Denne gang var det Fana IL som innlemmet pumpemilliardæren som æresmedlem.

– Rikdommen forplikter

Gavene til idretten, hovedsakelig i Hordaland, har oversteget én milliard kroner. Og det ser ut som tempoet på det hele øker. For ikke bare bygger han Arena Nord i Åsane, hvor han selv må ut med rundt 350 millioner kroner. I september kom også nyheten om at han betaler for en ny friidrettshall til Gneist på Kokstad.

I tillegg skal Mohn være involvert i et mulig gigantprosjekt på Nymark, der en ny og mulig utvidet flerbrukshall som erstatning for Haukelandshallen, utvidede fasiliteter for høgskolen og en innendørs treningsbane for Brann er blant ønskene.

– Nå kommer først friidrettshallen, hvor vi venter på at byrådet skal gi sin godkjennelse. Det er neste prosjekt. Så tar vi én ting av gangen, forteller han, som for å mane til tålmodighet.

– Det virker som du har trappet opp gavene til idretten?

– Jeg deler av min rikdom. Den forplikter.

– Du synes det?

– Absolutt.

– Det er ikke nødvendigvis en selvfølge?

– For noen er det dét, svarer milliardæren kort.

Og smiler lurt.

Milliarder i gaver

Fana IL og Bergen kommunes planer for ishall på Slåtthaug vil han imidlertid ikke kommentere eventuell deltakelse i. Da BA mandag spurte ham om planene, svarte han kort «jeg vet ikke hva kommunen roter med».

Skattelistene for 2016 viste at Mohns formue da var på 9,5 milliarder kroner. Ifølge magasinet Kapitals beregninger har denne sunket til 9,2 milliarder nå. Det er umulig å gjøre et eksakt overslag over hans bidrag til forskning, idrett og kultur gjennom årenes løp da mye er gitt anonymt, men anslagene ligger på mellom tre og fem milliarder kroner.

Derfor gir han stadig mer

– Dere skjemmer meg bort, sier Mohn under tildelingen.

– Hvorfor fortsetter du å gi?

– På grunn av betydningen idretten har for folkehelsen. Fordi det gir ungdom en tro på seg selv. Og for det sosiale som lagspill innebærer, man omgås mennesker man vil kjenne gjennom hele livet. Å gi til idretten er en av de beste investeringene jeg gjør. Det har jeg sagt før, og det står jeg for ennå.

– Hva føler du at du får igjen for det?

– Å se at ungdommen trives, at ungdommen blir opptatt med det positive og blir glad i idretten og slik ender opp som gode samfunnsborgere, svarer Mohn.

Styreleder i Fana IL, Bjørn Thømt, kunne ikke takket Mohn nok for bidragene.

– Det du har stått for og bidratt med opp igjennom årene er eksepsjonelt, talte han.

For ordens skyld: Trond Mohn eier 20 prosent av Bergensavisen, og er nestleder i styret.