Gå til sidens hovedinnhold

E16 blir nattestengt på grunn av rasfare

Artikkelen er over 1 år gammel

Svarte vannmasser flyter nedover fjellsiden. Etter klokken 2000 blir E 16 ved Bolstad nattestengt. På omkjøringsveien er det kolonnekjøring med omkring en times ventetid.

På E 16 ved den rasfarlige strekningen på Bolstad er det manuell dirigering frem til klokken 2000 fredag. Deretter blir det nattestengt frem til lørdag morgen klokken 0700. Da vil det bli foretatt en ny vurdering av situasjonen basert på hvor mye nedbør som kommer ned i natt.

Det vil bli manuell dirigering og ledebilkjøring på fylkesvei 7 gjennom natten.

Lange køer på fylkesvei 7

På omkjøringsveien fylkesvei 7 er det nå lange køer i begge retninger.

– Det er kolonnekjøring med ledebil mellom Fyksesund og Granvin. Det kjøres kolonne fra begge sider samtidig, med omkring 150 biler i hver kolonne. Det er omkring en times ventetid på hver side, forteller trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, Marianne Hove til BA i 18-tiden.

Torsdag sperret to ras E16 mellom Voss og Bergen. Inne i Bolstadtunnelen var en trailersjåfør innestengt i tolv timer.

Også en rekke andre strekninger var stengt som følge av uværet som slo innover Vestlandet onsdag. Natt til fredag har det også vært en del nedbør.

– Overhengende fare for ras

Ved 0920-tiden fredag valgte Vegtrafikksentralen å stenge E16 ved Bolstad. Dette er et av områdene som også var stengt torsdag.

– Nå går det svarte vannmasser ned fjellsiden. Det er derfor overhengende fare for ras, forteller trafikkoperatør Roger Nedberge Hille.

Det står vakter ved strekningen hvor det er rasfare, og veitrafikksentralen blir oppdatert hvert tiende minutt.

– Vi gjør en fortløpende vurdering av situasjonen.

Klokken 11 valgte Statens vegvesen å åpne veien med manuell dirigering. Veien kan imidlertid bli stengt på kort varsel, og kommer til å bli stengt i kveld.

– Det ser ikke lyst ut på værmeldingen for kvelden. Det er meldt mye nedbør i kveld og i natt, så veien blir stengt fra klokken 2000 til 0700 lørdag morgen, sier trafikkoperatør Kjetil Løvås ved VTS klokken 1300.

Kan bli kolonnekjøring

Omkjøring skjer via fylkesvei 7, opplyser veitrafikksentralen.

– Hvis dette blir en langvarig stengning, kan vi måtte innføre kolonnekjøring i Hardanger. Da må nok folk regne med en del ventetid, sier Hille.

Her merkes trafikken allerede klokken 1300. Da er det meldt om mye kø på fylkesvei 7.

– Vi har fått mange telefoner fra bilister som kjører der. Noen forteller at de har stått i kø i 30 minutter ved Ålvik. Helgetrafikken er allerede i gang, og det er nå plassert ut manuell dirigering på strategiske plasser, sier Kjetil Løvås.

Fylkesvei 314 mellom Dale og Bulken kan også benyttes som omkjøringsvei. Den var stengt ved Øye bru på grunn av ras torsdag, men ble åpnet igjen fredag ettermiddag.

Gult nivå

NVE har satt jordskredfaren til moderat fare (gult nivå) på Vestlandet.

I løpet av fredagen er det ventet mye nedbør, og NVE forklarer at grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken stedvis er høy.

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, skriver NVE i sitt varsel.

De anbefaler at man holder seg unna bratte skråninger, men også bekker og elveløp.

Man blir anbefalt å holde stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for kvist, løv, boss, grus, is og snø. Dette fordi oppdemmede vannveier kan forårsake skred.

TIPS OSSE-post: tips@ba.no Telefon: 800 33 044

Kommentarer til denne saken