Så mange får oppleve kultur gratis

Dette bildet er fra «Romeo & Juliet»-forestillingen i Grieghallen i 2016, dirigert av Fabio Biondi. Det ble delt ut totalt 455 fribilletter til de fire forestillingene av opp-                  setningen i november. arkivfoto: Skjalg Ekeland

Dette bildet er fra «Romeo & Juliet»-forestillingen i Grieghallen i 2016, dirigert av Fabio Biondi. Det ble delt ut totalt 455 fribilletter til de fire forestillingene av opp- setningen i november. arkivfoto: Skjalg Ekeland

Av

Ikke alle betaler for kulturopplevelser. Sjekk hvem gratispassasjerene er.

DEL

Les Bergensavisen i 5 uker for KUN 5 kr!

Store kultur- og kunstinstitusjoner, spesielt de med statlig tilskudd, deler årlig ut fribilletter i stort monn.

På oppdrag fra Kulturdepartementet innhenter og kvalitetssikrer Norsk teater- og orkesterforening (NTO) hvert år publikums- og aktivitetstall fra medlemmene sine. Flere av dem holder hus i Bergen.

Hooman Sharifi er avtroppende sjef ved Carte Blanche.

Hooman Sharifi er avtroppende sjef ved Carte Blanche. (Foto: )

Inviterer kulturlederne

På Den Nationale Scene hadde de 108 038 publikummere inne på huset på billeterte arrangementer i løpet av 2016. Over 7000 av disse var fribilletter.

Den nyansatte kommunikasjonssjefen ved DNS, Silje Gripsrud, forklarer hvor gratisbillettene ved teateret går:

– Når det gjelder fribilletter brukes de på ulike måter. De medvirkende i den enkelte produksjon, samt ledergruppen får to billetter til premierer, og alle ansatte får to fribilletter som de kan bruke i spilleperioden. I tillegg har alle med ledersagerbevis rett på billett og det samme har lærere som går med skoleklasser. Vi gir også blant annet til organisasjoner som arbeider med sosial inkludering, billettgaver gjennom året. Dette er i tråd med vår oppgave om å gjøre teatret tilgjengelig også for dem som ikke ellers ville hatt mulighet, opplyser Gripsrud.

I tillegg får presse, styret, eierne, kulturledere og andre samarbeidspartnere invitasjon til premierer ved teateret.

Storstuen på DNS, Store Scene, har 450 nummererte stoler. Det betyr at om man plasserer alle de som fikk gratisbilletter i 2016 ville de fylt opp drøyt 16 saler på Store Scene.

Mer enn i 2015

Hos Carte Blanche gir de også sine ansatte rett til to fribilletter til kompaniets produksjoner i Bergen.

I fjor delte dansekompaniet ut litt flere fribilletter enn i 2015.

– I fjor inviterte vi en del flyktninger til Studio Bergen og våre forestillinger. Derfor er det litt høyere tall på fribillettene våre enn tidligere år, sier markeds- og kommunikasjonssjef Kristin Lytskjold Raknes til BA.

Carte Blanche opplevde også en nedgang i antall solgte billetter i fjor. I 2015 hadde dansekompaniet 13 733 publikummere med betalte billetter innenfor dørene. I fjor var publikumstallet redusert til 8833.

– Hva skyldes nedgangen?

– Vi hadde kun ett utenlandsoppdrag i fjor, i tillegg til at det ble arrangert 2100 færre skoleforestillinger (Den kulturelle skolesekken) i 2016. Vi har booket flere utenlandsforestillinger til neste år, så da vil tallene gå opp igjen, sier Raknes videre.

Agnete Haaland bak trommene under vårlanseringen i fjor.

Agnete Haaland bak trommene under vårlanseringen i fjor. (Foto: )

Økning på mer enn 600

Beveger vi oss i retning Grieghallen hadde Bergen Nasjonale Opera 13 801 publikummere på oppsetninger som «Madama Butterfly» i 2016.

BNO delte ikke ut sponsorbilletter i fjor, men ga til gjengjeld 1751 fribilletter. Det var en økning på litt over 600 fribilletter sammenlignet med 2015.

– Hovedgrunnen til at vi har hatt en økning i antall fribilletter er at vi har hatt flere publikumsrettede tiltak, opplyser Monika Kolstad, digital markedsfører i BNO.

– Hver ansatt i BNO får to gratisbilletter hver, det samme gjelder operasjef og direktør. Ellers inviteres samarbeidspartnere og kunstneriske gjester til våre premierer, sier hun videre.

Camilla Berntzen, Julian Berntzen, Kjersti Eltvik og Sissel Sannes før premieren på «Hellemyrsfolket» på DNS i 2014.

Camilla Berntzen, Julian Berntzen, Kjersti Eltvik og Sissel Sannes før premieren på «Hellemyrsfolket» på DNS i 2014. (Foto: )

Over 8000 billetter

BIT 20 Ensemble er et av Nordens ledende samtidsmusikkensembler. I fjor hadde de totalt 5813 publikummere på sine totalt 36 konserter. 109 av disse var fribilletter.

Harmonien spilte for 97 271 publikummere i løpet av fjoråret. 8427 av disse betalte ikke for billetten sin.

NTO

NTO er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for profesjonelle, offentlig støttede virksomheter innen musikk og scenekunst.

Foreningen har 46 medlemmer innenfor profesjonell musikk og scenekunst.

Artikkeltags