BRYGGEN: TIF Viking fikk til et arrangement i fjor også, men da under strenge restriksjoner.

– Så dette har vi gledet oss til. Vi vil jo gi en opplevelse til alle løperne, og nå fikk de det til gagns, smiler Janne Jensen.

BA understreker at alle intervjuer i denne artikkelen er gjort før den tragiske hendelsen der en mann kollapset i målområdet og senere ble erklært død.

I likhet med de fleste av de som kom over mål, boblet hun av glede over den fysiske utfoldelsen som foregikk i sentrum lørdag formiddag. Fire dager etter at koronakommisjonen fremla sin siste rapport om håndteringen av pandemien, virket Bergen City Marathon som en feiring av at nå er endelig restriksjoner og begrensninger historie.

Nærmere 10.000 deltok i det som ble en folkefest gjennom Bergens gater. De som løp maraton, startet 0800 lørdag morgen. Folket på halvmaraton løp ut klokken ti, og så kom de mer bedagelig anlagte i 5-kilometeren og stafettene.

– Det var jo helt perfekt med delvis skyet og litt kaldt på morgenen, før da solen kom etter hvert. Når det er full sol og 20 grader, vet vi at det er mange som sliter med å få i seg nok drikke. Så dette var midt i blinken, forklarer Jensen.

Her er det viktigste å nyte turen og det fantastiske livet langs løypen.

Adelen Henriksen, vant halvmaraton for tredje år på rad.

Det var ikke bare løperne som koste seg lørdag. Langs løypen var det både buekorps, brassband, sangkor, DJ-er og cheerleadere som drev løperne frem. Og selv for vinnerne virket det som om festen og opplevelsen var viktigere enn seieren.

– Det er ikke å vinne som er det sentrale i dette løpet, for løypen i Bergen City Marathon er kupert og hard, så det går ikke så fort. Her er det viktigste å nyte turen og det fantastiske livet langs løypen. Utrolig gøy, sier vinner av halvmaraton for damer, Adele Henriksen. Milslukeren fra Gular og Loddefjordløperne vant distansen for tredje år på rad.

Hadde ti mil i beina

På hel distanse vant Margunn Bye Tøsdal fra Sædalen for fjerde gang.

– Hva som er hemmeligheten bak fire seire? Nei, hva skal jeg si, det må være kontinuitet. Jeg løper frem og tilbake til jobb hver dag, uansett vær, sier hun.

Tøsdal strålte om kapp med solen etter nok en seier. Men tiden, 3.04,59, var ikke helt som planlagt, selv om hun var ti minutter foran nummer to.

– Jeg hadde jo mål om å komme under tre timer, men det ble for seigt i dag. Jeg løp en 100-kilometer for fire uker siden, og mot slutten kjente jeg at det ennå satt litt i beina, sier hun.

Vant for Ukraina

Vinner av maraton for herrer ble i år som i fjor Tage Augustson fra Varegg. Han løp i mål med et ukrainsk flagg over hodet.

– Det var planlagt. Man føler seg jo maktesløs i forhold til det som skjer der nede, men dette var min lille støtte til ukrainerne, som må ha det fryktelig vanskelig nå, sier Augustson.