– Det var egentlig en utfordring fra min mor. Hun ønsket seg et artig motiv til julekortene i desember, forteller Torhild M. Hansen om bakgrunnen for at hun har lært hunden sin Zanto opp til å stå på langrennski.

– GRADVIS PROSESS

Utfordringen ble tatt, og i fjor høst begynte Torhild og Zanto å trene sammen mot målet, skriver Firda.

Til jul skulle den firbente kunne stå rett opp og ned i beste Petter Northug-stil.

– Vi har limt på ull under skiene slik at de ikke skal bevege seg fremover. Ellers har jeg hjulpet godt til underveis ved å støtte han opp og hjelpe til med å holde stavene oppreist. Etter hvert holdt han først en stav på egen hånd, og senere begge to, sier Torhild.

Men målet rakk de ikke.

– Nei, vi kom nok litt sent i gang. Julekortet ble det ikke noe av. Men 1. februar var vi der, som dere kan se på bildet, ler Torhild.

– HAN KAN MANGE TULLETING

Matmor Torhild er bosatt i Hyllestad kommune i ytre Sogn. Hun har gitt ut i alt åtte bøker relatert til hundestoff. De fleste barnebøker, samt noen fullverdige fagbøker om hund.

– Zanto er en herlig gutt, og dette er ikke det eneste uvanlige han kan. Han går på to, hopper gjennom ringer og rydder i bøtter. Han kan masse tulleting, sier Torhild entusiastisk.

Også hunden, en grå storpuddel på snart syv år, har bidratt til forfatterskapet.

– Han og kompisen Robin har hatt hovedrollene i flere av barnebøkene. Nå er det dessverre bare Zanto igjen, siden den andre døde i fjor, sier hun.