I Fyllingsdalen fikk familien til Isabelle Hylleseth Madsen full panikk da de oppdaget at 11-åringen ikke hadde gyldig pass. Flyet til Mallorca går førstkommende helg.

Stefar Jarle Arildsen fryktet at de hadde to valg: Enten avlyste ferien for syv personer, eller la Isabelle bli alene hjemme. Det var TV 2 som først omtalte saken.

Tirsdag kom gladmeldingen:

– Nå ser det ut som ting ordner seg! Vi har sluppet til på politistasjonen og fått tak i nødpass. Så ferieturen til Mallorca på lørdag går som planlagt, sier Arildsen til BA.

400.000 uten pass

Fyllingsdølen er kritisk til manglende informasjon fra Politidirektoratet, som nå varsler kraftige innstramminger for nødpass i tiden fremover. Ventelistene er rett og slett for lange.

Veldig mange har ikke hatt behov for passet sitt på over to år. Det har resultert i at mellom 300.000 og 400.000 nordmenn står uten gyldig pass. Eller ikke får sitt nye pass i tide grunnet økende leveringstid.

– Når man åpner for feriereiser etter to år med korona, og så kommer med innstramminger, virker det ikke særlig godt planlagt, sier Jarle Arildsen.

Forventet leveringstid for nytt pass er syv uker. For nasjonalt ID-kort er leveringstiden fire uker (per 19. mai), melder politiet.no. Nye kriterier for tildeling av nødpass vil bli klare i løpet av et par dager, opplyser Politidirektoratet.

– Dropp ferieturen

Ifølge Virke har syv av ti nordmenn planlagt utenlandsferie i sommer. Mange kommer til å få seg en kjedelig overraskelse.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige har et krystallklart råd:

– Ikke reis til utlandet hvis passet ditt ikke er i orden. Det er kanskje litt trist, men det er bedre enn å bli stoppet uten pass, enten når du skal ut av landet eller er på vei hjem. Reiser du uten gyldig ID, står du hjelpeløs og ender kanskje opp med ikke å komme deg av gårde. Hele kostnaden må du ta selv, sier Voll til BA.

BA omtalte passtrøbbelet allerede i februar, da Vest politidistrikt advarte mot lang ventetid. Advarslene har gått mange ferieklare bergensere hus forbi.

– Er det ingenting å hente på reiseforsikringen om man må avlyse ferien som følge av passtrøbbel?

– Nei, dette må kunden passe på selv. Forsikringen dekker bare sykdom, eller slår inn om du er frastjålet passet. Jeg er redd mange bergensere vil få seg en aha-opplevelse når de ankommer skranken på Flesland i sommer og oppdager at passet ikke er gyldig, sier Voll.

Spesielt bør du som har små barn være påpasselig. Koronatiden kan ha spist opp levetiden til passet.

– Så gå hjem og sjekk at passet til hele familien din er gyldig. Ikke stol på nødpassordningen, sier forsikringstalsmannen.

Bør ha pass uansett

Avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik, fraråder å bestille reise dersom dokumentene ikke er i orden.

– Vi har for mange som søker pass i forhold til hvor mange pass som produseres, så det bygger seg opp lengre og lengre ventetid. Vi tror den nærmer seg ti uker når vi kommer til juli, sier Vandvik til TV 2.

Et alternativ er å bruke ID-kort, dersom passkøen blir for lang. Utenfor Schengen må du uansett ha gyldig pass.

Arne Voll i Gjensidige går enda lenger i sin advarsel:

– Selv på reiser til Sverige eller Danmark kan du bli spurt om pass. Vi har også hørt om kunder som har stått i Schengen-land, og blitt avkrevd pass når de skulle kjøpe flybillett. Så vi anbefaler at du har med pass uansett. På turer utenfor Norden hadde jeg ikke turt å reise uten pass.

Levetid for norske pass

Alderen din avgjør varigheten på passet. Dette står nederst på side tre i passet:

  • Barn 0 til 5 år – Varighet 2 år.
  • Barn 5 til 10 år – Varighet 3 år.
  • Barn 10 til 16 år - Varighet 5 år.
  • Over 16 år – Varighet 10 år.

Flere land krever at pass er gyldig noe frem i tid ved innreise, gjerne 6 måneder.

Kilde: Politiet.no