I løpet av to junidager til sommeren blir Dræggens Buekorps historisk.

Skryter av guttene

For første gang siden begrepet drilltropp gjorde sin innmarsj i buekorpset, skal bergenske kjuagutter til hovedstaden for å vise seg frem – for dommere!

– Vi har en veldig dyktig pelotong med gutter – en elitepelotong på 20–25 gutter.

Chef i Dræggens Buekorps 2020 er Benjamin Landsvik som skryter av troppen som til sommeren marsjerer ut på Røabanen i Oslo.

– Det øves og øves, og gjengen treffes på paradeplassen på Bergenhus festning hver onsdag. Adjutant av året, Juan Sebastian Govertsen, styrer troppen – og alderen på guttene ligger rundt-15-16 år.

Landsvik opplyser at minstekravet for å bli med i elitepelotongen er at man er over 13 år, og har gått i korpset to sesonger.

– Dessuten må man være en av de beste å marsjere.

Før man meldte seg på NM, var det viktig å ha alt økonomisk på plass.

– Det å dra til Oslo skal ikke koste guttene noe av egen lomme. Alle skal kunne være med, uansett personlig økonomi. For å få dette til, har vi jobbet dugnad – bla. under fjorårets Tall Ships Races.

Hos Dræggens var det Rådet i 1968 som tok det første steget mot det en til sommeren ser et resultat av.

Peter B. Namtvedt hadde en idé om at det som til da hadde vært en «gratulasjonspelotong, nå skulle løftes videre – til å bli en slags drilltropp.

HMK Gardes drilltropp var selvsagt forbildet, og samtidig var dette et forsøk på å gi guttene en enda mer spennende buekorpstid.

Første gang man fikk vist sine ferdigheter, var på Tollbodallmenningen, da Nordnæs ble hilset på 3. mai 1969. Stort var det i 1972 da drilltroppen fikk vise seg frem under Festspillene- sammen med selveste HMK Gardens drilltropp.

Hos Korpsnett, som overtok NM-marsjering i 2015 fra Norges Musikkorps Forbund, har det vært et sterkt ønske å få med nettopp Dræggens Buekorps.

– Påmeldingsfristen er ennå ikke gått ut, men vi regner med det blir bra deltakelse i klassen skolekorps, kategorien Formasjonsmarsj som Dræggens blir med i, sier Jan Erik Helleren i Korpsnett Norge.

Årets NM er det første i selve hovedstaden. Det har vært arrangert i Bø i Telemark og i Bærum, mens i fjor ble det ikke arrangert i det hele tatt.

Nabo til Gardeleiren

– Konkurransene blir på Røabanen, og i samarbeid med Huseby skoles musikkorps. Naboen er Husebyleiren, hvor Gardens musikk- og drilltropp holder til. Det er tette bånd til naboen.