Åsane. Motorvei nesten hele veien, rett inn og parkere, gjøre det man kom for, og fort ut igjen. Man slipper å kjøre inn i byen. Klart Kloster-parkeringen også er bra hvis man skal noe i nærheten der. Alle parkeringshus bør ligge slik som de to, inn/ut uten noe kø. Vi forurenser mindre.

Å rive Bygarasjen er bare tull. Hva med Bergen Storsenter sine kunder? Det ligger mange helsekontorer der. Skal pasientene kjøre rundt i byen for og finne plass? Og hva med de som skal ta toget? Alle kan ikke sykle inn til byen.

Tommy Nilsen

Møteplasser for ungdom

Svar til Alyssa, Ingrid og Kristin ( Summetonen 8. mars): Takk for at dere etterlyser mer informasjon om åpne møteplasser og for at dere kommer med tips om hvordan vi kan nå ungdom med våre tilbud. Det finnes en del åpne møteplasser i sentrum for deres aldersgruppe. Ungdomshuset i sentrum er en bydekkende, kommunal åpen møteplass for unge mellom 16 og 20 år. Uavhengig av hvilken bydel dere bor i kan dere altså ta tilbudet i bruk. Det er et lavterskeltilbud hvor det tilbys trygge, sosiale rammer med mulighet for å drive med aktiviteter innen kulturuttrykk som dans, musikk, film, kunst, håndverk, digitalkultur og matkultur. En kan også komme til tilbudet for å bare slappe av og være med andre. Tilbudet er åpent to dager i uken, tirsdag og onsdag, 16.00-21.00 begge dager. Tilbudet er rusfritt og gratis. Adressen er Nedre Korskirkeallmenningen 4. Følg oss gjerne på Instagram @ungdomshusetbergen. I samme lokaler som Ungdomshuset holder til har Forandringshuset Bergen en lignende åpen møteplass. De har åpent mandager og torsdager 16.00-21.00. Fredager har United Sisters, som driftes av Forandringshuset, en åpen møteplass for jenter og ikke-binære. Fellesverket – aktivitetshus for ungdom mellom 13 og 25 år er et tilbud driftet av Røde Kors. Det er et gratis lavterskeltilbud som tilbyr et godt sted å være, ulike aktiviteter og leksehjelp. De holder til i Strandgaten 90–92. Om dere er interessert i ulike typer spill kan kanskje Spillhuset Bergen være noe for dere. De holder til i Veiten 3.

Det er altså flere steder dere kan møtes for aktiviteter, avslapning og hygge i sentrum som ikke koster noe. Anbefaler dere å prøve ut tilbudene og håper dere finner dere til rette.

Bergen kommune - Ungdomshuset i sentrum

forandringshuset-bergen

Fellesverket - Røde Kors (rodekors.no)

Spillhus Bergen - SPILLHUSET BERGEN

Vennlig hilsen Ragnhild Ohma,

Fagkonsulent Avdeling for

bydekkende kulturaktivitet |

Kulturetaten

Byrådsavdeling for kultur, frivillighet og inkludering

Smilets magi

– Noe av det som gir livet mest innhold, koster minst og utretter mest, er et behagelig smil. Psykologer og andre som har forsket rundt dette kan bare bekrefte det som er sitert ovenfor. Det finnes psykologer som anbefaler oss i å øve i smilets kunst ti minutter hver dag. Det er jo å håpe at de fleste får nok av denne øvelsen daglig, uten å søke den kunstig.

Et smil er verdt mer enn tusen sukk eller mishagsytringer. Av smertelig erfaring vet vi at det indre og ytre menneske gjensidig påvirker hverandre. Vi kjenner til hvordan ord kan hisse sinnet opp og vi har merket stillhetens dempende innflytelse.

Alle har vi vel følt og kjent hvordan et kaldt og misfornøyd uttrykk påvirker atmosfæren. Det blir nesten som en mørk skygge faller over oss. Et fornøyd og glad ansikt gir langt bedre resultater. Det ene virker som et kjøleskap, det andre som en radiator.

Å smile når en føler seg nedfor er slett ingen lett sak. Det krever sterk vilje. Hvis fornuften støtter opp om viljen går det lettere. Det sies at en trenger ca. 50 muskler for å frembringe rynker, mens 15 strekker til får å få frem et smil, så hvorfor streve unødvendig.

Det har vært sunget, skrevet og sagt uendelig mye om smilets verdi og betydning. Henrik Wergeland sier et sted at den skjønneste blomst er smilet. Hvor behagelig er det ikke å være vitne til, eller selv å møte denne befrielsens kraft og energi som ligger i denne enkle ansiktsdragningen.

Et surt ansikt forsurer ikke bare en selv og omgivelsene. Det skjemmer vår ungdom, vår helse og vårt utseende. I dagliglivet omgås vi en rekke forskjellige mennesker. Det er bare å sanne at noen er i besittelse av et mer elskelig vesen enn resten av oss.

Å overvære hvordan de er i stand til å lage leskedrikk av sure frukter, er en sann fornøyelse og ikke minst noe å etterstrebe. De formelig svever rundt oss, lik serafer og sprer denne velgjørende balsam inn i livene våre og forandrer hverdagen til høytid. De fortjener virkelig en honnør, disse fredsommelige medvandrerne våre som gjør livet levelig for mange av oss med sitt lune vesen og behagelige gemytt. Det at du gleder en annen er den eneste glede, sier A. Øverland i de hundrede fioliner (dikt i utvalg). En unektelig sannhet.

Ved nærmere ettertanke spørs det om ikke vi skal ta disse psykologene på alvor, øve litt i denne kunsten, prøve å ettergjøre disse seraflignende skikkelsene, være med å bringe litt av denne balsamen inn i dagliglivet, slik at kvelden kan komme med fred og behag.

Jarle Johannessen,

Loddefjord

Treg og tung

– Jeg er ikke så glad i Bybanen. De sier den er praktisk, men allerede på første og andre stoppet så blir den full. De sier den kjører fort, men jeg synes den er treg. Jeg synes ikke de skal bygge bybane til Åsane. Bybanen er stor og tung, og bruker lang tid på å stoppe, og det er lettere å bli påkjørt av den.

Dessuten tar det flere år å bygge den. Jeg foretrekker buss.

Gloria (snart 13)

Psykisk vold

– Psykisk vold burde få samme status som fysisk vold. Mange kvinner er utsatt for psykisk vold av menn både i arbeidsliv og privat.

Jill Røssevold

Gøy i byen

– Bergen er fin! Vi er fra Bremanger og Måløy og er bare på besøk i Bergen. Det er kjekt å se noe nytt og større. Her bor vi på hotell midt i byen, og går fra pub til pub. Dessuten skal vi kjøre gokart på Sotra.

William, Henrik, Robin og Andre

Bybanen og Jernbanen

– Nylig avgjorde Statsforvalteren konflikten mellom Bybanen og Jernbanen der banen skal krysse jernbanetunnelen på Koengen. Det slo meg, hvorfor kan ikke Bybanen gå i dette tunnelløpet?

Banen vil da gå fra Sandbrogaten, direkte til jernbanestasjonen hvor byens trafikknutepunkt befinner seg, med to kryssende bybanelinjer og busstasjonen. Det kan etableres et bybanestopp i Sandbrogaten, men det på Torget faller bort. I den videre bybaneplanleggingen kan eksisterende jernbanetunnel mot den nye bydelen på Dokken benyttes og fra Dokken planlegges bybane videre vestover. Hva er problemet?

Helge Tveit

Les flere summetoner her: Hvorfor lar folk hundene hilse?