Tok verdens største breiflabb

Kåre Haugland og John Arne Mostraum poserer med beistet.

Kåre Haugland og John Arne Mostraum poserer med beistet. (Foto: )

Dette beistet ble dratt opp av dypet utenfor Hjelmås i Lindås tirsdag formiddag. Vekten? Over tyve kilo over den tidligere rekorden

DEL
<div id='netboard-1'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('netboard-1'); }); </script> </div>

Les Bergensavisen i 5 uker for KUN 5 kr!

De to hobbyfiskerne Kåre Haugland og John Arne Mostraum var utenfor den gamle dampskipskaien på Leknes for å dra garn tirsdag formiddag.

– Vi har en liten fiskebåt og har fisket sammen i alle år, sier Haugland til BA.no.

Da garnet kom opp fra dypet, så de den største breiflabben som noen gang er målt. På verdensbasis.

– Nei, hva skal man si. Man regner jo ikke akkurat med å få noe slikt i garnet.

TAU: For å få breiflabben opp i båten måtte de først feste et tau i siden på den.

– Kameraten min fikk båtshaken i kjeften på den og da den klappet igjen, fikk vi dratt den ombord i båten. Uten båtshaken hadde vi aldri fått den opp, sier Haugland.

Kaien på Leknes ble løsningen for å få den gigantiske fiske på land. Et firma på kaien hadde hjelpemidler der som var nødvendige for å fisken på land.

– Han hadde en truck der, så vi fikk heist den i land. Ellers hadde vi neppe fått den i land. I tillegg hadde han en digitalvekt som gjorde at vi fikk veid den ganske nøyaktig, sier Haugland.

Vekten stoppet til slutt på 99,4 kilo.

ROGN: Ikke hadde fisken rogn heller. Det ville trolig gitt en ekstravekt på 30-40 kilo, ifølge forsker og bestandforvalter for breiflabb, Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet.

– Dette er fiskestørrelser vi bare har hørt rykter om tidligere. Den størrelsen er bare helt vanvittig, sier han.

<div id='outstreamvideo'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('outstreamvideo'); }); </script> </div>

Sist rekord var på 79 kilo og den breiflabben hadde tyve kilo rogn.

– Ingenting har vært større, hverken i Norge eller på verdensbasis. Denne er den største vi har fått dokumentert.

Havforskningsinstituttet dro ut og sikret seg hodet på fisken.

– Forskningsmessig kan vi forhåpentligvis lære mer, blant annet om fiskens gyting og om veksten dens. Dette er viktig informasjon for oss, sier Bjelland.

25 KILO: Resten av fisken, det vil si, det som er spiselig, havner i fryseren til Mostrøm og Haugland.

– Da vi hadde fått den opp på trucken og tatt bildene begynte vi å filitere den. Vi endte opp med 24-25 kilo på deling, sier Haugland.

Alt skal gå til middag for venner og kjente.

– Det er derfor vi fisker, vet du. For å få mat på middagsbordet. Og kjøttet er helt fint, så her er det en god del middager, ja, sier han.

Artikkeltags