I vår kunne BA avsløre at Den Nationale Scene (DNS) fortsatt sliter med dårlig arbeidsmiljø og fryktkultur. I etterkant har DNS opplyst BA om at teateret har satt i gang ulike tiltak. Et av dem er at Arbeidstilsynet kommer på tilsyn.
I en e-post BA har fått innsyn i, kommer det frem at DNS opprinnelig ba om veiledningsmøte, men at det er Arbeidstilsynet som besluttet at tilsyn var nødvendig.
– Tilsyn har bedre effekt
– Når virksomheter tar kontakt om veiledning, vurderer vi hva som er mest fornuftig. Vi har gjennomført et møte med veiledning, men vi mener at et tilsyn har bedre effekt, sier seksjonsleder Marita Scott i Arbeidstilsynet.
Dette er DNS-saken:
- 4. mars 2022 mottok teatersjef Stefan Larsson en flere titalls sider lang rapport, utarbeidet av de tillitsvalgte på teateret.
- Da BA i april avslørte at det igjen er trøbbel i kulissene på teateret, fortalte Larsson at han tar rapporten på største alvor. Han fortalte også i en mail at han sammen med hovedtillitsvalgte har hatt en konstruktiv og god dialog for å skape et godt og trygt arbeidsmiljø på Den Nationale Scene.
- I samme mail med uttalelsen fra teatersjefen forteller også de tillitsvalgte at de er i gang med «en konstruktiv og god prosess sammen med ledelsen, hvor vi i samarbeid tar for oss innholdet og ser på løsningsmuligheter punkt for punkt.»
- DNS-sjefen kaller det en rapport/dokument, mens de hovedtillitsvalgte kaller det et varsel.
- Styret ved styreleder Katrine Trovik var 21. april ikke kjent med at det forelå en rapport om arbeidsmiljøet på teateret.
- Onsdag 27. april ble DNS-styret orientert om rapporten av teatersjef Stefan Larsson. Etter dette kom styret med en felles uttalelse på mail, hvor de fortalte at de erkjenner at det er problemer på DNS, men at de har tillit til at ledelsen og ansatte sammen kan løse problemene.
- Også kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) og Kultur- og likestillingsdepartementet er orientert om saken som nå pågår på Engen.
- BA har fått avslag på innsyn i rapporten, men kan likevel avsløre hva som står i det som DNS-ledelsen kaller for «et internt dokument»: Ansatte som forteller om trakassering, mobbing og forskjellsbehandling fra ledelsen.
- Blant annet blir HR-sjef Hanne Jacobsen nevnt. Hun får sterk kritikk for ikke å ha gjort noe med konfliktene som havner på hennes bord.
- 1. september ble den første av to arbeidsmiljøundersøkelser ble lagt frem på et allmøte. Her blir flere tiltak anbefalt.
- 2. september gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn med DNS.
- 7. september ble det kjent at HR-sjefen har sagt opp.
- 11. november kom en foreløpig rapport der Arbeidstilsynet mener det er mye som ikke er på plass i DNS, og at de bryter loven på flere punkter.
– Hvordan det?
– I et tilsyn gjennomfører vi kontroll i tillegg. Slik sikrer vi oss at informasjonen vi gir også er forstått, og at virksomheten ivaretar lovens krav. Tilsyn gir erfaringsmessig bedre effekt enn veiledning, svarer Scott.
Tema: Psykisk helse
Selve tilsynet er satt til begynnelsen av september, og vil gå over en hel dag. Både teatersjef, HR-sjef, tillitsvalgte og representanter fra bedriftshelsetjenesten er bedt om å være med.
Ifølge Arbeidstilsynet er hensikten med tilsynet å kontrollere at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig.
«Det gjelder ut fra en enkeltvis og samlet vurdering av faktorer i arbeidsmiljøet som kan innvirke på arbeidstakers fysiske og psykiske helse, samt velferd», opplyses det i et brev til DNS.
Samarbeid også et tema
Tema for tilsynet er blant annet:
- Organisatoriske og psykososiale forhold i arbeidet som kan påvirke risikoen for arbeidstakers helse
- Avvikssystem og melding/håndtering av avvik
- Ledelse og medvirkning, samarbeid med arbeidstakere, verneombud og tillitsvalgte
I en SMS svarer teatersjef Stefan Larsson følgende: «Teateret ved HR-sjef tok kontakt med Arbeidstilsynet i april og avtalte tilsyn så fort de hadde anledning. Dette på bakgrunn av brevet fra tillitsvalgte. Tilsynet står både på HMS-plan og tiltaksplanen vår. Vi ser frem til gjennomgang og veiledning fra Arbeidstilsynet.»