Lynsjestemning utenfor tinghuset

Artikkelen er over 14 år gammel

– Der er grisen! Morder! skriker folkemengden som venter utenfor Tinghuset når Gulbrandsen fremstilles for fengsling.

DEL

Klokken er 1300. Det er tirsdag 14. juni. BA er kommet med ekstrautgave. Bergensere har akkurat fått vite at Gulbrandsen har tilstått drapet på den fem år gamle piken. Det koker. Utenfor Tinghuset står flere hundre rasende mennesker og venter.

VIFTER MED KNIV

En mann vifter åpenlyst med kniv og utbasunerer at han skal ta barnemorderen når han kommer. Folkemengden roper skjellsord og fy-ord mot tjenestemennene som avvæpner mannen. Lynsjestemningen ligger tykt over Tårnplass.

Politibilen med Gulbrandsen må brøyte seg gjennom folkemengden oppover Christian Michelsens gate. Folk henger seg fast i bilen, og dundrer i taket med bare nevene.

Fengslingsmøtet tar bare åtte minutter. Gulbrandsen erkjenner seg skyldig i barnedrap og fengsles for tolv uker.

Rettssaken mot ham starter i Gulating lagmannsrett mandag 5. mars 1984. Gulbrandsen forklarer seg rolig om sin grufulle handling, og sier at han etter en hodeskade i 1962 har hatt en ubehendig trang til å beføle jenter. Moren hans har forsøkt å skaffe hjelp, men ikke klart det.

– Jeg trenger vel ikke utdype det tragiske i at en moden mann forgriper seg så grotesk for et øyeblikks tilfredstillelse. Det var en ulik kamp, der jenten var sjanseløs, sier statsadvokat Steinar Trovåg.

Gulbrandsen dømmes til 16 års fengsel og ti års sikring for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Dommen blir i Høyesterett endret til lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

Artikkeltags