– Vi må selvfølgelig gå rundt og selge dopapir, men det tjener vi ikke så veldig mye på. Det som er «gull» er å få tak i noen skikkelige vareopptellinger. Jeg har hørt at man tjene opp til 20 000 kroner på en kveld, sier Emily Moen.

Jentene rundt kantinebordet ved Amalie Skram videregående skole nikker. En av dem taster flittig inn på macen det som blir sagt.

– Vi kan også arrangere ansiktsmaling for barn. Det er sykt populært, legger Frida Linnea Dahl til.

Det er over to år til 16-åringene skal kaste seg inn i den pubertale, barnslige og rølpete russetiden. Likevel er de godt i gang med å planlegge hvordan de skal klare å få inn nok penger til den fremtidige russebussen.

– Vi ser for oss at bussen kan koste alt fra 250 000 til én million kroner, estimerer Dahl.

Hun er nestleder på bussen, mens Emily Moen er bussjef. De har også valgt økonomiansvarlig, dugnadsansvarlig og én som skal fronte jentene på sosiale medier.

– Det er selvfølgelig noen foreldre som lurer på hvorfor vi starter så tidlig. Men det er vi rett og slett nødt til. Vi vil jo at egenandelen skal bli så liten som mulig, sier Dahl.

 

300 000 på dopapir

– Det er ganske vanlig å bruke flere år på å spare til russebuss, sier teamleder Endre Christensen i Dugnadsiden.no.

Firmaet er et av mange som nå tjener penger på å hjelpe russen med å tjene penger. Jentene fra Bergen har nylig tatt kontakt. De ønsker å selge doruller.

– Det vi gjør er å tilby dugnader. I tillegg leverer vi dopapir som de kan selge videre.

– Selger man en sekk med 40 ruller dopapir til 300 kroner, sitter man igjen med 125 kroner. Starter du tidlig, kan du faktisk tjene 300 000 kroner på dopapir forklarer 24-åringen.

Han startet opp firmaet i 2011 og har nå åtte ansatte.

– Vi merker at det er blitt veldig status å ha den kuleste bussen. Tidligere var dette bare et fenomen i Bærum, men nå har det spredt seg helt til Namsos.

Slippfest for dekknavn

Jentene rundt bordet forklarer at «alle» vil jo egentlig være med på en russebuss.

– Tenk deg hvor gøy det skal bli. Vi skal lage dekknavn til russebussen, så skal vi ha slippfest for dekknavnet og etter det kommer festen for bussens egentlige navn, sier Dahl.

Men før den tid venter timevis med planlegging, administrering og hardt arbeid.

– Russetiden varer i en måned. Er det verdt all slitet?

– Absolutt. Dessuten er ikke russetiden bare den korte tiden vi går i russedress. Tenk deg alle festene vi skal ha. Jeg gleder meg mest til landstreffet. Alle menneskene og konsertene, sier Moen drømmende.

Hittil er det 18 jenter fra Amalie Skram videregående, Langhaugen videregående, Nordahl Grieg videregående og Bergen Private Gymnas som er med på bussen.

Men 18 skal snart bli til 25.

– Vi har en del som står på venteliste for å komme med på bussen. Vi diskuterer nå hvem som skal få være med, men vi kjører ikke noen form for audition slik de gjør på Østlandet, sier Moen.

Hun forteller at dersom noen har en venninne som vil være med på bussen, legger hun frem den personen som forslag. Hvis ingen har noe imot den personen, så tar de henne inn.

– Vårt hovedfokus er å ha en dramafri buss uten krangling, forklarer hun.

– Om vi vet at den personen som diskuteres ofte er innblandet i drama, så tar vi henne ikke inn på bussen.

– Jeg tror flere av oss vil bli venner for livet. Håpet er at vi blir en skikkelig sammensveiset gjeng som kan passe på hverandre. sier Moen.

– Mange voksne synes russen er teit som bruker 80 000 kroner på en russelåt. Poenget er at vi synes at dette er utrolig gøy. Dessuten er det lærerikt. Vi skal lage budsjett, administrere alle oppgavene og klare å jobbe sammen. Målet vårt er å lage en buss andre synes er kul, påpeker Dahl.

Får ikke penger fra mor

– Hva med skolearbeidet?

– Vi skal passe på at det ikke går utover skolearbeidet, men det blir tøft. Jeg kjenner litt på presset, medgir Moen.

Mammaen til bussjefen, Caroline Moen, mener dagens russefeiring har gått over alle støvleskaft.

– Jeg har lest at russen bruker i gjennomsnitt 10 000 kroner på klær. I tillegg kommer buss, drikking og festing. Kunne de ikke bare ha fått tak i en gammel Volkswagen Caravelle og malt den rød? Det gjorde vi, sier hun.

– De kunne brukt pengene til noe annet som for eksempel førerkort. Men samtidig ser jeg hvor entusiastiske jentene er. De synes dette er viktig og har ambisjoner. Det kan komme noe godt ut av 25 jenter som samarbeider, påpeker Moen.

– Jeg har ikke tenkt å hjelpe dem økonomisk, men jeg vil hjelpe dem med å få dugnadsjobber. Jeg håper de lærer noe verdifullt og at de skjønner at russetiden ikke er viktigere enn skolearbeidet.