– Hittil har det i offentligheten handlet mye om metall og verdier. At mange befant seg i livsfare er underkommunisert, sier statsadvokat Magne Kvamme Sylta til BA.

Tirsdag vitnet flere menige og offiserer om sine opplevelser av skrekknatten 8. november i 2018, da fregatten Helge Ingstad med et mannskap på 137 braste inn i tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden.

Revet ut av søvnen

Flere av mannskapet ble revet ut av søvnen med et kraftig smell, knuste lugarer og lukten av svidd og brent metall. Mange ante ikke hvor de var, om de hadde krasjet i Nordsjøen eller gått inn i et minefelt.

En annen trodde først at krigsskipet hadde støtt sammen med et enormt cruiseskip.

Flere av dem som vitnet i rettssaken tirsdag fortalte om en dødsfrykt, at fregatten skulle velte og at de skulle drukne.

– Det var som å være inne i en brusboks som ble klemt sammen, fortalte en kvinnelig offiser om de dramatiske sekundene da hun våknet opp på den ødelagte lugaren.


Hun fikk ropt etter hjelp. Andre kom til med øks og fikk hugget en sprekk i døren slik at hun kom seg ut og opp på dekk.

– Det var som tusen kilo lettet fra skuldrene mine da alle om bord ble gjort rede for, fortalte logistikkoffiseren på Ingstad.

Aktoratet viste også bilder av noen av de fullstendig ødelagte lugarene, slik de så ut etter at fregatten ble hevet.

Bare millimeter skilte mellom liv og død.

– Jeg trodde de i nabolugaren var stein døde. Det var nesten som i en actionfilm, fortalte en annen av mannskapet.

– Var i akutt livsfare

Noen av sengene var totalt maltraktert og ugjenkjennelig. Til alt hell var de som skulle ha ligget i de mest knuste sengene, på vakt andre steder på fregatten da kollisjonen skjedde.

– Flere av vitnene beskrev etter min oppfatning at de var i akutt livsfare, sier statsadvokat Sylta.

– Hvorfor var det viktig å få belyst dette i straffesaken mot vaktsjefen som er anklaget for uaktsom navigering?

– Tiltalen handler blant annet om at menneskeliv lett kunne ha gått tapt. Det er vår oppfatning at dette ikke er kommet godt nok frem, sier Sylta, som sammen med kollega Benedikte Høgset fører aktoratet.

Flere av mannskapet ble påført lettere skader i sammenstøtet og under evakueringen. Det mest dominerende var mindre kuttskader.

Alle de fire som vitnet tirsdag er i full jobb over fire år etter den traumatiske opplevelsen. Noen arbeider fortsatt i Forsvaret, mens andre seiler offshore eller har jobber på land.

Samtlige skrøt av den oppfølgingen de har fått av Forsvaret i tiden etterpå.

Aktoratet mener at vitnemålene er et representativt utvalg av de forklaringene som ligger i saksdokumentene.

Felles for flere av dem er at de har hørt en del spøk og harselering om fregattkollisjonen i offentligheten.

– Folk forsto ikke hvor dramatisk det var. Mange tullet med det, selv noen av mine nærmeste – helt frem til jeg fortalte min historie. Da var det plutselig ikke morsomt lenger, fortalte en av dem som var om bord på Helge Ingstad ulykkesnatten.

Bestevennen ba om ordet

En av offiserene som vitnet i retten beskriver seg som en bestevenn av den tiltalte vaktsjefen og kapteinløytnanten.

– Kan jeg få si noe til slutt, sa han på tampen av sin dramatiske forklaring, og fortsatte:

– Dette er en vanskelig sak for meg å svare på tingene som går imot min beste venn. Det er urettferdig at han er den eneste som sitter her, og at han er tiltalt. Saken er mer kompleks. Mange hadde en rolle. Det var et annet skip og en trafikksentral involvert. Plutselig er han ansvarlig for alt som skjedde. Det synes jeg er vanskelig å oppleve, avsluttet offiseren.

Rettssaken fortsetter onsdag. Da er det den avtroppende vaktsjefen som skal forklare seg. Han skal fortelle hva han observerte og fortalte under overleveringen til den påtroppende vaktsjefen.

Les også: