– Det var synd at ingen hørte på oss for 80 dager siden da det bare var vi som var i streik. Det kjennes bra å være litt flere. Nå blir vi hørt, sier lærer Joakim Haugen.

Han er en av de flere hundre lærerne som onsdag omkranset Lille Lungegårdsvannet mens de klappet, ropte og tok bølgen. Synlighet var viktig for dem i dag.

– Vi opplever mye støtte, konstaterer Haugen.

Vil tilbake

Sammen med kollegaene ved Olsvik skole, Margareth Bårtvedt og Cathrine Govenius, ble han tatt ut i Skolenes Landsforbunds første streikeuttak – som de eneste i hele Norge. Siden 8. juni har de ikke fått gå på jobb.

Jeg antar dere vil jobbe igjen nå?

– Ja, sier de tre med en gang og nesten i kor.

– Nå vil vi tilbake, sier de tre.

Men selv aner de ingenting om når det kan skje.

Allerede i mai startet meklingen etter forhandlingene i offentlig sektor. Mens LO, Unio, YS og Akademikerne ble enige med KS om årets lønnsoppgjør, var verken Utdanningsforbundet eller Norsk Lektorlag fornøyde. En storsteik i offentlig sektor var avverget, men faren for lærerstreik besto.

31. august ble ytterligere 1400 medlemmer av Utdanningsforbundet tatt ut i streik. På landsbasis er i overkant av 3100 lærere i streik, og i Bergen: 707.

Ennå er det ingen løsning i sikte, og avstanden mellom partene på forhandlingsbordet virker ennå å være stor.

Fikk to uker

En av skolene som ble hardest rammet etter det siste streikeuttaket, er Åsane videregående. Der er 78 lærere, rundt halve staben tatt ut i streik fra 31. august.

Nyansatte Henrik Nyland rakk to uker i klasserommet før det var slutt.

– Jeg rakk å bli kjent med opplegget, stedet og folkene, men nå vet jeg ikke når jeg er tilbake, sier han.

Han har møtt opp sammen med kollegaene André Wik, Esben Martinsen og Jakob Gyring.

– De ba oss være forberedt på å holde på lenge, sier Martinsen og viser til fellesmøtet for alle de 286 lærerne som gikk i streik onsdag.

– Men vi opplever stor støtte! er de fire enige om.

– Det var litt overraskende egentlig, hvordan elevene kom bort før streiken for å fortelle oss at de forsto og at de støttet oss. Det hadde nok ikke vært slik for noen år siden, men de forstår alvoret, sier Nyland.

Nå krysser de alle fingrene for at streiken likevel ikke varer så lenge som man kan frykte, men at enigheten finnes og både lærerne og elevene får møtes i klasserommet igjen.

Les også: