Magnus vant på Traverbanen, deretter ble han drept

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er vårens første hverdagskjøring på Nesttunbanen. Magnus Ellingsen (40) jubler over en liten gevinst. Det blir skjebnesvangert.

DEL

Den tilbakestående mannen blir overfalt og ranet på veien hjem fra traverbanen. Magnus Ellingsen blir så hardt skadet at han dør på Haukeland sykehus 20. mai 1966. Ingen er noensinne blitt straffet for ugjerningen.

– Dette er en skamplett i politiets historie. De tok seg ikke engang bryet med å undersøke Magnus sine klær, sier svoger Thor Hopland.

ER POPULÆR

Magnus Ellingsen er en kjent skikkelse i Nesttun-området. Han er i fullt arbeid på bilverkstedet til Erling Monsen på Nesttun. På fritiden er Magnus en ivrig turgåer. Vinterstid tar han ofte toget til Trengereid og går på ski på Gulfjellet.

– Han var en snill og populær mann. Magnus hadde en hukommelse som alle kunne misunne ham. Han kunne ramse opp bilnumrene på alle bussene i Fana, sammen med sjåførens navn. Magnus var også litt av en slektsforsker. Han kjente opphavet til mange i bygden, sier Hopland.

Våren 1966 bor 40-åringen i Slåtthaugveien sammen med foreldrene sine. Magnus er svært opptatt av travsport. Han kommenterer løp og samler på bilder av hester og kusker.

Fredag 29. april er Magnus på plass under årets første hverdagskjøring på Nesttunbanen. Det er sterk vind og regnvær denne kvelden, men likevel finner over 1000 spillere veien til traverbanen.

I løpet av kvelden jubler Magnus over en gevinst. Det får noen til å tro at den 40 år gamle mannen har tatt potten.

– Magnus hadde for vane å juble. Han var like strålende fornøyd om det var to kroner eller mer, sier Hopland.

MOT PIGGTRÅD

Da Magnus Ellingsen går hjemover i 22-tiden om kvelden blir han fulgt av våkne øyne. Allerede i Fanaveien blir han tilsnakket av en frakkekledd mannsperson. Det får Magnus til å skynde seg videre hjemover. Han ser redd ut når han passerer vedutsalget til Carlson i Apeltunveien.

– Det var naturlig for Magnus å søke hjem når han ble skremt, sier Hopland.

På den lite beferdete veien over Nyland til Slåtthaug slår ransmannen til for første gang. Magnus blir angrepet bakfra, men kjemper seg opp og videre. Ransmannen gir seg ikke. Magnus blir slått mot et piggtrådgjerde og ender i en liten myrbekk. Magnus ligger på rygg. Ransmannen tramper og sparker i offeret sitt før han forsyner seg med Magnus sin lommebok.

Magnus kan se sitt eget hjem før han synker bevisstløs sammen. Han er ille tilredt når han blir innlagt på Haukeland sykehus. Underkjeven er brukket og det er knapt en flekk av Magnus sitt hode som er fri for merker etter slag og spark.

VED ÅSTEDET

Politiet får melding om overfallet sent samme kveld. Det melder seg flere vitner. Et ektepar forteller at de så Magnus sammen med overfallsmannen. En mann befant seg enda nærmere. Han forteller politiet at han så mennene sloss, men at han trodde det dreide seg om et oppgjør mellom fylliker.

Etterforskningen viser at Magnus må ha vært i flere basketak med overfallsmannen. Langs ruten Magnus fulgte hjem, ligger eiendelene hans strødd. Politiet finner luen hans et sted, og en rem fra fotoapparatet et annet sted. Selve fotoapparatet ligger også henslengt. Lommeboken er borte. Den inneholdt trolig ikke mer enn 50-60 kroner.

På sykehuset blir Magnus stadig dårligere. Det at overfallsmannen trampet på brystkassen til Magnus har skapt farlige komplikasjoner. 20. mai dør den 40-årige mannen.

Sykehuset melder først at Magnus Ellingsen døde av lungebetennelse, men må dementere dette. Magnus døde av skadene han fikk under overfallet.

Dødsfallet opprører hele Nesttun. Folk kjenner Magnus og kan ikke forstå hvem som kunne gjøre slikt mot ham.

Magnus sin far sitter flere netter på åstedet og venter på om gjerningsmannen kommer tilbake. Hans Ellingsen er en belest mann, og han vet at drapsmenn ofte vender tilbake for å sjekke at de ikke har etterlatt seg spor.

NYE EKSPERTER

Fem dager etter dødsfallet sender kriminalpolitisentralen to eksperter til Nesttun for å bistå med etterforskningen. De to var også involvert i Schnitler-saken, og tar de mest moderne etterforskningsmetoder i bruk i håp om å finne nye spor.

I slutten av mai blir tre ungdommer pågrepet av bergenspolitiet i forbindelse med en pengeskapsåpning. Blant dem er en 18-årig mann. Under avhør forteller 18-åringen politiet flere detaljer fra overfallet, men nekter selv skyld. Han sier at det var en av de andre i gjengen som sto bak angrepet på Magnus.

De tre blir fengslet for innbrudd. I tiden i varetekt bebuder 18-åringen flere ganger tilståelse i det ene øyeblikket, for så å skylde på andre i neste omgang.

En søndag formiddag under etterforskningen får Thor Hopland telefon av en politibetjent han kjenner ved politistasjonen på Nesttun.

– Han viste meg en uforbeholden tilståelse fra et kjent navn, men vedkommende trakk tilbake tilståelsen dagen etter. Politiet gikk aldri videre med saken, sier Hopland.

To år senere forsøker en sønderknust familie å få etterforskningen av drapet gjenopptatt.

– Vi brukte 5000 kroner på advokat og brakte saken inn for Justisdepartementet. Vi fikk ikke medhold. Begrunnelsen var at saksmappen ikke var komplett, sier Hopland.

Artikkeltags