David Martinez har som daglig leder for Møhlenpris idrettslag (MIL), blitt kjent som en ekte ildsjel for ungdommen.

At mange satt hjemme alene under koronatiden, er noe han har tenkt mye på.

– Fokus i MIL har alltid vært å skape aktivitet i ungdomsmiljøet. Vi jobber for samhold og inkludering, for å forhindre utenforskap. Det føles så godt å kunne arrangere en turnering som da virkelig er for alle, som får ungdommen sammen i aktivitet igjen, sier Martinez.

Helgens fotballturnering er en del av aktivitetene MIL har fått støtte til å arrangere av Bergen kommune, hvor målgruppen er ungdommer som blir rammet av korona og ikke har hatt mulighet til å gjøre noe spesielt i sommer.

– Vi har hatt gratis lavterskel aktivitet i hele juli, deriblant sommercamp i Strandebarm, fjellturer, skatekurs og dans. I august inviterer vi til ny fotballturnering og basketballturnering, sier idrettslederen og takker sine samarbeidspartnere.

– Totalt har 150 ungdommer deltatt i sommer, takket være et godt samarbeid med blant annet Utekontakten, Bergen kommune, SLT, Fysak, Forandringshuset og Support don't protect - og ikke minst jungeltelegrafen som har spredt ordet om alle aktivitetene.

Les også: Møhlenpris IL brenner for inkludering

Ny sjanse

At det blir en ny turnering og dermed en ny sjanse til seier, er midt i blinken for en noe skuffet 17-åring, nemlig Said Arone.

– Jeg pleier alltid å være på vinnerlaget, men denne gangen ble det ikke finale en gang, sier Arone som spiller fotball for Nordhordland Ballklubb.

– Hva gikk galt denne gangen da?

– Dommeren. Det var urettferdig dømt, svarer Arone.

Martinez drar på smilebåndet.

– Det kan ikke ha vært noe med at dere på laget kom 15 minutter etter kampstart da? Og du har vel hatt det gøy, selv om det ikke ble finalespilling? prøver David Martinez seg, hvor på Arone raskt parerer.

– Neste gang skal vi komme i god tid. I hvert fall ti minutter før kampstart. Og ja, det var veldig gøy med turnering og se alle som er involvert i MIL igjen, sier Arone og forteller at MIL har betydd mye for ham siden han for fire år siden kom som flyktning fra Somalia.

– I MIL er alle velkommen og det er lett å få venner. Men jeg er ikke noen god taper, sier 17-åringen.

– Det er det viktigste for meg, at du har hatt det gøy og at du vil komme igjen. Så lenge du føler at du har gitt ditt beste på banen, har du ingen grunn til å være fortvilet. Det viktigste er å gjøre sitt beste og ha det gøy, sier Martinez.

– Vi er ikke dårlige vinner

Rundt 100 spillere fordelt på ti selvlagde lag med tilhørende navn, deltok i turneringen som var åpen for alle unge med en fotballinteresse.

Finalen mellom MIL og Xman endte med 1–0 seier til førstnevnte, som hadde et hemmelig ess i ermet: Idris Ahmen Omar (17), som ble finalens målscorer og vinnerlagets beste spiller.

– Dette var utrolig gøy! Jeg er jo egentlig fra Stavanger, men en kamerat ringte og spurte om jeg ville være med på dette i sommer, og da sa jeg selvsagt ja. Nå skal vi feire med dans og musikk, sier Omar og gjør seg klar til å ta seiersdansen med resten av laget, før han legger til.

– Men vi skal være gode vinnere og ha respekt for motstanderlaget. De spilte godt de også.

OBOS-spiller for Åsane, Senai Hagos smiler. Som medarrangør, har han forsøkt å forkynne fair play og god sportsånd.

– Jeg ga en peptalk i pausen til begge lag, og sa at fokus i en fotballkamp alltid skal være respekt og kjærlighet. Det synes jeg det har vært i turneringen, sier Hagos.