Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen tok livet av «Havnesjefen». Så kom det over 50 svaner til Os.

Artikkelen er over 3 år gammel

Tre par kniver nå om kjendis-svanens tidligere bolig. Får osingene en ny sjef?

For abonnenter

Sagaen om svanene ved Oselvens bredder er fortsatt ikke over, selv om Os kommune i fjor sommer besluttet å avlive kjendis-svanen «Havnesjefen».

Enkefruen har rømt havnen og reirplassen, til tross for at flere beilere skal ha forsøkt å lokke henne med seg inn i en ny romanse.

– Hun har ikke vært interessert i det hele tatt. Mange inntrengere har kjempet mot henne om reviret og plassen hennes i Os havn helt siden «Havnesjefen» ble avlivet, sier svane-entusiast Sølvi Bugge.

– Ved juletider akselererte det med opptil ti fremmede svaner som hun måtte kjempe mot alene. Starten av januar ga hun opp, legger hun til. 

Et nytt par flytter trolig inn

Etter dette økte tilstrømningen av svaner til Os havn bare mer og mer.

På det meste har det vært godt over 50 knoppsvaner i flokken, ifølge biolog Arild Breistøl.

Han har vært innom havnen flere ganger for å ringemerke fuglene.

– At «Havnesjefen» nå er borte har nok mye å si for at dette har skjedd. Tidligere har man ikke sett slike ansamlinger på dette stedet, fordi han har jaget dem vekk, sier Breistøl.

– Det er derimot ikke uvanlig å se store knoppsvane-flokker på vinteren. De samler seg for å finne mat, fordi mange steder hvor de ellers holder til har frosset til is for eksempel. Dette skjedde ikke ved Os havn, legger han til.

Saken fortsetter under videoen:

 

Saken om «Havnesjefen» vakte nasjonal oppmerksomhet i fjor sommer. Etter at den store fuglen hadde gått til angrep på flere mennesker, besluttet kommunen at den skulle avlives.

Stormen lot ikke vente på seg. Avgjørelsen skapte heftig debatt landet rundt, og det hele endte opp med både en anmeldelse av kommunen og demonstrasjoner.

Etter at enkefruen forlot havnen med ungene har svanene har fløyet til og fra havnen. Ved siste telling var det rundt 30 hvite fugler å se, forteller Breistein.

– Det er ikke så lenge til knoppsvanene begynner å legge egg. Jeg vil tippe at i starten av april vil vi få svaret på hvilket svanepar som vinner kampen om denne hekkeplassen. Da vil de kjempe mot andre svaner for å beholde den, sier han.

– Men hva er det med Os, som svanene liker så godt?

– Akkurat på denne reirplassen er det mange ting som klaffer. De liker å være nær mennesker fordi de kanskje får noe mat. Samtidig må de ha kontroll, og selve reiret kan ikke være lett tilgjengelig for mennesker, sier biologen.

Saken fortsetter under videoen

 

Mener folk i Os må ta mer hensyn

Sølvi Bugge forteller at hun ikke er overrasket over at det har kommet mange svaner til havnen etter at sjefen er borte.

– Tre ulike par har forsøkt å svømme opp i Oselven mot den gamle reirplassen. For å kunne overta den, må de jage vekk alle de andre svanene, sier Sølvi Bugge.

Hun forteller at hun besøker flokken fire til fem ganger i uken.

– Jeg kan følge med på dem i timevis, og har også hjulpet til med ringmerkingen. Mange andre har også vært innom for å se dem. De er så ufattelig flotte, sier Bugge.

– Mange andre mennesker har kommet for å besøke dem. De synes det er så kjekt. Folk er veldig glade for at flokken har funnet frem til havnen. Barnefamilier og eldre som kommer med brødbiter for eksempel. De aller fleste her i Os setter pris på svanene, legger hun til.

Sølvi Bugge har skrevet flere bøker om den hvite kjendis-fuglen og hans familie.

Hun var også en av dem som sto bak opprettelsen av Svanehjelpen i Os. Bugge forteller at de blant annet har reist til England for å lære mer om de hvite fuglene.

Saken fortsetter under bildet:

– Blant annet til et stort svanesenter Shepperton. Der svømmer en stor flokk gjennom marinaen uten noen problemer. Folk tar hensyn til dem der. «Havnesjefen» ble til slutt aggressiv mot mennesker, fordi han ble plaget, sier Bugge.

– Håper du på at et nytt svanepar slår seg ned ved Oselvens bredder?

– For min egen del nyter jeg svaner, men jeg har liten tro på at folk kan oppføre seg og at myndighetene slår hardt nok ned på plaging av dem. Jeg har sett folk være stygge mot «Havnesjefen» mange ganger, og ofte så bare folk på uten å foreta seg noe. Vi må bli flinkere, dersom et nytt par slår seg ned. Ser man noen som plager dem, så ta den telefonen til politiet, sier Bugge.

– Vi får bare håpe på det beste. Andre steder får de det til, sier hun avslutningsvis.

Kommentarer til denne saken