Skjøt seg inn på Maxime

Tragedien på Maxime er akkurat blitt virkelighet. Drapsmannen NourEddin Khouya simulerer bevisstløs når han legges i bakken. Han blir sendt til sykehus, men det er ingenting galt med mannen. Inne på Polar Bear Bar ligger Jarle Ness i en blodpøl. Han er skutt i hjertet og dør momentant.

Tragedien på Maxime er akkurat blitt virkelighet. Drapsmannen NourEddin Khouya simulerer bevisstløs når han legges i bakken. Han blir sendt til sykehus, men det er ingenting galt med mannen. Inne på Polar Bear Bar ligger Jarle Ness i en blodpøl. Han er skutt i hjertet og dør momentant. Foto:

Artikkelen er over 13 år gammel

23-årige Nour-Eddin Khouya kommer ikke med tomme trusler: Han skal «ta» dørvaktene. Ti dager før jul i 1991 er Maxime-drapet et faktum.

DEL

Offeret er Jarle Ness (23). Den velkjente bokseren har ekstrajobb som dørvakt i restaurantkomplekset når han blir drept momentant med et skudd i hjertet.

Kameraten Bård Trones (25) blir skutt i magen, men overlever.

Drapet ryster hele byen. Flere utesteder bestiller skuddsikre vester til dørvaktene. Skuddramaet skjedde ikke i utlandet. Det skjedde i Bergen. 14 år senere bruker misfornøyde gjester tragedien som en trussel mot byens dørvakter.

ER UØNSKET

Marokkanske Khouya kommer til Norge i august 1990 og får midlertidig oppholdstillatelse. Han er ingen frisk mann. Khouya har vrangforestillinger og ser djevler, og han misbruker piller, alkohol og hasj. 23-åringen har kjæreste i Bergen og bor sammen med henne når han for første gang kommer i konflikt med vaktene på Maxime. Dette skjer i juni 1991.

Khouya er ute sammen med kjæresten og blir sjalu fordi hun snakker med en annen mann. Han tømmer et ølglass på mannen, men nekter for å ha gjort noe galt når dørvaktene viser ham ut. Den fulle marokkaneren truer først med å drepe vaktene.

– Jeg har kniv hjemme og jeg skal skyte dere!

Siden oppsøker han politiet og anmelder vaktene for vold. Dørvakten anmelder på sin side Khouya for drapstrusler. Begge sakene ble henlagt av politiet, men episoden fører til at Khouya blir erklært uønsket på Maxime.

HENTER PISTOL

I begynnelsen av desember er det brann i leiligheten Khouya deler med kjæresten. Hun flytter hjem til mor, han til broren sin på Laksevåg. Om kvelden lørdag 14. desember går Khouya på byen for å finne venninnen. Det fører ham til Maxime, men dørvakten kjenner marokkaneren igjen og avviser ham.

– I'll get you, snerrer Khouya.

Det er 1000 festglade mennesker i restaurantkomplekset når Khouya returnerer ved midnatt. Han går inn på Polar Bear Bar. Det er høy musikk i lokalet og lysene er dempet. Dørvakten som avviste ham tidligere på kvelden, står nå i en annen dør, men gir beskjed til en kollega straks han ser Khouya.

Men marokkaneren nekter å la seg vise ut på nytt. Han løfter våpenet, en halvautomatisk 11,25 Remington US Army, sikter rett mot vakten og trekker av tre ganger uten at han klarer å løsne skudd. Patronene er defekte.

I MUNNINGEN

De to andre dørvaktene har ikke slik englevakt. Khouya tar sikte på Jarle Ness. Skuddet treffer 23-åringen rett i hjertet. Bård Trones segner like etterpå også om. Han er skutt i magen. Rikosjetten treffer en gjest i armen. Bak bardisken ser daglig leder Tom Greni munningsflammen idet han kaster seg til side sammen med bartenderen.

Feststemningen er som blåst bort. Klokken er seks minutter over midnatt når politiet rykker ut til bråk på Maxime. Denne gang er det ikke alminnelig fyllebråk.

Khouya er overmannet og holdes nede av ansatte og gjester. Han later som om han er bevisstløs når politiet kommer. Inne i lokalet ligger to kamerater nede. Den ene død. Den andre kritisk skadd.

Artikkeltags