Tirsdag formiddag ble hvalen fraktet videre til Espeland marinbiologiske stasjon i Blomsterdalen.

– Der rigger vi det til slik at vi kan begynne med slaktingen av hvalen, forteller Terje Lislevand ved avdeling for naturhistorie ved Universitetsmuseet i Bergen til BA.

Sjelden gjest

Etter en del usikkerhet om hvilken art hvalen tilhører, ble det søndag ettermiddag klart at hvalen er en svært sjelden gjest i våre farvann.

Den er en gåsenebbhval.

– Så vidt jeg vet, er dette første eller andre gangen en hval av denne typen er observert i Norge. Det er en utbredt art i store deler av verden, bortsett fra helt nord og helt sør på kloden, sa Lislevand til BA mandag kveld.

Saken fortsetter under bildeserien.

Bildeserie

Hvalens siste stopp

 

Tar ut skjelettet

UiB har ifølge Lislevand hentet inn to mann fra museet som har erfaring med slakting av store dyr. De skal renske skjelettet for kjøtt.

Han anslår at det vil ta noen dager å  renske det seks meter lange og cirka tre tonn tunge dyret for kjøtt og spekk.

I tillegg til å ta vare på skjelettet, vil museet også ta vare på vevsprøver fra dyret. Skjelettet vil bli stilt ut, i tillegg til at det vil bli forsket på.

Til jord

Mens skjelettet altså skal vises frem, ender kjøttet som kompost.

– Vi har fått bekreftet at hvalkjøttet skal komposteres på Fitjar og bli til jord. Bir Bedrift vil samle opp kjøttet i bokser som rommer 600 liter per stykk. Hvor mange bokser vi trenger vet vi ikke ennå, men det er positivt at hvalen blir til jord, forteller Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i Bir, i en e-post til BA.

Lislevand forteller at det er svært spesielt å få inn en helt ny hvalart til museet.

– Det er folk som har jobbet her i 40 år som aldri har opplevd dette. Det er mye jobb rundt denne operasjonen, men det er verdt alle ressursene vi legger ned. Det er rett og slett veldig spennende å få være med på å registrere en helt ny hvaltype her til lands, sier han til BA.