Gå til sidens hovedinnhold

Disse gatekunstverkene finnes på Haakonsvern

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er Marinejegerkommandoen som på eget initiativ anskaffet kunsten.

– Vi er kjempefornøyde med alle bildene som vi har fått på veggene. De passer avdelingen godt og har blitt populære blant både ansatte og besøkende», sier sjefen for Marinejegerkommandoen, kommandør Trond Gimmingsrud.

Marinejegerkommandoen (MJK) utgjør, sammen med Forsvarets spesialkommando, Forsvarets spesialstyrker. De har sitt hovedsete på Haakonsvern orlogsstasjon, og deler av virksomheten er ikke offentlig tilgjengelig.

I september 2016 la daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ned grunnsteinen på Marinejegerkommandoens nye bygg, Draken, på Haakonsvern. Det sto klart i juni 2018.

Gatekunsten pryder veggene i dette bygget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gatekunst og militære operasjoner

Det er gatekunstneren Joy som står bak de fire verkene på basen, og alt ble malt opp våren 2018.

Artikkelen fortsetter under.

Tips oss om gatekunst

BA ønsker tips om saker rundt gatekunst i Bergen og omegn. Enten det er et nytt verk, en spennende kunstner, arrangementer eller andre små og store ting ønsker vi innspill til saker.

Ta kontakt på gatekunst@ba.no

Følg oss også på Instagram: @gatekunstbergen

 

– Det var som alltid en utfordring å skulle lage motiver som appellerte til brukerne av byggene. Dette er ingen pasifistiske, rødvinsdrikkende, «tenke utenfor boksen»-mennesker, og jeg vet jo at mange her mente at de heller kunne trenge mer spesialutstyr, enn å bruke midler på kunst, sier Joy.

Kunstneren mener at en tilbaketrukken, anonym gatekunstner og militære operasjoner har noen fellestrekk:

– Vi er ofte i mørket, alene, og du må fullføre det du begynner på, ellers blir det bare et skikkelig rot. Det er heller ikke alltid det får den anerkjennelse det fortjener.

Utfordringen

En av utfordringene han møtte da han skulle utforme verkene som skulle pryde de militære veggene, var å finne det som styrker samholdet, forener, bygger på kameratskap, styrke og lojalitet.

– For det er det hverdagen her handler om: De må kunne stole på kompisen.

  • Disse verkene finnes på Draken:

    • En militær dykker som stikker hodet opp av toalettet – plassert på et av toalettene på basen.
    • M. A. D (mutual assured destruction). «Motivet beskriver en greyhound som jager en hare, men begge har eksplosiver på ryggen. Den spiller på tankene rundt hvem som tar hvem først. At hunden like gjerne kan gå tapende ut av situasjonen, selv om den er på offensiven, er større, sterkere og farligere enn haren i utgangspunktet. Det er en direkte kobling til stormaktenes spill i etterkrigstiden og den kalde krigen, og dessverre slik verden igjen ser ut nå, på mange måter», forklarer kunstneren. Det finnes en lignende ved Bradbenken.
    • En variant av Andy Warhols «Marilyn», men nå med hjelmen til spesialstyrkene.
    • Det er også en svær piece i et stort åpent trappeområde/foaje som spiller på humor hos de aller heftigste soldatene, som faktisk også slipper bikkjer ut i fallskjerm, forklarer kunstneren: Den bygger på en tidligere idé og handler om hvordan du absolutt ikke vil reddes om skjermen din svikter.

Kommentarer til denne saken