Reven har drept Elén (2) sine høns

Artikkelen er over 5 år gammel

Se videoen av reven på Hjellestad som har drept 15 høns de siste ukene.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Kurt Hatlevik bor på Hjellestad. Der har han i mange år hatt høner i en hønsegård. De har gitt familien både egg og mange gode middager. Men de siste ukene er det en helt annen kar som har forsynt seg i Hatleviks hønsegård.

  • Nyheter

– Vi hørte et voldsomt leven fra hønsegården en morgen. Jeg ba min datter sjekke det, og der fant hun fem døde høner strødd over hele hagen. Akkurat samtidig la jeg merke til at naboens hund gikk rundt og snuste, og jeg mistenkte umiddelbart at han var synderen. Jeg kontaktet naboen, men han hevdet hardnakket at hunden hans var redd høner, forteller Hatlevik til BA.no.

SMART DYR

Dermed gikk han til innkjøp av overvåkingsutstyr som han festet på huset. Han aktet å finne synderen som drepte familiens høner.

– Etter en stund fant vi flere døde høner. Senest i går morges var det som viste seg å være en rev på plass i hønsegården. Samme dag ringte naboen og sa at han hadde sett en rev i hagen, og da måtte jeg pent be om unnskyldning, sier Hatlevik med et smil.

Det er første gang han har sett rev på Hjellestad, men sier han hørt om flere andre som er plaget med rev i hønsegården. Selv om han naturlig nok er forbannet over de døde hønene, må ha innrømme at reven er et smart dyr.

– Da de første hønene ble drept, gikk de i en stor hønsegård som reven lett tok seg inn i. Etter det første av tre angrep flyttet vi dem til et bur med både jerngitter og not, men han tok seg inn likevel, sier Hatlevik.

Familien er vant til at hønsene er bruksdyr som gir dem kjøtt og egg, men barna Ann-Kristin Oheme (10) og lillesøster Elén synes det var trist å oppleve revens herjinger i hønsegården.

MER FOLKEVANT

Nå tror han ikke at han kan ha høns igjen før reven er fjernet for godt.

– Andre som har opplevd det samme, sier at reven vil fortsette å komme tilbake så lenge det er høns i hønsegården, sier Hatlevik.

Leif Bognøy på Radøy er forman i Hordaland Hobbyfjærkreklubb. Han sier det slett ikke er uvanlig at reven tar høns også i tettbygde strøk.

– Det er alltid trist når slike ting skjer, men det vi ser er at reven oppholder seg stadig oftere i tettbygde strøk. Han har nok oppdaget at det er lett å finne seg mat i byene, og de siste årene har reven blitt mer og mer folkevant, sier Bognøy til BA.no.

Han sier reven er et problem for fugleeiere spesielt på denne tiden av året.

– Nå har den unger den skal mate, og reven er et jaktdyr, påpeker Bognøy.

SKABB HOLDER BESTANDEN NEDE

Hallvard Sandven er viltforvalter i Bergen kommune. Han sier han hittil i år bare har fått en melding om rev som har tatt høns.

– Det har vært mer tidligere år, det virker rolig i år. Det er helt umulig å si hvor stor revebestanden i Bergen kommune er, den varierer etter om det er skabb eller ikke. Senest tidligere i vår var det skabb på rev på Totland, foreller Sandven til BA.no.

Rødreven er kjent som en slu og meget tilpasningsdyktig jeger. Arten er nærmest altetende og jakter helst i skumring og mørke, ifølge Wikipedia.

NB: Videoen er redigert av Kurt Hatlevik, slik at alle pausene i reveangrepet er utelatt.

Artikkeltags