Bergenseren gjør seg til byens mest forhatte mann denne kvelden. Det er torsdag 29. november 1962. Klokken er akkurat passert 1900. Rita-saken har startet. Den skal legge et lokk av uhygge over byen i mange måneder.

Flere hundre rasende mennesker angriper politibilen med Carl Jacob Schnitler da han på dagen et halvt år senere kjøres til tinghuset for å motta livstidsdom for voldtekt og drap av 14-åringen.

Men før det skal bergenserne leve i uvisse i to og en halv måned om hva som egentlig har skjedd med Rita. Det begynner i Mathopen en helt alminnelig torsdagskveld for Rita, foreldrene og lillebroren hennes.

FIRE KRONER

Rita er kledd i skjørt, brune høye støvletter og mørkt regnslag da hun går hjemmefra for å besøke en ett år eldre venninne som bor ved den nye marinebasen på Haakonsvern. Rita selv er 14 år, men skal fylle 15 om under en måned. Rita har med seg en grammofonplate og et ukeblad, og har fire kroner i portemoneen sin.

Det tar bare ti minutter å gå til venninnen, deler av veien går gjennom et ubebygd strøk, men har veilys. Da Rita ikke dukker opp begynner venninnen å gå henne i møte. Hun følger veien helt frem til Ritas hjem uten å treffe henne. Da kvelden går mot natt alarmerer foreldrene politiet. De utelukker at den rolige skolejenten deres har rømt hjemmefra.

Savnetmeldinger er ikke uvanlige, men lensmann Sigvald Valvik på Laksevåg får en følelse av noe i denne saken. Allerede samme natt går 80 mann fra Haakonsvern manngard i terrenget mellom Ritas og venninnens hjem.

LYS FOLKEVOGN

Da forsvinningen blir kjent melder flere tenåringer i området om at de denne torsdagskvelden blir tilsnakket av en høflig mann som kjører en lys folkevogn.

– Unnskyld, men kan du si meg veien til Skare, er den ukjentes spørsmål.

Han spør først to småjenter. De peker og forklarer, men mannen vil ha en av jentene med seg i bilen som veiviser. De nekter å dra alene, men blir med begge to. De kjører med mannen opp til butikken på Skare, og kjøres etterpå tilbake igjen. De tidfester kjøreturen til litt før klokken 1900.

Like etterpå blir en ny tenåringsjente kontaktet av mannen. Han spør også henne om veien til Skare, og ber henne sette seg inn i bilen. Hun nekter.

Jentene kan ikke gi noen beskrivelse av mannen, og de husker ikke nummerskiltet på bilen. Det er svært mange folkevogner i Bergen på denne tiden, og Biltilsynet har bare registrert dem med farge i ett år.

I KIRKEN

– Jeg har ventet dere, sier Carl Jacob Schnitler da politiet avhører tobarnsfaren for første gang bare fire dager etter at Rita er blitt borte. Den 30-årige bergenseren er i politiets søkelys fra første stund på grunn av en tidligere sak. I mai 1961 lurer Schnitler en 17 år gammel jente inn i bilen sin på Storetveit og slår henne i hodet med en hard gummihammer. Jenten klarer å unnslippe da det kommer andre biler til stedet.

– Jeg ville slå piken for å ha samleie med henne, sier Schnitler til politiet da han blir tatt, men trekker senere forklaringen.

Saken ender med at Schnitler blir dømt i Høyesterett til 90 dagers ubetinget fengsel for grov legemsfornærmelse.

Andre indisier i Rita-saken er at Schnitler har en søster på Skare og at han kjører en ny lys folkevogn. Schnitler avviser ethvert kjennskap til Rita. Han sier at han deltok på kveldsmøte i Centralkirken da Rita forsvant, og at han satt på et mørkt sted i kirken. Alibiet holder ikke. Verken prest eller andre i menigheten så ham i kirken denne kvelden. Men fortsatt vet ikke politiet hva som har tilstøtt Rita.

Hele 600 mann deltar i ettersøkningen. De går manngard på land og froskemenn fra Sjøforsvaret finkjenner hvert eneste vann i området. Lensmann Valvik konkluderer med at Rita ikke vil bli funnet i Laksevåg politidistrikt. Han får snart rett.

I BRANNKUM

To arbeidere fra Bergens Vann- og Kloakkvesen reparerer ved middagstider lørdag 9. februar 1963 en frossen vannledning ved Garpetjern i Munkebotten. Underveis i arbeidet må de åpne en brannkum.

Den døde Rita ligger på tvers i den halvannen meter brede kummen. Andre arbeidere kommer raskt til, men ingen gjør forsøk på å hente den døde kroppen opp.

Politiet finner Rita delvis avkledd, men drapsmannen har lagt alle klærne og de andre eiendelene hennes sammen med henne i kummen. Med ett unntak, men det sier ikke politiet noe om.

Snøen ligger tommetjukk over funnstedet og skjuler det som måtte være av spor. Kulden vedvarer og etter en uke bestemmer politiet seg for å smelte snøen bort ved hjelp av varmluftsblåsere og oljebrennere. I første runde gjør de et området på 100 kvadratmeter helt bart og finner da tydelige bilspor fra en liten bil ved kummen.

BLE KVALT

Obduksjonen avdekker at Rita er blitt kvalt. Rettsmedisinerne mener også at gjerningsmannen har hatt samleie med henne rett før hun døde. Bergen summer av rykter over mulige mordere, men folk flest er enige om at dette må være Schnitlers grufulle verk. Nå venter byen bare på at politiet skal pågripe ham.

Fredag 21. februar slår politiet til med husransakelse og i vaskekjelleren i en lagerbygning i Kong Oscarsgate som Schnitlers firma disponerer, finner de beviset de trenger. Der ligger den ene hansken til Rita. Den andre lå stukket ned i en støvlett i kummen sammen med den døde jenten.

Schnitler sitter hjemme og ser Perry Mason på TV da politiet pågriper ham. Han tilstår drap, men ikke voldtekt. Schnitler forteller politiet at han kvalte Rita med hendene i bilen sin på en snuplass ved Skare i Mathopen. Han skjuler ansiktet med ene hånden da han to minutter på elleve neste formiddag kjøres til tinghuset i en innelukket svart politibil.

Ritas monster er omsider der han skal være. Bergensere kan slutte å ringe til politiet for å be om at Schnitler blir arrestert.