Han er oppildnet og imponert av den ukrainske forsvarskampen. Kanskje er han også grepet av alvoret ved å bevege seg helt fremst til frontlinjene i et land i krig, slik han gjorde for to uker siden.

Peter Christian Frølich – eller bare «PC» blant venner – fremstår i alle fall mer intens enn noen gang.

Leder Fritt Ukraina

– Ukrainerne er vår tids helter, og president Volodymyr Zelenskyj er den største siden Churchill, erklærer Høyre-toppen.

Han har to turer bak seg inn i det angrepne landet, den siste altså for bare noen få uker siden.

Vi har sett ham i medier i fleece og boblejakke, ubarbert og merket av alvoret bak rattet i en bil på vei med hjelp over til Ukraina.

– Det startet med pengeinnsamlinger, men etter hvert ble det klart at ukrainerne hadde et enormt behov for utstyr de ikke bare kan kjøpe. Da begynte vi å frakte det over selv, sier 35-åringen til BA.

Han leder organisasjonen Fritt Ukraina, som kjører utstyret direkte til de ukrainske styrkene. Til nå har det blitt tre kolonner. De har overlevert ni biler, 7000 vinterplagg, 5000 håndvarmere, et høyt antall overvåkningsdroner og tre store nødgeneratorer, oppsummerer han.

Hver generator er stor nok til å kunne gi strøm til en hel bydel.

Det skal komme mer. Frølich får stadige henvendelser.

Får stadige gaver

Han viser BA en melding fra kl. 0926 samme morgen. Kunne det være av interesse med en generator fra Nord-Norge?

Ja, det kunne det, og innen kl. 1215 har Frølich både avklart med ordføreren i Lviv og militærguvernøren i Kharkiv fylke – samt arrangert transport. Den viktige lasten er klar til å hentes og fraktes til det krigsplagede fylket lengst øst i Ukraina.

Litt senere samme dag får Frølich tilbud om 3000 par militærstøvler, lik dem de norske soldatene brukte i Afghanistan. Kunne det være noe?

– Det er nok til to brigader. Det er helt fantastisk, sier Frølich oppøst.

Grufulle omstendigheter, hjertelige møter

Han viser oss bilder fra Kharkiv der han møter de ukrainske soldatene på hemmelige steder. Selv om omstendighetene er grufulle, er det hjertelige møter.

– Det er fantastisk å se gleden i øynene deres når vi kommer. Det er ikke bare det vi har med oss, men at vi ikke har glemt dem, legger han til.

Nå er han som snarest innom Bergen for å delta i en debatt og i et møte. Han har rukket å stryke den hvite skjorten, barbere seg og ikle seg den vanlige grå dressen.

Den Brann-gale politikeren er far til to barn på fem og åtte år, er utdannet advokat, men er stortingsrepresentant på tiende året og leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der skal han selv lede arbeidet med å ettergå regjeringens arbeid med Ukraina.

Han mener det gikk tregt i begynnelsen, men at det nå ruller greit.

– Kvinner og menn i Ukraina kjemper ikke bare sin egen kamp, men også en kamp for demokrati, frihet og våre verdier i hele Europa. De kjemper for en regelstyrt verdensorden. Det er også vår kamp, sier Frølich.

Bredt sammensatt

Han er sikker på at verden blir et permanent farligere sted om Ukraina taper krigen.

– Jeg synes det er enkelt å forholde seg til det som skjer. Det er svart/hvitt, enten er du for eller er du imot. Jeg spør ikke etter politiske preferanser, ikke her og ikke der. Sånn er det med dem jeg jobber sammen med i Fritt Ukraina også. Folk med helt ulik politisk bakgrunn er forent om det som betyr noe, å støtte Ukraina. Partipolitikk betyr ingen ting, sier Frølich.

I styret sitter flere markante veteraner fra andre partier, blant andre Ap-størrelsene Torbjørn Giæver Eriksen og tidligere FN-ambassadør Morten Wetland. Her er også Ole Berget, som er tidligere statssekretær for Frp.

– Bunnsolide folk, sier Frølich.

Han forteller om folk utenfor politikken også, om vanlige folk og rikinger, som Christian Ringnes og vår egen Trond Mohn («Han er utrolig. Du kan alltid stole på Trond!»).

Og en bestemor i Tromsø:

– Hun sender e-post som hun avslutter med «Slava Ukariani». Så legger hun til ti utropstegn. Klart det inspirerer, smiler han.

Handling bak ordene

Nå i februar kjørte Peter Christian Frølich selv en av bilene da en kolonne på fire varebiler og en personbil tok seg inn i Ukraina. Lasten var superundertøy og overvåkningsdroner. De kjørte helt frem til de voldsomme kampene helt øst i det svære landet, 1900 kilometer uten opphold. De er halvveis når de kommer til den ukrainske grensen.

Resten av veien går i et land der de hele tiden kan risikere å bli bombet.

– Det er et personlig valg for meg å drive med dette. Jeg kunne sittet i seminarer hele dagen, men jeg er så lei pisspratet. Dette er å sette handling bak ordene. Men alle kan ikke kjøre til Kharkiv mens bombene slår ned blant dem, sier Frølich.

Bare to dager etter at han selv var der, ble stedet bombet sønder og sammen.

– Du setter deg selv i fare?

– Ikke mer enn det 40 millioner ukrainere gjør hver dag. Kan de leve med det, kan jeg. Vi gir litt, de gir alt, sier han enkelt.

– Er du redd?

– Nei, ikke redd, men konsentrert. Man kan ikke senke «guarden». Det er ingen lek, og mye kan gå galt, sier Frølich.

De vet at det er et sjansespill, og at en av Putins missiler godt kan ramme dem. Likevel mener han beslutningen om å dra er veloverveid.

Eldstesønnen forstår

Selv har Frølich milliliter erfaring etter åtte år i heimevernets innsatsstyrke Bjørn West, som karakteriseres som en spydspiss og er best utrustet og trent i Heimevernet.

– Du er far til to gutter på fem og åtte år?

– Eldstemann forstår hvorfor dette er viktig. Han er modig. Men han gleder seg alltid til å få pappa hjem.

– Men hva sier Erna, spør fotografen.

– Jeg har ikke diskutert det med henne.

– Tror du hun er redd for deg?

– He-he – jeg håper jo det.

Har vært bekymret

– Det er klart jeg har vært bekymret for Peter, sier Erna Solberg til BA.

Også for henne var den siste turen til en av hennes fremste stortingsrepresentanter nå i februar hemmelig.

– Jeg visste ikke om den turen før jeg kom på fylkesårsmøtet til Vestland Høyre og la merke til at han ikke var der. Denne gangen dro han også mye nærmere kamphandlingene enn han har gjort tidligere, så det er klart jeg har vært bekymret for ham. Samtidig er han ikke leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for ingenting. Jeg legger til grunn at han har kontroll, sier den tidligere statsministeren.

Hun mener det står betydelig respekt av den jobben Frølich gjør.

– Det gjelder både den biten som handler om å samle inn støtte her hjemme og det som handler om å fysisk reise ned med varer og utstyr. Men det siste er helt klart ikke for alle. Derfor er det fint at det finnes mange forskjellige måter hver enkelt av oss kan være med å støtte ukrainernes frihetskamp, sier Solberg.

Selv understreker Peter Frølich at arbeidet i forhold til Ukraina bare er i startgropen.

– Skal du på ny tur?

– Vi oppgir aldri når vi drar, og hvem som drar. Men la meg si det sånn: Arbeidet har bare begynt.