Voffor er du så lei deg?

Denne hunden er ikke helt fornøyd. Hvordan står det til med humøret på kjæledyret ditt?

Denne hunden er ikke helt fornøyd. Hvordan står det til med humøret på kjæledyret ditt? Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

6,4 millioner hunder er deprimerte. Nå skal de få antidepressiva.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Dyr med adferdsproblemer får nå et tilbud – i Storbritannia. En medisin i Prozac-stil har blitt lansert for hunder, melder den britiske tabloiden The Sun.

En ny studie viser at opp mot 80 prosent av kjærledyrene våre vil ha nytte av antidepressiva. For eksempel gjelder dette hunder som bjeffer på fremmede, frykter fyrverkeri eller hyler når de må være alene. Tidligere har man antatt at dette er naturlige reaksjoner, mens dyrene nå får diagnoser som «hyperaktive», «lider av fobi» eller «separasjonsangst». Andre forhold som er vurdert av veterinæren som står bak undersøkelsen, er søvnproblemer, angst, anoreksi, stress og depresjoner hos hunder.

60 PROSENT HYPERAKTIVE
Den vanligste hundelidelsen er hyperaktivitet. 60 prosent av de spurte i en undersøkelse svarer enten «ofte», «noen ganger» eller «hele tiden», melder The Sun.

30 prosent av hundene har angst eller fobier, mens 22,5 prosent har forstyrrelser som gjør at de driver med overdreven poteslikking eller jager etter halen sin. Tolv prosent viser separasjonsrelaterte problemer når de skilles fra sin eier.

Selskapet Eli Lilly, som står bak Prozac, har laget det medisinske preparatet Reconcile, som brukes i USA allerede. Det er forventet at dette snart får lisens i Storbritannia. Veterinærer bruker allerede to lignende preparater allerede, skriver den britiske avisen.

1300 SPURTE
Undersøkelsen som ligger til grunn for The Suns artikkel, er basert på svarene til over 1300 hundeeiere. Veterinær Clair Corridan står bak.

– 80 prosent av hundene har adferdsproblemer. Det er åtte millioner hunder i Storbritannia. Det betyr at 6,4 millioner hunder sliter, sier hun.

Hun understreker at tallet er så høy på tross av at hun har «hatt med mange hundeelskende kvinner som er lite troende til å finne feil med sine kjære kjæledyr».

– Vi har alle en travel livsstil. Dermed tilbringer katter og hunder mindre tid med sine eiere og blir i mindre grad sosialisert, sier Corridan, som understreker at man ikke bare å gi antidepressiva, men også behandle årsaken til hundenes problem.

Artikkeltags