Den vesle jenten han kveler blir aldri mer enn fem år og ni måneder. Utbyttet hans er et øyeblikks seksuell tilfredsstillelse.

Straffen er lovens strengeste, men likevel ikke verre enn at Gulbrandsen ble løslatt for to år siden.

Rullebladet hans i dag er blankt, med et lite unntak; politiet har sikret seg DNA-prøve av ham.

«MUPPET SHOW»

Det er torsdag 9. juni 1983 i Løbergsveien på Minde. Tidlig på ettermiddagen går den fem år gamle jenten på besøk til en venninne i nabolaget. Foreldrene regner med at den datteren vil se «Muppet Show» hos venninnen, og venter henne ikke tilbake før etterpå.

Men femåringen uteblir og familien finner henne ikke i noen av nabohusene. Familie og naboer begynner straks å lete. Solheim kirkegård er et av stedene som sjekkes. Klokken 2200 om kvelden går alarmen hos politiet. Bergens største leteaksjon noensinne er et faktum. I løpet av de kommende dagene leter mer enn 600 mennesker etter jenten.

Også barna i området deltar. 700 elever fra Ny Krohnborg og Minde skoler blir bedt om å lete i det de kjenner til av smutthull og gjemmesteder. Ingen sier nei til å hjelpe til.

AV SYNSKE

Femåringen har lyst halvlangt hår, og er kledd i mørkerøde fløyelsbukser, blå Catalinajakke og røde joggesko når hun går hjemmefra. En nabo som er politimann mener bestemt at han så jenten i Løbergsveien klokken 1515 forsvinningsdagen. Han sier at hun bar på en taustump på rundt en meter. Det er lenge den siste «sikre» observasjonen.

Men uansett hvor iherdig letemannskapene jobber er det ingen som finner spor etter femåringen. Politiet gjennomfører dør til dør-aksjon i området. Det er flysøk oppover Løvstakksiden. Alle hager, uthus, kjellere og loft i området sjekkes. Dykkere sokner i Solheimsvannet og Kristianborgvannet.

Familien nekter å gi opp håpet. De får kontakt med tre synske kvinner, og deler seg i grupper for å følge opp tipsene de får. De synske ber familien lete etter jenten i spesielle hus i bergensområdet, i første omgang ridesentre. Familien får også beskjed om å lete etter et mørkebrunt hus på en etasje med runde vinduer i gavlen, men de finner ikke noe som passer helt.

MOT LOKKEMENN

I løpet av de første dagene får politiet 550 tips. For bergenspolitiet blir det stadig klarere at de står overfor et grufullt barnedrap.

Allerede få timer etter at femåringen meldes savnet begynner politiet i det stille å sjekke alibiet til byens seksualforbrytere. Særlig en mann er interessant. I kjellerleiligheten i nabohuset i Løbergsveien bor 32 år gamle Stein Gulbrandsen.

Han er dømt for syv seksuelle overgrep mot barn og unge piker. Gulbrandsen er imøtekommende når politiet banker på døren hans allerede klokken 0730 fredag 10. juni, og stiller ingen spørsmål ved at politiet ransaker boligen hans. Det gjør politiet enda mer mistenksom.

PÅ FISKETUR

Men Gulbrandsen har tilsynelatende alibi. Gulbrandsen kjøper boller i brødbutikken i nærområdet og drar på fisketur til Sotra klokken 1500 forsvinningsdagen. Det kan både ekspeditøren og en tidligere klassekamerat som tok imot bompenger av ham på Sotrabroen bekrefte.

Gulbrandsen har på overflaten skikket seg bra etter at han året tidligere forsøkte å voldta en 15 år gammel jente. Hun klarte å snakke ham til rette ved å fortelle om Jesus, og Gulbrandsen har i tiden etterpå vært aktiv i Storetveit menighet. Han har også skjøttet deltidsjobb på en barneskole som hjelper for en handikappet gutt.

I GANGEN

Bergenspolitiet slipper ikke mannen så lett. Fire dager etter forsvinningen forteller Gulbrandsen noen politifolk at det er politiet selv som har gravd i hagen hans. Opplysningen får etterforskningsledelsen til å beordre ny gjennomsøkning av Gulbrandsens bolig og hage.

Klokken 2245 mandag 13. juni gjør politiet sitt grufulle funn. De finner den fem år gamle jenten nedgravd i en jutesekk i Gulbrandsens hage.

Gulbrandsen tilstår drapet i avhør samme natt. 32-åringen forteller at femåringen ringte på hos naboen for å spørre etter en venninne, men det var ingen hjemme der. Gulbrandsen hører ringeklokken fra leiligheten sin og går ut i gangen. Han får lyst på femåringen når han ser henne. Gulbrandsen forklarer politiet at han drar henne inntil, seg og holder henne over nese og munn mens han beføler henne.

Overgrepet blir avbrutt når venninnen og moren plutselig kommer hjem. Gulbrandsen bærer den døde småjenten inn til seg selv og legger henne på en sofa. Han finner en jutesekk i kjelleren, og skynder seg å begrave henne i hagen.

Etterpå haster han av gårde på fisketur for å skaffe seg alibi. Det holder i fire dager.