– Dette er en gledens dag, stråler direktøren på Akvariet i Bergen, Kees Oscar Ekeli.

Han står og ser på en liten sensasjon: to mannlige pingviner har dannet et par, og nettopp tatt til seg et egg.

– Se, nå legger han ene seg og ruger på det, sier Ekeli engasjert.

DET TREDJE EGGET

Historien begynte med at en pingvin la et tredje egg, en måned etter at hun har lagt to egg.

– Det er helt uvanlig. Det tredje egget ville ikke hatt en sjanse. Nå de to første er klekket, ville det tredje egget blitt knust i redet. Det hadde null prosents sjanse til å overleve, sier Kees.

Spørsmålet var hva som kunne gjøres for å redde det uklekkete pingvinlivet.

– Vi kom til å tenke på de to hannene som har dannet et par. De har fått et eget avlukke i dammen, og trengte noe å ta seg til. I morges la vi inn egget til dem, og de tok imot det med en gang, sier Ekeli.

VOKSNE, ERFARNE MENN

De to pingvinene som håper å bli pappaer, Herman Piele og Pondus, er begge voksne, erfarne menn som har hatt barn med dame-pingviner tidligere i livet.

– De er såkalte «late bloomers»?

– Ja, det kan du si. Vi synes det er bra at de er så voksne. De har erfaringen, og vet hvordan de skal ta seg av et egg og en babypingvin, sier Ekeli.

– Var det homopolitiske debatter og etiske avveininger i Akvariet-ledelsen før mennene fikk ansvaret for egget?

– Nei, det hadde vi ikke behov for. Her på Akvariet har vi kommet lenger enn som så. Det var kun glede da vi fant en løsning for det ekstra egget.

GODT MOTTATT PÅ FACEBOOK

På Facebook har nyheten om homopingvinene og eggene blitt svært godt mottatt.

«For å gi dette tredje egget en størst mulig sjanse, har vi i et moderne samfunn valgt å donere det til vårt homofile par. De ble strålende fornøyd og har vist omsorg fra først stund", skriver Akvariet på siden sin.

I sommer regner Ekeli med at homopingvinene og egget blir en ekstra attraksjon ytterst på Nordnes, der Akvariet i Bergen ligger.

– Vi kommer til å vise dem frem under foringene hver dag, og da forteller vi også historien om dem, sier han.

Spørsmålet nå er om egget er befruktet.

– Denne jobben kommer mennene til å klare fint. Om en måneds tid får vi svar på om egget er befruktet. De pleier å være det, så Herman Piele og Pondus får trolig oppleve at egget blir klekket, sier Ekeli til BA.