Fire eiendommer har meldt skader etter demningen brast

Dagslyset avslørte vannets herjinger da demningen i Munkebotsvatnet brast. Området ned til Langevatnet ser ut som en krigssone med bygningsmaterialer og trær om hverandre.

Dagslyset avslørte vannets herjinger da demningen i Munkebotsvatnet brast. Området ned til Langevatnet ser ut som en krigssone med bygningsmaterialer og trær om hverandre. Foto:

Det bekrefter fagdirektør i Vann- og avløpsetaten, Magnar Sekse.

DEL

Da kraftig nedbør førte til at den midlertidige demningen i Munkebotsvatnet brast onsdag kveld, fosset store mengder vann ned til Eidsvåg og sjøen. 133 beboere i 37 husstander ble evakuert.

I tillegg måtte Eidsvåg dagsenter for utviklingshemmede og bedriftene på Eidsvåg fabrikker evakuere dagen etter flommen.

Fire eiendommer er nå meldt skadet. Turområder og bilvei ble også skadet.

– Arbeidet med å reparere veien er nå i gang. Det å legge nytt veidekke og sikre bilveien anses som blant det mest akutte, sier Magnar Sekse.

– Har dere noe estimat om hvor kostbart, eller tidkrevende reparasjonene vil bli?

– Nei, foreløpig kan vi ikke si noe om hvor kostbart reparasjonsarbeidet vil bli, eller hvor lang tid det vil ta, sier Sekse.

Eidsvåg båtlag

Eidsvåg båtlag er blant de fire som har meldt om skader til Bergen kommune. Informasjonsansvarlig i Eidsvåg båtlag, forteller om skadene i båthavnen.

– Tregjerdet på muren, hvor elven går inn i rør, ble etter kort tid revet ned og skubbet av gårde med vannmassene. Mengder med materialer, fra planker til trær og store steiner, ble kastet over murene. Mesteparten av dette ble ført over parkeringsplassen til sjøen, sier Jan Ove Brakstad.

– Er det meldt om skader på noen av båtene i havnen?

– Foreløpig ikke, men det er ikke utenkelig at det er kommet noen strukturelle skader på disse. Dette med tanke på at både steiner, jord og trær er blitt skylt ut i havnen, svarer Brakstad og legger til:

– Mange av båtene skal etter planen opp på land for vinteren, nå i de nærmeste ukene. Derfor er vi avhengig av at opprydningsarbeid går hurtig. Arbeidet vil først skje når skyld er plassert.

Flere saker om demningskollapsen i Eidsvåg:

(Saken fortsetter under videoen)

  Kaien på Eidsvåg har skader etter flommen. I de evakuerte boligene har folk flyttet hjem igjen. Video: Bernt-Erik Haaland

  Halve havnen er stengt

  Nå herjer skyldspørsmålet.

  – Vi sliter oss litt i håret, for hvem skal ta ansvar for alt? spør Brakstad og legger til.

  – Foreløpig har kommunen vært samarbeidsvillig, og ser ut til å ta ansvar.

  Det var på anbefaling av kommunens fagfolk at havnen måtte sette opp avsperringer.

  – Etter at kommunen med geolog var på befaring i går, måtte vi sperre av rundt halve havnen. Geologen mente deler av havnen var ustabil, som følge av at massene under betongdekket fra elven og ned har fått gjennomgå. forklarer Brakstad og utdyper:

  – Det ene av de to elveløpene i rør, er blokkert av stein og løsmasser. Det er også tydelige tegn på at kaiområdet nedenfor elven har vært i bevegelse.

  Artikkeltags